Un vizionar al inovației - Henry Ford

„Obstacolele sunt acele lucruri groaznice pe care le vezi când îți iei ochii de la țelul tău.” Acesta este motto-ul după care Henry Ford și-a ghidat viața și cariera. Nimic din ceea ce și-a propus nu a rămas nedus la capăt, perseverența, curajul, ingeniozitatea și talentul fiind pilonii pe care a construit una dintre cele mai renumite mărci de automobile și care a schimbat fața Americii în secolul 20.

Începuturile lui au fost simple, umile, asemănătoare începuturilor tuturor. Henry s-a născut la ferma părinților săi din Wayne County, Michigan, pe data de 30 iulie 1863. De mic a dovedit abilități practice și calități de conducere care, odată dezvoltate, l-au ajutat la înființarea și întreținerea companiei Ford Motor Company. Copilul Henry își coordona prietenii cum să construiască mori de apă sau motoare cu aburi rudimentare. Era în permanență pe lângă cunoscătorii secretelor acestor motoare și se împrietenea cu ei pentru a afla cum functioneză. Curiozitatea și interesul lui erau nemărginite.

Se crede că scânteia care a aprins focul a venit odată cu cadoul primit la aniversarea a 13 ani, când tatăl său i-a dăruit un ceas. Imediat, Henry i-a desfăcut tot mecanismul, interesat fiind cum functionează. După ce l-a analizat, l-a montat la loc fără nicio problemă. Din acel moment, numeroase cunoștințe și vecini au început să vină la el cu ceasuri pentru a le repara.

La vârsta de 16 ani, Henry pleacă la oraș, plin de speranțe și încredere. Acolo primește un loc de muncă drept mașinist, și începe să învețe din tainele motoarelor. În 1888 tânărul se căsătorește cu Clara Ala Bryant și se întoarce pentru o perioadă la ferma tatălui său. Dar nu trece mult timp până când Henry este angajat la firma Edison Illuminating Company, deși nu avea cunouștințe legate de electricitate și cum funcționa ea. Talentul său nu rămâne neobservat, fiind avansat rapid în funcția de inginer șef.

Încurajat fiind de Edison să se dezvolte și să descopere, Henry construieșe primul său prototip, ce se voia a fi o căruță fără cai și pe care dorea să o numească Ford Quadricycle. Prezentandu-și ideea în fața lui Thomas Edison, tânărul este încurajat să construiască un model mai bun și eficient. Astfel, în 1898 acesta construiește un al doilea model, moment în care apare și ideea punerii pe picioare a unei firme de automobile.

În 1903 apare ca rezultat compania Ford Motor Company, care a produs diverse modele de automobile, fiecare prezentând mereu îmbunătățiri. Adevăratul succes al companiei a fost înregistrat în 1908, când pe data de 1 octombrie Henry a introdus pe piața mașina Model T, care se dorea a fi o mașină accesibilă pentru oricine. Automobilul a fost primit cu atât entuziasm încât în 1918, jumătate din mașinile din america erau mașini Model T.

Pentru că cererea era mult prea mare pentru a putea fi onorată în condițiile de muncă de la acea vreme, Henry a dezvoltat și îmbunătățit ideea fabricării în masă, folosind banda rulantă, componente interschimbabile standardizate și planuri de producție în masă. Totodată, pentru ca muncitorii din fabrică să fie mulțumiți, Henry a crescut și suma câștigată pe zi, de la 2,34$ la 5$ (echivalentul a 110$ în 2011) pentru ziua de lucru de nouă ore.

Costurile de producție erau mici, cererea mare, muncitorii plătiți bine, și toata lumea era fericită. Pentru a ajunge angajat la Ford, viața potențialilor candidați era cercetată și monitorizată cu rigurozitate. Dar odată angajați, munca lor era într-atât de bine remunerată și răsplătită încât își puteau permite chiar să cumpere mașinile pe care le fabricau.

Cu toate acestea, în anul 1936 cifra vânzărilor începe să scadă, compania fiind detronată pe locul trei. Fiul lui Henry, Edsel Ford, căruia îi fusese încredințată conducerea companiei, moare în 1943, astfel că Henry revine la conducere pentru încă doi ani, până când nepotul său Henry Ford II este capabil să o preia. În urma unei hemoragii cerebrale, legendarul afacerist moare și el la vârsta de 83 de ani.

Chiar dacă Ford Motor Company nu a continuat să reprezinte una dintre cele mai puternice companii de-a lungul deceniilor, și-a creat un renume internațional. Toate veniturile percepute de pe urma vânzărilor au intrat în fundația cu numele Ford Foundation, care a facilitat de-a lungul anilor bunul mers al companiei, administrată în totalitate de membrii familiei. În timp, această fundație a devenit cea mai bogată fundație privată la nivel global, purtând cu ea amintirea celui care a ajutat America în timpuri critice.

Surse: www.britannica.com | www.history.com | www.thehenryford.org | www.biography.com

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere