Mulți oameni primesc apreciere după ce deja nu mai sunt în lume, deși realizează fapte mari, care duc la schimbări importante în viețile multora. Alții primesc o mostră de apreciere și apar pe ecrane, pe coperțile revistelor și numele lor circulă și intră în mentalul colectiv. Dar acestea sunt mai degrabă excepții decât regulă. Nu toți oamenii cu adevărat mari au parte de aprecierea pe care o merită. Dar aceasta nu înseamnă că ei nu sunt prețuiți de aceia pentru care s-au luptat.
Jean Nussbaum este poate un nume necunoscut pentru publicul larg. Născut și crescut în credința adventistă de ziua a șaptea, va urma o școală medicală, împlinindu-și visul de a ajuta oamenii în nevoie. Primul Război Mondial îl prinde pe frontul de est, chiar în zona cea mai fierbinte a frontului, în Serbia. Va fi martor al prăbușirii statului sârb în fața avansării trupelor austro-ungare și tot în acele momente o va cunoaște pe viitoarea sa soție, Milanka. Acolo va ajunge să se implice în problemele legate de conștiință ale unor soldați care au avut de ales între porunca dată de superior și credința lor.
Acesta va fi domeniul în care doctorul Nussbaum va ajunge să fie recunoscut la scară internațională. Datorită firii sale intuitive și joviale, va deveni un ambasador al acelora care nu puteau vorbi pentru ei, devenind un sol al libertății de conștiință în fața diverșilor conducători ai vremii. Prin înțelepciune și bună cunoaștere a firii umane, a reușit de multe ori să înduplece pe cei mai puternici opozanți. A reușit să își facă prieteni influenți vorbindu-le blând și recunoscându-se ca un om simplu și fără pretenții la o cunoaștere mai înaltă.
Călătorind pe întreg mapamondul, a reușit să cunoască multe personalități marcante ale timpului și a reușit să vorbească elocvent și impunător pentru lucrurile pe care le prețuia cel mai mult. Niciodată nu s-a recunoscut ca fiind slujitorul unei biserici, ci al unui concept. El credea în această idee a închinării libere a oricui și a dorit să ofere această șansă oricărui om. În mersul vremurilor sau în planurile pe termen lung ale unor regimuri, de cele mai multe ori, nu există loc pentru diversitate. Așa apar conflicte între minorități, care devin astfel ținta ridiculizării sau chiar persecuției. În acel moment, intra în scenă doctorul Nussbaum și încerca prin toate mijloacele să îmbunătățească situația.
Munca sa a fost o muncă ce nu are nici acum sfârșit. Până în ziua de astăzi există organizații care luptă pentru libertatea de conștiință. Atâta vreme cât vor exista state ce restrâng drepturile omului, inclusiv cea legată de închinarea liberă, trebuie să existe persoane care să își ridice vocea pentru a critica o asemenea atitudine. Biserica adventistă a folosit fiecare ocazie pentru a susține acest principiu și a luptat pentru susținerea acestuia. Un caz din 2013 este grăitor în această privință. Unei femei musulmane din Statele Unite nu i s-a permis angajarea într-un post din cauza faptului că purta hijabul tradițional. Printre alte organizații pentru apărarea drepturilor omului, s-a aflat și biserica adventistă.
Acest caz nu este singular,iar ca persoane care doresc să prezinte un mod de a trăi liber în această lume, ca pregătire pentru cea viitoare,trebuie să dăm dovadă de curaj în a ne prezenta poziția legată de acest subiect. Avem un exemplu important din trecut în persoana lui Jean Nussbaum și putem să fim inspirați în ceea ce putem face noi pentru binele celorlalți. Pentru mai multe informaţii despre viaţa şi activitatea dr. Nussbaum, vǎ recomand cartea Cruciat pentru libertate, publicatǎ de Editura Viaţǎ şi Sǎnǎtate.