Mica enciclopedie Lykke

Mica enciclopedie Lykke de Meik Wiking vine în completarea primei cărți scrise de autor și publicată la noi de Editura Litera. Dacă în Mica enciclopedie Hygge aflăm mai multe despre modul în care danezii își creează propriile rețete ale fericirii, în cea de-a doua carte suntem provocați să privim în ansamblu și să plecăm în căutarea celor mai fericiți oameni de pe pământ.

Dacă hygge este un termen intraductibil, cu lykke lucrurile stau puțin diferit, căci este traducerea exactă a cuvântului fericire în daneză. Firește, mă refer la fericire în sensul de stare generală, nu neapărat ca o bucurie de moment.

 

Ce este lykke?

Astfel, ne raportăm la lykke atunci când analizăm nivelul de bunăstare dintr-o țară, dar și când privim spre alegerile personale: relațiile amoroase și de prietenie pe care le avem și cât ne fac ele de fericiți, dar și cariera aleasă și cum ne influențează ea starea de bine.

Revenind la comparația cu prima carte din serie, țin să subliniez că, în timp ce Mica enciclopedie Hygge este o carte pe care o citești pentru că-ți dă o stare de bine, să citești despre Lykke poate fi util în sensul că te poate determina să acționezi. Pe de-o parte, pentru că este o lectură bazată pe statistici și te-ar putea ajuta să afli mai multe despre nivelul de trai dintr-o anumită țară. Pe de altă parte, pentru că, doar aflând cum acționează alții, poți modifica ceva în comportamentul tău.

 

Mica enciclopedie Lykke – o lectură necesară

La fel de mult precum utilitatea mi-a plăcut și că această lectură este un mix între studii generale și studii de caz. Sau, altfel spus, dacă uneori este dat drept exemplu un popor, alteori pâlnia se restrânge și exemplele devin extrem de specifice. Nu le-aș numi chiar „povești de succes” ale unor oameni care au învățat să fie fericiți, dar sunt niște exemple necesare, mai ales dacă ești genul de persoană care crede mult în puterea exemplului.

Dacă ar fi să fac și o mică incursiune în subiectele abordate în carte, aș spune că Mica enciclopedie Lykke vorbește, printre altele, despre:

       * necesitatea echilibrului dintre viața profesională și viața personală; aici, exemplul perfect sunt danezii, care descurajează și condamnă orele petrecute peste program, fiind printre singurele națiuni ale lumii care se bucură de un program de lucru care le asigură un echilibru sănătos între timpul petrecut la birou și cel petrecut în familie;

       * pericolele la care suntem expuși din cauza încurajării consumerismului în media și nu numai; cei mai fericiți oameni nu sunt cei care au cele mai mari venituri, ci cei mai chibzuiți, care aleg sustenabilitatea și investițiile în calitate în defavoarea consumerismului;

       * bunăstare și cum ne pot ajuta faptele bune pe care le facem să fim mai fericiți (da, există studii pe tema asta și puteți găsi câteva dintre ele chiar în carte).

Desigur, acestea nu sunt toate subiectele abordate în carte. Nu doresc să fac un rezumat al ei. Ce aș vrea să rețineți este că Mica enciclopedie Lykke este o carte necesară pentru zilele noastre, ambalată într-o formă care o face ușor de parcurs și de înțeles. O recomand tuturor cititorilor autodidacți sau care doresc să se perfecționeze.

 

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii