Să fii un om de succes în zilele noastre este printre primele titluri vânate și râvnite de orice tânăr la început de drum. Și nu numai. Când privești în jur, la staruri ce aparent le consideri mari oameni de succes, când privești la magnații timpului ce replică într-un limbaj plictisit : "A fost mai greu până am făcut primul milion de euro!" , parcă nu poți să nu te întrebi cum ei au reușit și ce-ar trebui să faci tu ca să le calci pe urme.
Nu știu cum îți măsori tu succesul și nu știu ce înseamnă pentru tine succes ! Însă, într-una din cărțile sale , Dale Carnegie, prezintă mai mult sau mai puțin schematic, pașii spre adevăratul succes !
1. Trebuie să devii cu adevărat interesat de oameni.
Când a fost ultima dată când te-ai gândit ce poți face pentru cel de lângă tine? Și poate o să te zburlești puțin gândindu-te că te împing spre ideea de samariteanul milos. Da, merită să ai în vedere și aspectul acesta, însă atunci când devii interesat de oameni, când devii preocupat de nevoile lor, aflându-le, găsești cheia spre succes. Adică, dacă ești pus pe treabă, găsești ideea spre o afacere ce poate deveni profitoare în viitor. Și de ce nu, care te va duce pe culmile succesului.
2. Zâmbește.
Chiar dacă sportul acesta extrem nu e tocmai des practicat în zilele noastre și pe stradă te întâlnești doar cu fețe posomorâte și fără nici un chef, tu învață să zâmbești. Exersează-ți zâmbetul. Transmite căldură, bunătate, amabilitate în jurul tău. În acest fel vei atrage oamenii.
3. Adu-ți aminte că numele unei persoane este cel mai dulce și mai important sunet din lume pentru acea persoană.
Cum te simți când cineva mai puțin apropiat ție ți-a reținut numele și te strigă direct pe nume? Mmm, cred că sentimentul e unul cel puțin plăcut. Începi să capeți curaj, să crezi că tre să fii un pic special pentru acea persoană, că într-un mod sau altul te-ai făcut remarcat. Și asta e de bine. Cum crezi că se vor simți cei din jurul tău când tu îi vei striga pe nume? Îi vei câștiga în echipa ta, iar atunci când vei avea nevoie de ei, vor fi acolo pentru tine.
4. Fii un bun ascultător. Încurajează-i pe ceilalți să vorbească despre ei înșiși.
Învăță să asculți. Învață că și cel de lângă tine are probleme, poate chiar mai mari decât ale tale. Ascultă-l. Arată-i că-ți pasă de el. Vei creea punți trainice de prietenie. Și chiar dacă ești șeful lui, superiorul lui, tratează-l ca pe egalul tău. Nu îți îngropa latura umană, ci las-o acolo , la vedere. Să fii om în lumea de acum e lucru mare și rar !
5. Vorbește astfel încât cuvintele tale să vizeze interesul celuilalt.
Cu alte cuvinte, nu bate câmpii. După cum cuprinsul unei compuneri e important și e partea elaborată a lucrării, la fel problema celui de lângă tine are nevoie de rezolvare. Iar vorbele inutile, introducerile lungi și plictisitoare, nu valorează nimic. Tot ce contează e ca atunci când vorbești , celălalt să găsească în ceea ce rostești, aurul curat, rezolvarea problemei sale. Pune punctul pe "i" și vei deveni liderul numărul 1.
6. Fă în așa fel încât cealaltă persoană să se simtă importantă - și fă-o cu sinceritate.
Să fii fals e simplu. Și e chiar la modă. E mai ruginită și învechită sinceritatea. Însă dacă alegi s-o scoți de la naftalină, dacă alegi să spui cu sinceritate celui de lângă tine cât de mult îl apreciezi, cât de mult contează ceea ce face și cât de important e el pentru tine, pentru echipa din care faceți parte, nu numai că-i vei ridica moralul și-i vei agăța un zâmbet sincer pe buze, dar îl vei determina să dea tot ce-i bun din el în următorul proiect când îi vei solicita ajutorul.
Dacă vrei să fii un om de succes, învață să fii om ! Să zâmbești, să apreciezi, să încurajezi... Să găsești în cel de lângă tine acel lucru perfect presărat de la Creator ! Succes spre succesul mult dorit !