11 filme despre Van Gogh

Vincent Van Gogh a fost un geniu artistic unic. Nu e de mirare că industria cinematografică l-a remarcat. Filmele despre renumitul pictor variază de la cele care prezintă strict adevărul istoric la cele ce sunt analize profunde ale omului Van Gogh și ale operei sale. Diversitatea abordării subiectului în cea de-a șaptea artă e reflectată de cele 11 titluri de mai jos.

1. Primul film artistic despre Van Gogh și, de altfel, cel mai faimos despre el, este Lust for life (1956), regizat de Vincente Minnelli. Această producție hollywoodiană a confirmat stima lumii față de arta lui Van Gogh. Filmul arată strădania unui genial, dar foarte chinuit individ de a-și stabili niște țeluri și de a le atinge. Descoperim transformarea lui Van Gogh din pastor care își ghida viața după regulile credinței în artist inspirat, care încearcă să trăiască după regulile propriei arte.

2. Dacă majoritatea filmelor accentuează excepționalitatea pictorului, portretizându-l adeseori rupt de orice context istoric și artistic, documentarul The shock of the new, realizat ca o miniserie TV în 1986, compară picturile sale cu peisajul real, punând accent pe diferențele care apar de-a lungul viziunii extatice a lui Van Gogh despre natură.

3. Poate cel mai sensibil documentar-dramă despre pictor a fost cel realizat de Paul Cox, Vincent: The life and death of Vincent Van Gogh (1987). Fotografiile cu peisaje plăcute sunt realizate cu toate tehnicile existente în perioada pictorului. Filmul lui Cox demonstrează că un subiect exploziv precum viața și opera lui Van Gogh trebuie tratat sub o formă viguroasă.

4. Filmul Vincent and Theo (1990) abordează viața și opera artistului Van Gogh. Spre deosebire de altele, filmul regizat de Robert Altman privește viața pictorului dintr-o perspectivă inedită, concentrându-se asupra ultimei părți a vieții sale, când artistul s-a mutat la Paris, și pe relația fraților Van Gogh. Se explorează viața intimă a artistului, relațiile sale cu diferite persoane.

5. Filmul Van Gogh din 1991, regizat de Maurice Pialat, urmărește ultimele trei luni din viața artistului. În film se poate observa lipsa atenției față de operele artistice, accentul căzând în special pe relațiile foarte dificile ale lui Van Gogh cu cei din jur. Regizorul a preferat să se axeze pe viața obișnuită a pictorului, arătându-ne pictorul în timp ce se plimbă cu pânza și celelalte ustensile dintr-un loc în altul.

6. În episodul Crows (Corbi) din filmul Dreams (1990), regizat de Akira Kurosawa, regăsim o viziune japoneză asupra a ceea ce a reprezentat Vincent Van Gogh. Acțiunea, deși fantastică, curge totuși destul de simplu. Un student la arte admiră, într-un muzeu, picturile lui Van Gogh. Ca din senin se trezește rătăcind în interiorul picturilor, întâlnindu-l la un moment dat pe însuși Van Gogh. Studentul este deci absorbit la propriu în lumea pictată de Van Gogh, dovadă că opera artistică devine o punte de legătură între artist și publicul receptor.

7. Van Gogh a apărut, ca personaj, și în serialul Family Guy, o animație de comedie, lansată în 1999, în care sunt parodiate diferite situații, folosindu-se din plin umorul izvorât din absurd. Episodul în care apare Van Gogh este intitulat Fast Times at Buddy Cianci Jr. High. Pictorul îi dăruiește iubitei urechea sa.

8. Un film impresionant, în care sunt folosite exact cuvintele lui Van Gogh din scrisorile sale, este Painted With Words (2010), scris și regizat de Andrew Hutton. Filmul conține un amestec interesant de povestiri. Ne este prezentată povestea vieții pictorului printr-un colaj de interviuri cu oameni adevărați, narațiune vocală, fotografii și scene dramatice. Prin combinarea acestor elemente diferite obținem o imagine vie a acestei figuri fascinante.

9. Personajul Van Gogh apare și în serialul englezesc Doctor Who, într-un episod în care, întors în timp, Doctorul ajunge să îl cunoască pe pictor și să petreacă alături de el câteva zile. Ni se oferă prilejul unui moment emoționant – artistul, ajutat de Lordul Timpului, ajunge în viitor, descoperind că este iubit și admirat de o lume întreagă.

10. Loving Vincent (în română, Cu drag, Van Gogh) este o dramă experimentală. Filmul a fost lansat în 2017 și tratează viața pictorului și circumstanțele suspecte ale morții sale. Acesta este primul film de animație pictat complet manual. Toate cele 60 de mii de cadre au fost pictate manual pe pânză, într-o manieră similară cu a lui Van Gogh, la proiect participând o echipă de 125 de pictori.

11. At Eternitys Gate, apărut în 2018, este cel mai recent film despre Van Gogh, prezentând ultimii ani din viața artistului. Prin imagine, prin emoții și sensibilitate, filmul poate fi perceput ca ,,un poem adevărat”, în care descoperim întreg omul și artistul Vincent Van Gogh.

 

Imagine: secvență din At Eternity’s Gate

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii