Cum să-ți petreci timpul mai eficient?

Octavian Paler a afirmat: ,,Timpul are prostul obicei de a fi ireversibil.” Cei mai mulți dintre noi, dacă nu toți, ne plângem că timpul nu este suficient pentru toate activitățile pe care ni le propunem.

Laura Vanderkam este una dintre persoanele care s-a dedicat scopului de a descoperi care sunt lucrurile care fac diferenţa între oamenii de succes şi cei care nu l-au atins, vis-a-vis de timp, stând de vorbă cu ei. Site-ul time.com a preluat câteva dintre concluziile la care a ajuns ea.

Cu cărțile pe față

Prima întrebare pe care trebuie să şi-o pună oricine este: ,,La urma urmei, unde se duce timpul meu?” Răspunsul este imperios necesar şi sincer, pentru că bazându-te pe el, vei putea găsi soluţia. Recomandarea practică este de a scrie toate activităţile pe care le desfăşori în fiecare oră din zi. Apoi, încearcă să le ordonezi în ordinea priorităţilor. Vei vedea astfel de cât timp are nevoie fiecare activitate, şi care este cu adevărat importantă.

Planifică întreaga săptămână

După ce ai analizat cu atenţie fiecare aspect, e timpul să treci la acţiune. Cal Newport, profesor la Universitatea din Georgetown, spune că întocmirea unei liste nu e suficientă. Trebuie alocat un timp specific pentru fiecare activitate în parte pentru a avea rezultatele dorite.

Concentrează-te pe un singur lucru odată

Mulţi oameni cred că dacă fac mai multe lucruri deodată, economisesc timp. Studiile au arătat, însă, contrariul. Nu ne putem concentra la mai mult de două lucruri în acelaşi timp. Aşa că, dacă vrei să fii eficient, ocupă-te individual de fiecare activitate. Timpul va fi mai scurt şi mai calitativ decât dacă ai fi încercat să faci multe şi repede.

Da, şi weekendul trebuie planificat!

Pe unii, asta-i sperie. Însă, dacă ţii cu adevărat la timpul tău liber, vei avea grijă cum ţi-l petreci. Nu este neapărat vorba de planificarea treburilor casnice, sau a datoriilor, ci pur şi simplu de relaxare şi recreere. Studiile au arătat că suntem mai fericiţi când ne planificăm chiar şi timpul liber, iar ,,statul degeaba” este cel care ne face nefericiţi.

Toţi avem acelaşi timp, acelaşi număr de ore pe zi şi zile într-o săptămână. Diferenţa stă în felul în care folosim acest timp. Nu uita: ,,Ceea ce n-a avut loc niciodată poate avea loc mâine.” - Maurice Maeterlinck.

Surse:
1. semneletimpului.ro
2. time.com

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere