Cadouri împachetate în coperte

Este perioada în care, pe lângă gânduri de vacanţă şi reuniuni de familie, în mintea noastră apare îngrijorarea cu privire la ce fel de cadouri să alegem. Zilele acestea cadourile devin principalele vedete şi gama tot mai diversă face ca alegerea să devină tot mai dificilă. Cu cât sunt mai multe opţiuni, cu atât mai multe semne de întrebare. Fiecare om este diferit şi cu cât îl cunoşti mai bine, îţi dai seama că sunt destul de multe şanse de a nu găsi cel mai bun cadou sau de a nu mai face vreun cadou defel!

Se poate ridica şi întrebarea dacă este bine ca printre cadourile pe care le oferim să fie şi cărţi. Atunci când cunoaştem pe cineva care este cititor pasionat sau colecţionar, primul gând este de a-i oferi o carte în dar. Sau căutând să faci un gest frumos, să dai un cadou unui copil sau tânăr, te gândeşti la o carte, contribuind astfel la formarea lui ca om. Dar cât de bine este să faci cadou o carte?

Problema nu este neapărat în actul de a face cadoul. Mai important este să vedem cui facem darul. Să avem în atenţie persoana căreia îi oferim o carte. Dacă nu o cunoaştem bine, ar fi de preferat să găsim un alt cadou, pentru că o carte nepotrivită ar face mai mult rău decât bine. Sunt multe situaţii în care o carte devine repede o povară pentru cel care o oferă.

Atunci când nu îi cunoşti gusturile, când nu îi ştii felul în care priveşte lumea, sau când pur şi simplu nu este încântată de cărţi, apare posibilitatea ca persoana respectivă să nu se bucure de darul primit, astfel că îşi pierde semnificaţia de fond. Aşadar, este nevoie de un context de familiaritate pentru a oferi cadou o carte.

Trecând peste această dilemă însă, cărţile sunt un cadou bine venit pentru prietenii apropiaţi care sunt împătimiţi de lectură şi cărţi. Le va produce o bucurie aproape copilărească. Deşi există cadouri frumoase şi care vor fi apreciate, o carte se înscrie într-o categorie distinctă. Pentru a te asigura că vei obţine o mulţumire deplină, iată câteva sfaturi legate de felul în care să dăruieşti o carte.

  • Asigură-te că nu a citit cartea pe care vrei să i-o dăruieşti.
  • Oferă cărţi care să se potrivească ocaziei şi care să se potrivească şi personalităţii lui
  • Întreabă pe cineva mai apropiat persoanei vizate care îi sunt preferinţele, dacă are vreo pasiune sau dacă îşi doreşte ceva anume. Un sfat în plus nu strică niciodată.
  • Încearcă să găseşti cărţile cele mai interesante din domeniul căutat, care au recenzii convingătoare şi sunt apreciate de cunoscători.
  • De multe ori editurile reuşesc să scoată pe piaţă cărţi numai bune de dat cadou în această perioadă. Verifică ofertele lor speciale.
  • Caută o carte de colecţie, o carte specială care să capete în timp însemnătate. Sau…
  • …Transformă o carte obişnuită într-un cadou special. Există diferite metode prin care poţi să găseşti cadoul perfect într-o librărie. Este nevoie doar de o amprentă personală şi de puţină creativitate pentru a transforma cartea într-un cadou special.

Până la urmă, să dăruieşti o carte este o provocare, o încercare de a înţelege mai bine persoana care va primi darul şi de a dezvolta gradul de apropiere faţă de aceasta. Şi va testa şi capacitatea pe care o avem de a merge dincolo de un simplu dar de convenienţă. O carte ar trebui să treacă mereu această graniţă. Dacă nu, şi-ar pierde toată însemnătatea ei de dar.

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii