Ce să iei? Ce să lași?

Cunoaști întrebarea. “Ce ai lua cu tine dacă ar trebui să pleci pe o insulă pustie?” și poate chiar ai fost provocat să răspunzi la ea. A fost destul de greu să alegi 3 obiecte, dar în niciun caz nu este mai ușor acum când trebuie să împachetezi și să înghesui lucrurile pentru vacanță într-o singură valiză.

Ce să iei? Ce să lași?

Cineva spunea că vacanța este perioada aceea în care oriunde ai călători, constați că ai de două ori mai multe haine și de două ori mai puțini bani. Ca să eviți aceasta, îți propun câțiva pași simpli care să te ajute atunci când te afli în fața unei valize goale.

  1. Fă o listă în care să notezi categoriile generale de obiecte pe care trebuie să le iei cu tine: uz personal (cosmetice), utile (încărcătoare, adaptoare, acte, bani), haine (pe categorii: tricouri cu mânecă scurtă, cu mânecă lungă, pantaloni scurți, lungi, hanorac, geacă), încălțăminte (șlapi, pantofi sport, ghete), lenjerie intimă, medicamente, echipament sportiv, jocuri.
  2. Apoi la fiecare categorie, gândește-te la minimum necesar. Nu lua în calcul că hainele se vor rupe, păta sau se vor mări ori micșora peste noapte. Dacă ești plecat o săptămână, nu vei avea nevoie de mai mult de 5-7 tricouri. Probează hainele înainte de a le pune în valiză, dacă sunt obiecte pe care le folosești mai rar sau nu le-ai mai purtat de mult. Nu e nevoie să iei cu tine mai multe obiecte de același fel dacă este vorba despre ceva ce te aștepți să porți mai rar. Să îți iei cu tine două hanorace când se anunță caniculă, doar așa în caz că se schimbă vremea, e consum inutil de spațiu. Nu îți pune în valiză haine pe care în mod obișnuit nu le porți. Nu le vei purta nici în excursie.
  3. Chiar dacă ești bolnăvicios din fire, nu lua în bagaj toate medicametele posibile. Dacă ai alergii, dacă ai o predispoziție la o anumită afecțiune, atunci fii prevăzător! Dar doar așa în caz că te doare burta, capul, spatele – sau toate la un loc, sau că cine știe ce ți se poate întâmpla, nu e nevoie să iei un dulap de medicamente cu tine. Dacă în zona în care mergi ai aproape o farmacie, la nevoie…cumperi la fața locului. Depozitate în condiții nepotrivite, unele medicamente îți pot face mai mult rău decât bine.
  4. Limitează pe cât posibil cosmeticele. Poate și tenul tău are nevoie de o vacanță. Dacă mergi la hotel, vei primi acolo strictul necesar. Așa că ia cu tine doar ceea ce folosești în mod curent și fă tot posibilul să iei recipiente mici. Nu umple valiza cu un tub de fixativ și o sticla de șampon de 0,5 l. Ai grijă să nu uiți antiperspirantul, periuța de dinți și crema de protecție solară.
  5. Când vine vorba de încălțăminte, aici este parcă cel mai dificil. Câte perechi să iei? Criteriul e simplu: dacă e obligatoriu, câte o pereche din fiecare gen. Adică nu trebuie să îți două perechi de teniși, trei perechi de șlapi și două perechi de ghete. Câte una din fiecare și dacă e posibil încalță la drum ce este mai voluminos.
  6. Obiectele cele mai importante pe care nu le poți nici cumpăra, nici împrumuta trebuie să le ții mereu la îndemână: acte de identitate, asigurări de călătorie, carduri, bani. Verifică de două ori dacă ai tot ce îți trebuie în portofel. Pentru liniștea ta, e bine să nu porți mulți bani cash cu tine.
  7. Nu uita de o carte, de ochelarii de soare, de aparatul foto sau telefonul mobil – asigură-te că ai suficient spațiu de memorie pentru toate pozele și filmulețele pe care le vei face. Mai mult ca sigur, nu vei uita telefonul, pentru că imediat ce ieși din casă obișnuiești să-ți faci un selfie și să anunți lumea că pleci în vacanță. Sunt și momente în care chiar nu e bine să faci asta! Mai ales dacă locuiești singur sau dacă toți din casă vor fi plecați un timp, discreția e bună. Nu poți ști cine îți vizitează contul de socializare și apoi casa în lipsa ta.
  8. Cel mai important! Ia cu tine buna dispoziție. Dacă pleci în vacanță cu toate grijile adunate, pe fugă, după o noapte nedormită, dacă ai de gând să te plângi de condițiile de cazare, de partenerii de drum, de locul care nu se ridică la nivelul așteptărilor, că e prea cald sau prea frig, mai bine stai acasă. E mai ieftin să fii nemulțumit și cârcotaș acasă la tine decât într-o vacanță plătită. Mulți ratează bucuria excursiei de frica pericolului sau din cauza stării cronice de nemulțumire, dar dacă este vacanță, să fie cu adevărat un timp care îți face bine!
  9. Și la final, nu uita! Nu îți iei vacanță și de la bunele maniere, de la stilul de viață echilibrat și de la valorile morale pe care le ai. Vacanță înseamnă distracție, înseamnă bucurie, relaxare, și nu imoralitate și frivolitate.
  10. Ca să ai o vară de nota 10, nu uită ca o vacanță de calitate nu se măsoară în kilometri pe care i-ai parcurs, ci în calitatea relațiilor pe care le-ai dezvoltat, în ceea ce ai cunoscut, și ceea ce va însemna o amintire peste timp. Așa că lasă în bagaj un loc și pentru un suvenir, și mai ales golește-ți sufletul și mintea pentru a te întoarce mai bogat din călătorie.

 

Hai…spor la împachetat. Vacanță plăcută!

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

10

Nota de mai sus este media tuturor notelor acordate de cititori. Îți mulțumim!

adaugă o părere