Mircea Cărtărescu: Premiul Thomas Mann 2018

Scriitorului român Mircea Cărtărescu i-a fost acordat Premiul Thomas Mann. Ceremonia a avut loc în data de 17 noiembrie 2018 în orașul Lübeck, din Germania. Premiul a fost prezentat de Michael Krüger, Președintele Academiei de Arte Frumoase din Bavaria, și de Jan Lindenau, primarul Lübeckului.

Decizia juriului de a-i acorda acest important premiu literar scriitorului român a fost justificată prin faptul că Mircea Cărtărescu a devenit, de-a lungul a patru decenii, „cea mai importantă voce a literaturii române”.

Mircea Cărtărescu scria pe pagina sa de Facebook, a doua zi după ceremonie: „Am primit aseară, în sala teatrului din Lübeck, Premiul Thomas Mann pentru literatură. Ceremonia a fost minunată, cu muzică de cameră și o audiență foarte numeroasă. Câteva highlights: prezența marelui poet și editor Michael Krüger, care mi-a făcut onoarea să citească pe scenă discursul meu de mulțumire; prezența editorului meu vienez Herbert Ohrlinger și a traducătoarei mele suedeze Inger Johansson; o laudatio-conferință, de 40 de minute, rostită de vechiul meu prieten și traducător, poetul Ernest Wichner; prezența președintelui Societății Thomas Mann și a primarului orașului Lübeck.”

Premiul Thomas Mann este unul dintre cele mai importante premii literare din Germania. Valoarea premiului este de 25.000 de euro.

Mircea Cărtărescu a publicat de-a lungul anilor povestiri, poeme, romane, studii critice etc. Opera sa a fost recompensată cu premii literare între care, recent, Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană (2015).

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii