Cum să mă raportez la făgăduințele din Biblie?

Ele se pot aplica la oricine, oricând?

Mai modern le-aș spune „promisiuni”. Sunt acele texte în care găsim o încurajare din partea lui Dumnezeu. Forma e diversă: „Domnul te va ocroti...”, „Eu îți voi da...”, „El îți va deschide...” Ideea de bază e aceeași – Dumnezeu va purta de grijă.

Biblia merită să fie crezută. Pariul pe ea este întotdeauna unul câștigător: „niciun cuvânt de la Dumnezeu nu este lipsit de putere” (Luca 1:37). Așa că și răspunsul meu ar fi simplu: crede orice făgăduință; Dumnezeu o poate împlini oricând. Sau invers – El poate face orice. Tu poți să Îi ceri?

Totuși, fii atent să nu cazi într-o capcană. Sper că nu dai doi bani pe mesajele care încep cu „fie ca...” Prefer să nu trimit o urare la toată lista, ci să personalizez un gând de bine. Poate doar printr-o nefericită greșeală ar trimite cineva urări de la mulți ani celor în doliu sau ar ura însănătoșire grabnică unor proaspeți miri.

Ca atare nici eu nu deschid Biblia la întâmplare. Prinzi ideea: ar fi o prostie să fac decupaje orbește din Biblie, să le postez și să aștept (sau să proclam!) împlinirea lor obligatorie, către oricine, oricând. Eu cred, cum spune chiar Biblia, că „toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu”. Dar același text continuă și spune că ea este „de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună” (2 Timotei 3:16). Deduc că o parte din ea e bună să învețe, alta, să mustre, una, să îndrepte, iar alta, să dea înțelepciune. Ar fi o tragedie ca ceea ce e dat acolo să fie ca înțelepciune eu să iau ca mustrare...

La fel sunt și promisiunile lui Dumnezeu. Unele sunt de sănătate, altele de ocrotire, unele au în vedere menținerea speranței, altele anunță o împlinire personală sau o victorie într-un domeniu anume. Caută să vezi exact starea în care te afli și apoi găsește textele potrivite pentru ieșirea cu succes din criza respectivă. Adu-le înaintea lui Dumnezeu și aruncă mingea în terenul Lui! Îi place la nebunie dialogul cu tine. (Ah, sper că n-am sărit calul...) Uite o dovadă că nu exagerez: „Cuvântul Meu, care iese din gura Mea, nu se întoarce la Mine fără rod, ci va face voia Mea şi va împlini planurile Mele” (Isaia 55:11).

Ai auzit vreodată de Planul de mântuire? Îl găsești într-un verset care încape într-un sms – Ioan 3:16. Planul e urmat întotdeauna de o făgăduință: „și făgăduinţa pe care ne-a făcut-o El este aceasta: viaţa veşnică” (1 Ioan 2:25). Totul se reduce la un plan. Ce plan ai cu El?

autentifică-te pentru a adăuga comentarii