Poate că printre lucrurile pe care le faci cu drag, cu bucurie în clipele tale de linişte, nu se află cititul. Poate că eşti un om mult mai practic şi nu te-ai născut cu o dorinţă naturală de a citi, de a avea acea plăcere unică și specifică atunci când te afli printre rafturile unei librării sau biblioteci. Poate că nu te-a încurajat nimeni când erai mic să citeşti şi să te dezvolţi în această direcţie.
Sau poate că te afli în cealaltă categorie de oameni, care îşi petrec timpul liber citind şi se folosesc de orice minut pe care îl au la dispoziţie pentru a se bucura de conținutul unei cărţi. Atunci când stai şi aştepţi în staţie mijlocul de transport sau când aştepţi pe cineva, orice clipă este folosită la maximum tocmai pentru a citi.
Se spune că atunci când faci un lucru în repetate rânduri şi cu consecvenţă, acesta devine natural, o parte din tine. Pe tot parcursul vieţii suntem angrenați într-un continuu proces de schimbare, iar nenaturalul poate deveni natural. Acest lucru se poate întâmpla şi cu obiceiul de a citi.
E posibil ca mulţi dintre noi să fi auzit, să fi primit încurajări legate de citit de la o vârstă destul de fragedă şi cu atât mai mult pe măsură ce am crescut. Da, ideea următoare: „Cititul deschide/dezvoltă mintea cuiva...” şi altele asemănătoare sunt adevărate şi cu efecte vizibile în vieţile multor oameni.
O relație directă cauză-efect...
Cu siguranţă că fiecare dintre noi am auzit despre nenumărate exemple de viaţă ale unor oameni care au făcut din citit un obicei care i-a propulsat pe culmile succesului. Elevi și studenţi care erau cotaţi cu rezultate extrem de slabe la învăţătură au devenit printre cei mai buni datorită faptului că şi-au făcut o pasiune din a citi. „Nu este nicio coincidenţă faptul că studenţii care excelează din punct de vedere academic sunt aceeaşi copii pe care îi vedeai mereu cu un roman în mână în timpul unei zile de curs.” (Todd Christian)
... care cere implicare!
Dincolo de numeroasele beneficii ale cititului, e clar că dacă nu faci cu toată convingerea un lucru, dacă nu rezonează cu dorinţele tale, nu vei avea rezultate de lungă durată. Dacă îţi doreşti să devii mai bun în ceea ce faci, e necesar să citeşti, să fii informat şi pus la curent cu toate noutăţile din domeniul respectiv. Cititul deschide oportunităţi pentru a înţelege mai bine mentalitatea oamenilor, perspective pentru a prinde câte puţin din complexitatea lumii în care trăim şi oferă posibilităţi de dezvoltare nebănuite.
Convinge-te singur!
Sunt oameni pe care îi admirăm pentru modul în care susţin o prezentare, pentru profunzimea gândurilor lor şi pentru excelenţa cu care întreprind lucrurile. Fă-ţi timp pentru a-i întreba şi observa cum îşi petrec timpul liber. Există şanse extrem de mari ca în spatele lor să se afle o bibliotecă cu rafturi pline cu cărți. Astfel de oameni sunt lideri în zona lor de influenţă!
De cele mai multe ori, noi îi influențăm pe cei din jurul nostru prin cuvintele și faptele noastre. Cum ți-ar plăcea să fii influențat și tu, la rândul tău, când știi de la început că acest lucru marchează într-o măsură mai mică sau mai mare dezvoltarea ta?
Un articol scris de: Naomi Macaru