Cum să economisești 200 de lei într-o lună

Trăim în epoca consumerismului iar acest lucru nu mai este un secret pentru nimeni. Suntem mereu în căutarea unui nou gadget, unui nou model de telefon, unui nou computer, unui alt model de mașină de spălat, aspirator, TV, etc.

Este o goană nebună spre nicăieri, dar alergăm, alergăm ca niște roboți ca nu cumva să pierdem pasul cu societatea în care trăim și să rămânem în urmă, niște anonimi fără valoare. Cum ar fi dacă luna aceasta ți-ai propune, pentru 30 de zile, să întorci spatele materialismului și să iei o gură de aer proaspăt? Ai evita astfel numeroasele tentații ale lumii materialiste.

Sugestii:

  1. Fă-ți o listă atunci când te duci la supermarket și nu te abate deloc de la ea. Dacă trebuie să cumperi șampon, cumpără doar șampon, nu și elastice de păr, papuci de casă și carioci. Pune în coș doar ce ai scris pe listă și nu te lăsa sedus de toate reclamele pe care le găsești la orice colț de raion.
  2. Mergi mai des la piață decât la supermarket și nu te duce niciodată atunci când ți-e foame. Vei fi tentat să cumperi mai multă mâncare decât ai nevoie, pe care, ulterior, vei fi nevoit să o arunci.
  3. Cumpără haine de calitate și care ți se potrivesc ție. Încetează să mai fii sclava/sclavul modei cumpărând fiecare model nou de pantaloni, sandale sau rochie care apare. Luna aceasta propune-ți să cumperi lucruri doar dacă stii că sunt de calitate, și să nu mai arunci banii pe toate lucrurile ieftine. Oricum, ele nu au viață lungă.
  4. Folosește mai puțin cardul și încearcă să platești în numerar. Vei cheltui mai puțin fără să realizezi. Nu mai lăsa vânzătoarele să te convingă să cumperi ceva dacă nu ești pe deplin convins. Atenție, ele vor insista, este meseria lor. De asemenea, nu te grăbi să cumperi de la prima vizită atunci când trebuie să achiziționezi un articol/obiect foarte scump. Dacă vei merge să îl vezi a doua oară, vei fi mult mai rațional.
  5. Renunță la toate snack-urile dintre mese cu valori calorice foarte ridicate. Pe lângă faptul că nu îți fac bine, mai costă și o gramadă de bani. Încearcă să mănânci mai mult acasă și ia-ți un pachețel cu mâncare la serviciu.
  6. Limitează drastic numărul de obiecte pe care le aduci în casă. Nu trebuie să cumpărăm tot ce vedem.
  7. Stinge lumina atunci când pleci de la baie sau din orice cameră în care nu te afli. Factura de la energia electrică va fi mai "suplă" la sfârșitul lunii.

Sfârșit de lună

Felicitări! Ești mai bogat cu 200 de lei. Poate chiar mai mult! Dacă vei continua așa, economiile tale pe un an de zile vor fi de 2.400 lei. În 5 ani de 12.000 de lei. În zece ani de 24.000 de lei.

P.S. Pune banii economisiți pe un card separat. Gândește-te și plănuiește ce vei face cu ei. Vei fi mai motivat să economisești. Ce zici de o vacanță de vară într-un loc exotic, anul următor?

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere