Teama de necunoscut, de a spune un lucru greșit ori de a nu avea posibilitatea să demonstrezi care este valoarea ta cu adevărat - sunt câteva dintre sentimentele cu care ne confruntăm fiecare atunci când trebuie să mergem la un interviu. Pentru a ameliora simptomele, este bine să știm care sunt cuvintele ce pun o barieră în calea afirmării punctelor noastre tari:
1. Sunt sigur că sunt persoana potrivită pentru acest loc de muncă
Poate că te cunoști bine pe tine însuți, însă nu știi nimic despre instituția respectivă sau despre oamenii care lucrează acolo. Tot ceea ce vedem din exterior este diferit de ceea ce se întâmplă cu adevărat în interior, iar de multe ori, imaginea noastră despre ceea ce presupune un anumit loc de muncă este greșită. Lasă-l pe cel care-ți ia interviul să-și dea seama dacă ești persoana potrivită sau nu. Altfel, vei dai impresia că ești o persoană ignorantă și superficială.
2. Dați-mi măcar o șansă!
Fiecare dintre noi avem nevoie de o șansă, dar spunând acest lucru este ca și cum ai cerși acel post. Nimeni nu te va angaja doar pentru că îi este milă de tine. Aici nu e vorba despre vreun act de caritate! Vei fi angajat doar în momentul în care vei demonstra faptul că știi ce presupune locul de muncă respectiv și că îți vei aduce contribuția într-un mod pozitiv.
3. Mi-ar plăcea tare mult să lucrez pentru voi!
Aceste cuvinte nu-ți vor crește credibilitatea, ba mai mult, ea va avea de suferit. Cu siguranță că cel care-ți ia interviul a mai auzit această frază de mii de ori. Dacă vrei să ai succes, ferește-te să-ți creezi un anumit scenariu. Nu vorbi din cărți! Cele mai bune interviuri sunt acelea în care aduci în discuție subiecte actuale de interes.
4. Dacă primesc acest post, voi lucra și în afara programului
A-ți sacrifica viața personală și familială pentru a primi un loc de muncă nu este doar un lucru rușinos, dar este, de asemenea, și un mod de a-ți micșora credibilitatea în ochii celorlalți. Oamenii încrezători nu cerșesc un loc de muncă și nu spun că vor lucra zi și noapte pentru a fi angajați. Valoarea ta nu constă în numărul orelor petrecute la birou, ci în originalitate, creativitate, sclipire, calități pe care la vei dovedi prin subiectele pe care le abordezi, nu prin promisiunile pe care le faci.
5. Am făcut acest lucru de nenumărate ori
Orice persoană, orice om care-și caută un loc de muncă, orice manager și orice companie, sunt diferiți dintr-un anumit punct de vedere. Interesează-te de particularitățile companiei. Nu te comporta ca și cum ai ști care sunt prioritățile ei, care sunt problemele și soluțiile. Mergi la interviu, cunoaște oameni noi și caută să înțelegi mai bine care este viziunea lor.
Nu încerca să demonstrezi nimic din ceea ce nu ești. Fii tu însuți, poartă-te natural, fii încrezător în valoarea pe care o ai, și toate acestea vor vorbi de la sine!
Surse bibliografice: forbes.com