5 filme „Hamlet”

Hamlet este una dintre cele mai cunoscute piese ale dramaturgului William Shakespeare și una dintre cele mai des adaptate cinematografic. Faimoasa replică „To be, or not to be, that is the question” a fost rostită de unele dintre cei mai importante nume ale celei de-a șaptea arte. Povestea prințului întors să-și răzbune tatăl ucis mișelește i-a inspirat până și pe realizatorii de animație, The Lion King (1994) trăgându-și seva din drama shakespeariană. Iată câteva filme care v-ar putea familiariza cu povestea.

1. Hamlet (1964) cu Richard Burton. E de fapt piesă de teatru, nu film, însă Burton e pur și simplu colosal în rolul prințului danez. Actorul construiește cu talent incomensurabil un Hamlet plin de nuanțe. Fiind însă înregistrarea unei piese, se mai întâmplă ca replicile unor personaje să nu se audă bine.

2. Hamlet (1990) cu Mel Gibson. Între Armă mortală 2 și Armă mortală 3, Gibson l-a jucat pe Hamlet, în regia maestrului Franco Zeffirelli. O alegere total neașteptată pentru rolul acesta, actorul australian a făcut un rol mai bun decât s-ar fi așteptat unii, reușind să surprindă bine furia, dar și slăbiciunile personajului.

3. Hamlet (1996) cu Kenneth Branagh, în regia lui Kenneth Branagh. E cunoscut apetitul lui Branagh pentru textele lui Shakespeare, iar versiunea aceasta captivează prin decoruri și prin interpretarea lui strălucitoare, chiar dacă acțiunea e plasată mai târziu decât în textul original, respectiv în secolul al XIX-lea.  

4. Hamlet (1948) cu Laurence Olivier. Favoritul multora, dintre filmele cu Hamlet, și acesta a fost regizat de interpretul rolului principal. A fost laureat cu Oscar pentru cel mai bun film și Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal.

5. Hamlet (2009) cu David Tennant. Este cea mai recentă adaptare cinematografică din această listă și chiar dacă interpretarea lui Tennant nu a fost pe placul unora, a subliniat totuși o latură a lui Hamlet mai puțin evidențiată de alții – sminteala prințului. Filmul este o producție de televiziune.

 

Imagine: secvență din Hamlet cu Mel Gibson

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii