Cărțile lor şi banii mei ‒ Sfaturi despre cum să investim în cărți

Cumpărăturile sunt întotdeauna o bătaie de cap şi în acelaşi timp o plăcere, poate chiar un sport pentru unele persoane. Oferta este variată şi tentantă. Ne simţim asaltaţi din toate părţile cu reclame cât mai atractive pentru a cumpăra un anumit produs de care poate nu avem nevoie chiar acum. Totul depinde de voinţa cumpărătorului, care va ceda sau nu sub avalanşa informaţională persuasivă.

Când vorbim de cărți, este la fel. Chiar dacă nu cumpăraţi cărţi decât foarte rar şi în cunoştinţă de cauză, sau petreceţi mai mult timp în librării decât acasă, cărţile joacă un rol în viaţa fiecăruia. Însă ceea ce poate reprezenta o dilemă este alegerea cărţilor pentru biblioteca dumneavoastră. Şi aici privim problema pragmatic: preţul nu este întotdeauna de partea noastră. Calitatea volumelor a crescut, oferta s-a diversificat, astfel că atunci când intrăm într-o librărie ne putem simţi copleşiţi şi derutaţi. Putem fugi imediat sau putem ieşi mai târziu cu portofelul gol.
Iată câteva elemente care ne pot ajuta în procesul decizional de cumpărare a unei cărţi:

1. Faceți o cercetare preliminară.

O carte este mult mai uşor de analizat astăzi. Folosind descrierea de pe copertă sau de pe site-ul editurii care a publicat-o, din câteva clickuri puteţi face un pas mai departe. Date despre autor, despre carte şi calitatea ei se pot găsi pe site-uri de specialitate pe care se încarcă recenzii a nenumărate cărţi din diferite domenii.

2. Cât de mult vă poate ajuta?

Coperta vinde. La fel de adevărat este că şi ceea ce se află înăuntru contează. Orice carte ar fi, cuprinsul ei trebuie să ofere informaţii care să ajute în dezvoltarea personală, fie pe plan intelectual, fie pe plan emoţional. Chiar şi un roman poate oferi o învăţătură nouă sau poate lărgi orizontul personal.

3. Gândiți-vă dacă este o investiţie pe termen lung

De multe ori alegem pe baza instinctului şi cumpărăm cărţi care, după un timp, vor deveni simple ornamente pentru raftul bibliotecii de acasă sau vor ajunge într-un anticariat. Trebuie să păstrăm o perspectivă de lungă durată. Dacă voi cumpăra această carte, îmi va fi de folos și peste câţiva ani de zile?

4. Micile detalii

O carte de calitate se poate recunoaşte după unele amănunte: limbajul în care este descrisă cartea, câteva cuvinte din prefaţă sau chiar titlurile capitolelor menţionate în cuprins. Acestea indică unde se plasează autorul şi care este viziunea sa legată de subiectul abordat.

5. Vânați reducerile

Dacă doriţi o carte bună dar care este prea scumpă, nu este neapărat nevoie să faceţi economii luni de zile. Pe internet există site-uri care oferă reduceri ce pot bucura buzunarul. De asemenea, sunt zile speciale în care editurile și librăriile online vin cu oferte și reduceri generoase, așa că fiți pe fază.

6. Din când în când, lăsați la o parte aceste sfaturi

Deşi ar părea o contradicţie cu tot ce am scris mai sus, nu este aşa. Lectura este o aventură şi nu o poţi încadra în nişte limite prea stricte. Mintea trebuie dezvoltată şi uneori vă face bine pur şi simplu să cumpăraţi o carte a cărei descriere de pe spate v-a captivat. Cine ştie, poate că acea carte va deveni o investiţie bună pe termen lung.

Un articol scris de: Iuliu-Cesar Sturza

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere