Care sunt primele gânduri care ne vin în minte când auzim cuvântul milionar? Probabil ne gândim la vacanțe exotice, mașini extravagante, case de lux, acces vip la evenimente, cazare la cele mai bune hoteluri din lume, mâncat la cele mai scumpe restaurante, acces la cele mai bune servicii, într-un cuvânt trai pe picior mare.
Ei bine, ne înșelăm într-o proporție covârșitoare dacă ne imaginăm că acesta este traiul de zi cu zi al milionarilor. De fapt, ceea ce am enumerat mai sus e de regulă traiul non-milionarilor cu venituri ridicate. Ori a celor care sunt bogați cu numele și nu conform actelor.
Să ne înțelegem, sunt și milionari cu stilul de viață al fiului risipitor. Însă ei sunt excepții. Afirmațiile de mai sus îi aparțin lui Thomas J. Stanley, care a scris o carte extraordinară - The Millionaire Mind (Gândirea milionarului american, apărută cu mai mulți ani în urmă la Editura Aquila ’93). Este una dintre cărțile de referință despre finanțe, pe care ar trebui să o citească orice persoană care vrea nu doar să înțeleagă cum gândesc milionarii, ci și cum acționează aceștia.
Autorul este un reputat specialist în domeniul finanțelor, care a făcut numeroase cercetări despre bogații Americii. Cartea e structurată în 8 capitole, care se ocupă de factorii majori care au condus la succesul pe plan financiar al celor chestionați. Pasiunea pe care a pus-o în documentarea și scrierea acestei cărți e mai mult decât vizibilă.
Ceea ce m-a impresionat cu adevărat e modul transformator pe care îl are această carte. Citind-o, devii conștient(ă) nu doar de anumite concepții limitative despre finanțe pe care majoritatea oamenilor le au – inclusiv tu -, ci și de perspectivele excepționale pe care ți le poate aduce faptul de a-ți însuși gândirea milionarilor.
Pentru că da, milionarii gândesc diferit de marea majoritate a oamenilor și aceasta este tema centrală în jurul căreia autorul își țese cu măiestrie capitolele. Thomas J. Stanley a reușit prin acest bestseller să distrugă numeroase mituri legate de bogații Americii. Chiar dacă el se ocupă în această carte strict de milionarii din SUA, cred că în mare parte informațiile se aplică oriunde în lume. Milionarii amintiți sunt în general deveniți milionari la prima generație, deci nu au averea moștenită decât în foarte puține cazuri.
A porni de la zero și a ajunge milionar într-o singură generație e de regulă un proces sinuos, totuși posibil. Dacă vă gândiți că vă trebuie mult noroc pentru a ajunge bogat, din nou veți fi dezamăgiți citind cartea. Factorul noroc are o pondere foarte mică în reușita acestor oameni pe plan financiar. În general în spatele succesului lor stau alți factori precum: ambiția, disciplina, cinstea, etica muncii, integritatea, respectul, bunul-simț, încrederea, inteligența, capacitatea de a sesiza oportunitățile pe care alții nu le văd etc.
Milionarii sunt de regulă oameni extrem de echilibrați. Știu să-și organizeze bine timpul și extrag din munca lor cele mai bune rezultate. Pun mare pasiune în munca lor, fie că asta presupune administrarea propriei afaceri (antreprenori și oameni de afaceri), conducerea afacerii altcuiva (directori executivi) ori a avea profesii liberale (avocați, medici etc). Acesta este de fapt unul dintre motivele cele mai importante al succesului lor: își aleg o profesie care le place cu adevărat, pe care o practică într-un mod plin de pasiune, care le pune în valoare toate competențele și înzestrările și-i ajută să atingă nivelurile cele mai înalte de măiestrie.
Când vine vorba de alegerea partenerului/partenerei de viață, ei sunt de asemenea extrem de atenți și fac în general alegeri bune. Autorul a constatat că marea majoritate a milionarilor studiați erau căsătoriți de mulți ani și foarte puțini divorțaseră. A descoperit că divorțul este rar în rândurile lor nu doar pentru că are un impact devastator asupra fericirii, ci și asupra averii nete.
Dacă vă gândeați că la primul semn de deteriorare al unui obiect milionarii se reped la magazin să ia altul, iar vă înșelați. De fapt, ceea ce a descoperit Thomas J. Stanley e mai mult decât „șocant” pentru mintea oamenilor obișnuiți: peste 50% dintre milionari își recondiționează mobila, peste 70% își repară încălțămintea, cea mai mare parte își achiziționează alimentele de la magazine en gros etc. În general, milionarii americani au valori tradiționale, conservatoare. Așa-zisele „distracții ieftine” – a petrece timp cu copiii/nepoții, a studia oportunitățile de investiții, a practica un hobby - sunt preferate „distracțiilor costisitoare”.
Dacă doriți să aflați cum s-au descurcat la școală și ce rezultate au avut, așteptați-vă din nou la surprize. Un număr ridicat dintre ei au făcut o facultate (cam 90%), dar numai într-un procentaj relativ mic au fost studenți de nota 10. Asta însă nu i-a împiedicat, chiar și pe cei cu o educație mai precară (poate doar cu o clasă de liceu finalizată) să aibă mare succes financiar.
Gândirea milionarului american este o carte de căpătâi și am deplina convingere că dacă o veți citi vă va lăsa impresia că este cea mai bună carte din domeniul finanțelor care v-a căzut vreodată în mână.