Îmi stăruie în amintire Gara de Nord din București la începutul anilor ’90, ticsită de tarabe pline de cărți. Romane de aventuri, romane polițiste, romane „de comando”, romane de capă și spadă, cărți de buzunar, Michel Zévaco, Paul Féval, Alexandre Dumas, Karl May… Și îmi amintesc un nume care apărea pe pagina tehnică a multora dintre cărțile acelea: Valentin Tănase. Era cel care le ilustrase copertele. După unele estimări, ar fi ilustrat de-a lungul anilor mai mult de 1.000 de coperte de carte, pentru numeroase edituri.
Marți, 22 ianuarie 2019. Mă aflu în centrul Bucureștiului, la anticariatul Târgul Cărții de pe Strada Doamnei. Privirea îmi trece peste cotoare și titluri care-mi par cunoscute. Scot una dintre cărți și citesc: Nimeni nu moare de două ori, de Peter Chambers, Editura AMB. Scot alta: Un comando pentru eternitate, de Guy Lespig, Iată și un Karl May: Surcouf Corsarul (Editura Ulise). Ce au în comun acestea și altele? Au copertele ilustrate de Valentin Tănase, copertele acelea care, în anii copilăriei și adolescenței, făceau să-mi sclipească privirea.
Ies din anticariat și intru la Palatul Șuțu, în Muzeul Municipiului București, pentru vernisajul unei expoziții de planșe cu benzi desenate de Valentin Tănase. Ce-i drept, o expoziție destul de mică. Mă uit la ceas. Mai sunt câteva minute până la ora 18, când ar trebui să înceapă evenimentul.
Fac un tur de salon. Sunt expuse planșe alb-negru și color, cele mai multe în limba română, dar și câteva mostre în limba franceză. Unele sunt fragmente din povestiri BD publicate în vechea revistă Cutezătorii. Citesc titlurile: „Hypnosis”, „Un dac la Roma”, „Sub steagul lui Ștefan cel Mare”, „O samă de cuvinte”, „Hugo cel Negru”, „Alexei”. Iată și câteva apărute în Viitorul românesc, în 1991 – „Telefonul roșu”, „I.TeBe face ordine”, „Home Power” ș.a. Iar într-o mică vitrină, sub sticlă, se zărește albumul „Burebista”, cu texte de Vlaicu Bârna și, desigur, desene de Valentin Tănase. Oricine poate observa cu ușurință predilecția autorului pentru teme istorice.
În jur, curioșii se strâng. La 18:05 estimez deja 30, poate chiar 40 de persoane. Tineri curioși, pasionați de cea de-a IX-a artă, dar și seniori mai apropiați de vârsta domnului Tănase, care îi recunoaște pe unii, îi salută amabil, îi îmbrățișează. Uite-i pe Alexandru Ciubotariu și Șerban Andreescu, ilustratori și creatori de benzi desenate. Printre vizitatori, un tânăr poartă o pungă din care se vede o planșă uriașă. Se apropie de Valentin Tănase și scoate un set de reviste vechi. Nu-i greu de ghicit ale cui benzi desenate se regăsesc în paginile lor. Posesorul îi cere autorului un autograf.
Mădălina Corina Diaconu, de la Radio România Cultural, vorbește în deschiderea vernisajului despre expoziția cu lucrările lui Valentin Tănase ca fiind un prim eveniment dedicat acestui gen de literatură, anunțând evenimente-surpriză pentru anul în curs, evident, dedicate tot unor maeștri români ai benzii desenate. Un proiect special va fi constituirea unei biblioteci de benzi desenate, ceea ce poate fi o veste foarte bună pentru împătimiții genului, dar și pentru cei care ar fi pur și simplu curioși să descopere ce anume este banda desenată.
Doamna Diaconu subliniază că unele dintre planșele incluse în expoziție sunt arătate publicului în premieră. Apoi îi adresează lui Valentin Tănase câteva întrebări despre începuturile sale ca realizator de bandă desenată. Acesta își amintește cu drag de revistele Pif și Vaillant, pe care le devora în anii copilăriei. Evocă primele sale apariții în revista Cutezătorii, ca artist de bandă desenată, și rememorează dezamăgirea din anii ’90, când, deși ușile păreau deschise pentru noi provocări, revistele pentru copii au devenit mai puține și, treptat, și-au încheiat apariția. E trist, spune domnul Tănase, că astăzi sunt atât de puține publicații cu benzi desenate (în România).
„Copil și adolescent fiind, îmi doream și visam ca, la vârsta maturității, să fiu un desenator de bandă desenată. Dumnezeu mi-a îngăduit să-mi împlinesc acest vis și am publicat prima mea bandă desenată în revista Cutezătorii, revista copiilor și tinerilor din acea vreme…, în clasa a X-a, la vârsta de 16, 17 ani. După ce mi-am terminat studiile la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, am rămas în continuare atașat de banda desenată și de ceea ce simbolizează ea. Prima mea bandă desenată de amploare a fost un serial de 24 de pagini, avându-l ca subiect pe Burebista. De aici a început cariera mea de ilustrator de bandă desenată. Am publicat sute de pagini care s-au realizat în timp pe toate subiectele… Bandă desenată istorică, de science fiction, de actualitate… Am colaborat cu reviste, edituri și autori renumiți din țară și de peste hotare, cu precădere din Franța și Belgia.”
Mădălina Diaconu conchide că e dificil azi să publici bandă desenată în România, dar reține dorința exprimată de Valentin Tănase de a reveni la banda desenată, dacă i s-ar oferi prilejul. Subliniază că maestrul ar fi putut expune de zece ori mai multe planșe și că a fost dificil de ales ce planșe să intre în expoziție. „Expoziția e mică, dar cu suflet mare…”
În final, Valentin Tănase observă numărul mare de vizitatori – să fie, poate, vreo 60 de persoane de-acum – și spune că prezența lor e, fără îndoială, dovada faptului că, la un moment dat în viața lor, acestea au fost delectate de poveștile pe care le-a spus prin intermediul benzii desenate.
Născut în 1954, la Iași, Valentin Tănase a absolvit Universitatea Națională de Arte București (1978) și, mai târziu, a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici. În anul 1997, Valentin Tănase a devenit directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei. Expoziții cu lucrările sale au fost organizate nu doar în România, ci și peste hotare (Belgia, Franța, Grecia, Germania, Italia, Austria, Cehia, Slovacia, China). Opera sa este înrădăcinată în istoria României, multe dintre lucrările sale înfățișând domnitori români, soldați, momente istorice importante ș.a.m.d. În anii recenți, s-a dedicat cu precădere picturii și sculpturii.
Valentin Tănase a fost un nume important pentru multe generații de copii și adolescenți. Chiar dacă pictura și sculptura au fost cele care l-au pasionat în mod deosebit, ilustrațiile sale de carte și poveștile spuse în bandă desenată au fost la rândul lor prilej de uimire și bucurie pentru copii. El a ilustrat Povestiri istorice de Dumitru Almaș. A realizat materiale grafice pentru revistele Cutezătorii, Luminița, Șoimii patriei, Universul copiilor etc.
Expoziția „Benzi desenate de Valentin Tănase” este deschisă, în perioada 16 ianuarie – 10 februarie 2019, la Palatul Șuțu (Muzeul Municipiului București).