Cum să înțeleg Biblia când e așa de greu de înțeles și de citit?
De acord, unele pasaje ale Bibliei nu sunt prea ușor de înțeles. Chiar Biblia o recunoaște – un etiopian citea o profeție, se împotmolise acolo, iar Filip îl întreabă, nu tocmai discret: „Tu înțelegi ce citești?” Răspunsul dat ca o contra-întrebare ne ridică mingea la fileu: „Cum aș putea să înțeleg dacă nu mă va călăuzi cineva?” (Faptele apostolilor 8:26-40).
 
Așadar, hai să venim cu trei ajutoare de nădejde.
 
Primul ar fi: Citește! Și începe cu evangheliile. Au marele avantaj de a fi story after story despre cel mai fascinant personaj al istoriei lumii – Isus Hristos. Ce nu înțelegi în Matei, s-ar putea să vezi mai clar în Luca. Iar peste momentele în care Marcu a trecut „îndată”, poate că Ioan zăbovește mult mai mult. Dacă dai de un pasaj mai închis, nu te bloca acolo. Să zicem că ești prin Romani, sau prin Isaia. Citește, parcurge, nu te opri – te ajută mult să ai imaginea de ansamblu și apoi să revii la detalii. Știi cum e când la finalul unui film pricepi și ce-ți scăpase pe traseu… Vrei să-l vezi din nou? Foarte bine, așa e și aici. Mai citește o dată!
 
Al doilea: Ia-ți niște ajutoare! Cele mai bune sunt chiar în Biblie, în principal pasaje paralele, cum sunt evangheliile sau cronicile împărătești sau epistolele care abordează teme similare. Apoi sunt „trimiterile”, semnele alea gen * sau † sau ;-) (nu, ăsta nu e). Ele îți spun că acel cuvânt, expresie sau idee se mai găsește și în altă parte a Bibliei. Mergi acolo și vei vedea cum, împreună, cele două versete chiar make sense now. Există apoi și Concordanța biblică. Accesată ca un dicționar tipărit sau electronic, îți dă ocazia să vezi cât mai multe texte biblice unde apare termenul, numele, expresia care te blochează. În final, apelează la comentarii biblice. Sunt scrise de niște profesioniști care poate au un răspuns la problema ta.
 
Al treilea: Du-te la Autor! Dacă Dumnezeu i-a inspirat pe cei ce au scris, crezi că a făcut-o pentru ca noi cei de azi să ridicăm din sprâncene a neștiință? El îți poate da inspirație și ție, ca cititor.
 
Al patrulea… Ah, am zis că sunt doar trei… Bine, dacă tot mai ai întrebări (și am speranța că nu crezi că le știi pe toate), hai cu ele și pe aici. Să le dovedim împreună!
 
autentifică-te pentru a adăuga comentarii