5 dascăli minunați din literatura română

Școala ne marchează anii formativi și ne „coace” pentru experiențele viitoare. Ne dă prilejul să ne facem prieteni și ocazia de a întâlni dascăli care ne schimbă viața. Unii dintre elevii de demult, devenind scriitori, au reconstituit în cărțile lor portretul unor dascăli de legendă.

1. Domnul Trandafir. În povestirea omonimă a lui Mihail Sadoveanu, domnul Trandafir ne e prezentat ca dascăl care vede ceea ce face nu ca pe o meserie, ci ca pe o vocație. Dragostea și atașamentul său față de copii îi atrag dragostea și respectul lor. Rămâne memorabilă scena în care, la zvonul că domnul Trandafir va fi mutat, elevii se arată dispuși să meargă unde va fi trimis el. 

2. Aron Pumnul. Personaj cu o istorie dramatică, izgonit de urmările Revoluției de la 1848 din Ardeal și ajuns profesor de limba romană la Liceul German din Cernăuți, acesta îl va avea ca elev pe Mihai Eminescu, care îi va dedica, la moartea sa, elegia La mormântul lui Aron Pumnul. Poezia conturează portretul unui dascăl dedicat elevilor.

3. Nicolae Apostol. Cezar Petrescu a publicat în 1933 un roman prin care a elogiat viața învățătorului său Apostol. Acesta l-a încurajat să scrie de îndată ce a aflat despre talentul elevului. Romanul urmărește viața plină de trudă a învățătorului care lupta să le ofere elevilor condiții mai bune pentru învățătură.

4. Niță Teodorescu. Niculae, alter ego-ul lui Marin Preda, din romanul Moromeții, este copilul inteligent și capabil, oprit însă din a-și urma visul din cauza sărăciei. Aici apare în carte învățătorul Teodorescu, implicat în viața satului și luptând pentru dreptul la educație al copiilor.

5. Dascălii din Budulea Taichii. În nuvela scrisă de Ioan Slavici în 1880 avem mai multe figuri de dascăli, de la dascălul Clăiță, din sat, până la profesorul Wondracek, de la școala latinească din oraș. Aceștia îl influențează pe Huțu, personajul principal, și îi susțin decizia de a urma o carieră academică și de a-și croi un drum în viață.

 

Imagine: portretul lui Aron Pumnul

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii