Cu toții am auzit cel puțin odată în viață expresia „Ai carte, ai parte!” și, probabil, mulți dintre noi am catalogat-o, după ce am trecut de școala generală, ca fiind falsă. Nimic mai greșit! Este drept că, dacă ne așteptăm să avem parte de avantaje materiale, s-ar putea să fim puțin dezamăgiți, pentru că acestea par să țină mai mult de circumstanțele favorabile sau nu, însă cititul aduce și el cu sine anumite avantaje sau dezavantaje, în funcție din ce perspectivă privești lucrurile. Așadar, dacă ai carte, cu siguranță vei avea parte de:
- Nopți nedormite în care îți spui la fiecare jumătate de oră că vei mai citi doar un capitol și te vei opri.
- Diverse cunoștințe, dintre care unele îți vor folosi în viață, iar altele pe care probabil nu vei avea nicio ocazie să le introduci măcar într-o conversație. Dar vei ști multe, din multe domenii. Și te vor influența în moduri pe care nici nu le bănuiești.
- Întrebări și răspunsuri la întrebări. Răspunsuri care vor naște alte întrebări. Și tot așa.
- Povești de viață. Citind, trăiești mai multe vieți, nu doar una singură. Călătorești în timp și în spațiu și nici măcar cerul nu este limita. Nu mă crezi? Deschide Paradisul pierdut al lui John Milton. Așa că, atunci când ți se pare că viața ta e plictisitoare, dă o fugă în viața altcuiva.
- Frământări. O singură idee dintr-o carte îți poate bântui gândurile săptămâni întregi și poate chiar vei ajunge să stabilești procente de cât adevăr și câtă minciună se ascunde în spatele declarației autorului.
- Discernământ. Știu ce vei zice: discernământul este o însușire inerentă a oricărei ființe umane în deplinătatea facultăților mintale, dar totuși, cu atâtea mijloace de manipulare și mașini de spălat creierul, cărțile (bune) sunt cele care ne readuc la realitate. Sunt un fel de declanșator care ne amintește că suntem capabili să gândim noi singuri și nu doar să asimilăm ideile altora.
- Prieteni. Știi momentul acela când cel mai bun prieten al tău nu știe ce să mai zică după ce i-ai povestit vreun eveniment? Ei bine, lucrul acesta nu se va întâmpla niciodată cu o carte. Cartea este prietenul care nu tace niciodată când te întâlnești cu el. Fie că vorbește pentru a te motiva, pentru a-ți distrage atenția, pentru a te încuraja sau pentru a te face să înțelegi ceea ce ți se întâmplă, are întotdeauna cuvintele la ea (sau în ea, mai degrabă). Și, dacă nu îți place ce spune, poți întotdeauna să îi dai shut down trântind coperțile, deși nu e prea politicos să întrerupi un prieten în timp ce vorbește.
- Dezamăgiri. S-ar putea să cumperi o carte care ți s-a părut că are un subiect interesant și, după ce ai citit primele 100 de pagini spunându-ți că începutul este aproape întotdeauna mai fad, să descoperi că, de fapt, întreaga carte este astfel și să renunți. Dar câștigi o lecție de viață, nu? Nu întotdeauna lucrurile sunt ce par a fi. Sau, nu judeca o carte după copertă.
- Responsabilitate. Nu este de ajuns să știi, cărțile nu-ți vor da pace până ce nu vei acționa conform cu ceea ce știi. Îți spun din proprie experiență ‒ îți pot da mari bătăi de cap.
- Satisfacție. Cu un program din ce în ce mai aglomerat, satisfacția terminării de citit a unei cărți este una extraordinară. Ca să nu mai vorbim despre mulțumirea de sine care apare ca rezultat al acumulării de noi informații.
Probabil că sunt mult mai multe lucruri care intră în viața ta odată cu citirea unei cărți. Acestea sunt doar primele 10 care mi-au venit în minte. Poate că cititul nu garantează succesul material, dar cu siguranță asigură dezvoltarea intelectuală și elimină ignoranța. Mie mi se pare un motiv suficient de puternic ca să mă apuc de o nouă carte.
Articol scris de: Loredana Lupu