Curățenie de primăvară în suflet

Era una dintre zilele acelea frumoase de primăvară, cu copaci înfloriți şi miros de magnolie în aer. M-am trezit devreme, m-am echipat corespunzător, am scos uneltele de lucru de la locul lor şi m-am apucat de treabă. Intâi am deschis larg ferestrele, să intre primăvara în cameră. Următorul pas a fost să dau perdelele jos. Aşa putea intra tot soarele în cameră, astfel încât să nu scape neobservat niciun colț pătat.

A urmat scuturatul de praf al cărților, curățenia în şifonier şi pusul hainelor de iarnă la locul lor (Ah, de cand aşteptam momentul ăsta!), ştersul ferestrelor şi spălatul caloriferului. În timp ce frecam de zor fiecare element al caloriferului, mi-a trecut prin minte următoarea întrebare: Când a fost ultima dată când am făcut o curățenie atât de minuțioasă în camerele sufletului meu? Când a fost ultima dată când i-am şters de praf amintirile, când am pus în mijlocul lui sacul de gunoi în care să pun toate regretele, frustrăriile, supărările adunate peste timp, când l-am curățat cu un detergent „fresh“ ca să miroasă şi el a primăvară? Dar tu?

Principiul cutiilor sau cum să pui trecutul la punct

Perioadele în care facem curățenie generală sunt perioadele în care ne trezim că suntem înconjurați de multe lucruri pe care nu le-am mai folosit de foarte mult timp, care nu ne ajută cu nimic, pe care le ținem pentru că... nu ne îndurăm să le aruncăm.

Blogurile care tratează subiecte legate de administararea sau simplificarea vieții recomandă principiul cutiilor atunci cand vine vorba de curățenie. 4 cutii etichetate în felul următor: Iubeşte, Foloseşte, Donează, Aruncă. Fiecare dintre ele trebuie umplute pe baza etichetei si apoi duse acolo unde trebuie.

Cum ar fi dacă am folosi acelaşi principiu al cutiilor şi in materie de curățenie... sufletească? Fiecare dintre noi ne-am umplut sufletele de-a lungul timpului cu amintiri frumoase, gânduri bune, dar şi cu regrete, frustrări, conflicte nerezolvate, resentimente.

Pune în cutia cu Iubeşte: toate gândurile luminoase, amintirile plăcute, cuvintele de încurajare şi apreciere pe care le-ai primit de-a lungul timpului. Ţine-o la îndemână şi deschide-o în zilele grele, când ai nevoie de o încurajare sau de o motivație în plus pentru a merge mai departe.

Cutia cu Foloseşte destineaz-o pentru darurile şi talentele pe care le ai. Cele pe care le foloseşti în fiecare zi sau cele pe care nu le-ai mai folosit demult. Este bine să fii mereu conştient de atuurile şi calitățile pe care le ai. Ziua în care te hotăreşti să umpli cutia „Foloseşte“ poate fi chiar ziua de care aveai nevoie, mai ales dacă treci prin perioada în care ți se pare că nu te pricepi la nimic.

Greşelile şi experienţele neplăcute fac parte din biografia noastră. Acesta este un lucru care nu poate fi schimbat. Poate fi schimbat însă felul în care le lăsăm să ne influenţeze prezentul şi viitorul. De aceea este atât de important să faci curăţenie în sufletul tău.

Este bine ca la sfârşitul fiecărei experiențe neplăcute să nu rămâi doar cu un gust amar şi o inimă ciobită, ci şi cu o lecție pe care să o iei cu tine mai departe şi să o foloseşti într-un fel sau altul. Mai devreme sau mai târziu va veni un moment în care o vei folosi. Lecţii despre când e bine să vorbeşti şi când e bine să taci, lecţii despre a le oferi celor din jur libertatea de care au nevoie, lecții despre respect de sine, despre a-ţi face partea ta şi a-i lăsa pe alții să şi-o facă pe a lor. Lecţii despre minunile care pot apărea atunci când te aştepți mai puțin. Strânge toate lecțiile şi pune-le în cutia: Donează.

Pentru că sunt lecțiile tale pe care le vei aplica în relațiile tale cu alții sau cu tine. În plus, gândeşte-te că alții s-ar putea să aibă de învățat din lecția ta. Aşa că, atunci când ți se oferă ocazia, doneaz-o.

Poate că cea mai importantă cutie atunci când vine vorba de curățenie, din toate punctele de vedere este cutia Aruncă. Nu este niciodată uşor să renunți la ceva în care ai investit timp, bani, sentimente. Poate un vis care refuză să se împlinească, poate o relație care nu mai merge de mult oricât de mult te-ai luptat, dar ai rămas blocat în ea, poate un obicei care îți afectează sănătatea. E bine să arunci unele lucruri pentru a putea face loc pentru ceva nou. Nu ezita să pui în cutia cu „Aruncă„ frustrările, resentimentele, regretele.

Solomon, înțeleptul rege al Israelului, spunea că există un timp al plânsului, dar şi unul al râsului şi al bucuriei (Eclesiastul 3). Ia-ţi timp să plângi, să analizezi situaţia pe toate fețele, să accepţi că ai greşit. Dar când ai terminat de despicat firul în toate variantele posibile şi ai învăţat tot ce aveai de învăţat, pune punct, iartă-te şi mergi mai departe. Ai grijă de asemenea să inchizi bine cutia pentru ca regretele şi resentimentele să nu vină după tine.

Trecutul există pentru a fi folosit

Psihologii spun că există cel puţin patru modalități în care ne putem raporta la trecut: îl putem nega, îl putem folosi ca pe o medalie pentru a atrage compătimirea celorlalți, îl putem pune mereu în seama celor de lângă noi sau îl putem folosi. Probabil că bănuiți deja că cea mai sănătoasă metodă de raportare la trecut este aceea a folosirii lui.

Trecutul, cu bunele şi relele lui, a avut un rol important în formarea omului care suntem astăzi. Omul care a învățat să nu se dea bătut, pentru că a trecut prin momente dificile. Omul care este mai sensibil la suferința celor din jur pentru că a suferit mult. Omul care este creativ pentru că a învățat să caute soluții în cele mai imprevizible situații.

Poate că există lucruri în trecutul nostru de care nu suntem întotdeauna mândri. Poate sunt minciuni pe care ne dorim să nu le fi spus, cuvinte pe care am fi dorit să nu le fi răstit, lucruri pe care am fi dorit să nu le fi luat, promisiuni pe care am fi dorit să nu le fi încălcat. Însă dincolo de gravitatea ei, fiecare greşeală poartă cu ea şi o lectie. Lecţia preţului uriaş plătit pentru unele gesturi. Lecţia iertării din partea celui afectat. Lecţia iertării de sine.

Greşelile şi experienţele neplăcute fac parte din biografia noastră. Acesta este un lucru care nu poate fi schimbat. Poate fi schimbat însă felul în care le lăsăm să ne influenţeze prezentul şi viitorul. De aceea este atât de important să faci curăţenie în sufletul tău.

Şterge-i ferestrele rămase uneori cu dâre de sare din cauza lacrimilor, repară-i instalaţiile ca să poată să încălzească bine, deschide-i larg ferestrele proaspăt şterse ca să intre parfum şi culoare de cireş. Când ai terminat, pune pe măsuţa din mijlocul lui, o vază cu un buchet mare de lalele galbene.

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere