Ziglar: „Motive pentru a zâmbi”

Zig Ziglar a fost un cunoscut autor de cărți al căror scop era să motiveze, să inspire oamenii, să-i ajute să aibă încredere în ei înșiși. Fragmentul de mai jos vorbește despre importanța combinării eforturilor personale cu susținerea celor din jur. O combinație necesară pentru a reuși.

Există un clișeu ce spune că în spatele oricărui bărbat de succes se află o soacră uluită. În majoritatea cazurilor, sau chiar în toate, succesul este rezultatul direct al eforturilor unei persoane și al suportului și încurajării primite din partea altei sau altor persoane.

După cum se spune, atunci când vezi un porumbel pe un stâlp de gard, poți să fii sigur că n-a ajuns acolo singur. Când vedeți o persoană care urcă pe scara succesului și ajunge în vârf, știți că nu a ajuns acolo numai datorită propriilor eforturi. Practic în orice situație, a primit speranță și încurajare de la alții.

Nathaniel Hawthorne este un exemplu bun. Se simțea descurajat și cu inima zdrobită când s-a dus acasă și i-a spus soției sale, Sophia, că era un ratat fiindcă fusese dat afară din slujba sa de la vamă. La auzul acestei vești, ea l-a lăsat perplex printr-o izbucnire entuziastă de bucurie. „Acum”, a spus ea pe un ton triumfător, „poți să-ți scrii cartea!” Hawthorne a răspuns cu o întrebare: „Din ce vom trăi cât timp voi scrie această carte?” Spre surprinderea și încântarea lui, ea a deschis un sertar și a scos de acolo o sumă importantă de bani. „De unde îi ai?” a întrebat el. „Am știut întotdeauna că ești un om de geniu”, i-a spus ea, „și știam că într-o zi vei scrie o capodoperă, așa că în fiecare săptămână am economisit o parte din banii pe care mi i-ai dat pentru gospodărie. Aici sunt destui bani pentru un an întreg.” Încrederea, cumpătarea și planificarea grijulie a soției sale au dat naștere unuia dintre romanele clasice ale literaturii americane – The Scarlet Letter (Litera stacojie). Povești ca aceasta sunt cu miile – sau cu milioanele. Sunt lucruri care se întâmplă tot timpul.

Mulți oameni au ajuns mai departe decât au crezut că pot fiindcă altcineva a crezut că ei pot.

Dacă aceasta este și povestea ta, sper să acorzi încredere celor care te-au sprijinit.

 

(Fragment din Zig Ziglar, Motive pentru a zâmbi, Curtea Veche Publishing, 2013, pp. 204, 205)

Imagine: Edouard ManetÎn seră

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii