Nimic nu ne inspiră mai mult și nimic nu ne motivează mai tare decât viața celor care, în circumstanțe extrem de dificile și în fața unor provocări gigantice, au râs în fața Imposibilului și au dovedit că se poate. Astfel de oameni se numesc simplu eroi.
Eroi și minuni. Perseverenții, de Élise Sommer, este primul volum dintr-o serie dedicată unor eroi mai mult sau mai puțin cunoscuți. E foarte probabil că nume precum Helen Keller și Henry Morton Stanley le sunt cunoscute cititorilor, dar poate că nu tot atât de familiare ne sunt nume ca Hermann Geiger, Bernard Pallisy, Thor Heyerdhal, Fernand Navarra, Martha Martin și Olivier de Serres.
Aceștia sunt cei 8 admirabili, cei 8 opt eroi care, în epoci, pe continente și în împrejurări diferite, au perseverat în atingerea unor idealuri îndrăznețe. Lupta lor n-a fost aceeași. „Inamicii” lor au fost, în fiecare caz, alții — orbire și surzenie în cazul lui Helen Keller; munții plini de pericole, dar fascinanți, pentru aviatorul Geiger; ambiția de a crea o ceramică perfectă, pentru maestrul Pallisy; oceanul plin de pericole (atunci când îl traversezi pe… o plută), pentru Heyerdahl; interdicția de a ajunge la Muntele Ararat, în căutarea Arcei lui Noe, pentru Navarra; singurătatea, graviditatea și natura dezlănțuită, pentru Martha Martin; foametea și încăpățânarea pământului, pentru pionierul agricultor de Serres.
Fiecare poveste uimește, te ține cu sufletul la gură și îți smulge, fără să vrei, șoapte de admirație. Textul debordează de optimism. Acești eroi își merită numele de „eroi” tocmai pentru că, în situații în care spiritele comune, banale, ar fi abdicat, s-ar fi dat bătute, ei s-au împotrivit „până la sânge” (vorba apostolului Pavel), sacrificând, luptând, îndrăznind și, în cele din urmă, reușind. Perseverența este „mama” reușitei.
Faptele celor 8 pot fi numite, fără a exista vreo umbră de exagerare în această descriere, minuni. Și minunate.
Minunată este însă și scriitura autoarei care nu se mulțumește să înșire ani, locuri și nume — „S-a născut, a crescut, a făcut…” —, ca într-un manual de istorie, ci personalizează fiecare poveste de viață, încercând să simtă ea însăși cum a fost, să vadă cu ochii minții mai mult decât faptele, să vadă ceea ce trebuie să fi simțit eroii și eroinele cărții, ce trebuie să fi crezut aceștia, ce trebuie să-și fi spus în sinea lor. Un exercițiu literar demn de comparație cu monografiile scrise de marele umanist austriac Stefan Zweig.
Volumul, inclus în colecția „Cărțile lui Doru Gălbenuș” și publicat de Editura Viață și Sănătate, beneficiază de o traducere exemplară din limba franceză, realizată de Cristinel Sava.
Gloria lumii trece, remarcă autoarea. „Însă amintirea oamenilor perseverenți rămâne. Iar timpul le descoperă celor răbdători și tăcuți adevărul lucrurilor” (p. 165). Iar adevărul este că, uneori, pe moment, gloria le aparține pseudo-eroilor, oamenilor care „iau fața”, însă istoria le face întotdeauna dreptate eroilor pur-sânge, prin simplul fapt că îi păstrează.
Pentru un timp în care nici eroii nu mai sunt ce-au fost odată și pentru tinerii de azi, volumul acesta va fi o lectură plăcută și inspiratoare.
Cu drag,
Florin Bică,
admirator al eroilor