Când sărbătorile și stresul provocat de pandemie se întâlnesc. 10 sfaturi pentru a îți gestiona starea de bine în timpul acestor sărbători aparte
Sărbătorile de iarnă sunt adesea considerate unul dintre cele mai fericite momente al anului, deși pot provoca, pe alocuri, o anumită stare de stres. Anul acesta cu toții ne vom lovi de presiunea suplimentară indusă de pandemia de Covid-19, astfel că un nivel de stres ridicat nu este nejustificat. Cunoaștem deja efectele nocive ale stresului, dar știm oare cum să îl gestionăm corespunzător?
Îți prezentăm mai jos 10 sfaturi care să te ajute să tratezi cu stresul în perioada ce urmează:
1. Înțelege specificitatea acestui sezon
La fel ca multe alte momente ale anului 2020, pentru ca în perioada sărbătorilor să ne simțim în siguranță, este nevoie de adaptare. Începe prin a accepta realitatea că acest sfârșit de an va arăta diferit de toate celelalte. Într-un studiu recent, Kroska și colegii au subliniat faptul că flexibilitatea psihologică ar putea fi un atu în lupta cu pandemia. Permite-ți să admiți că, deși aceste sărbători nu sunt așa cum ți-ai fi dorit, există loc pentru bucurie și speranță, atâta vreme cât îți vei permite să le experimentezi. Această perspectivă te va ajuta să înfrunți faptele fără să te simți copleșit/ă de comparațiile cu ceea ce ar fi putut fi.
2. Reflectează asupra semnificației pe care o acorzi sărbătorilor
Comercializarea tot mai intensă a sărbătorilor, alături de imaginea prezentată pe rețelele sociale, creează contextul ideal pentru competiție. Anul acesta lista cu lucrurile pe care nu vei avea posibilitatea să le faci va fi mai lungă decât în anii precedenți. Poate că în familiile cu persoane din categoria de risc celebrarea ca înainte nu va fi o opțiune, dar asta nu înseamnă că nu poți sărbători deloc. Acordă-ți timp să te gândești la valorile tale și la ce este cu adevărat important.
De exemplu, dacă un aspect semnificativ pentru tine este conectarea cu cei dragi, ar putea fi ciudat să fii în imposibilitatea de a petrece alături de ei. Ia în considerare alternative precum întâlniri cu grupuri mai restrânse, petrecerea timpului în afara casei, acolo unde este cazul, și conectarea prin intermediul tehnologiei. Vom fi cu toții nevoiți să renunțăm la tradiții familiare, însă beneficiile pe termen lung, precum fericirea și sănătatea, sunt mai însemnate.
3. Investește în bunăstare
În preajma sărbătorilor este ceva obișnuit să participi la mai multe evnimente sau să ai mai multe lucruri de făcut, fie că ne referim la planificare efectivă, achiziționarea cadourilor și pregătirea mesei, lucruri care în mod normal pot provoca stres. În plus, este firesc să îți focusezi atenția pe ceilalți, în special dacă ai un copil sau un vârstnic în îngrijire, și să ajungi să îți ignori propriile nevoi. Totuși, dacă vrei să ai în continuare disponibilitate pentru ceilalți, este important să îți porți de grijă și ție în egală măsură. Investind în propria ta stare de bine îți va permite să fii mai prezent/ă, mai implicat/ă, mai energic/ă, mai sănătos/oasă și mai plin/ă de speranță.
Acest lucru nu este numai o responsabilitate pe care o ai față de propria persoană, dar și un aspect esențial în același timp. Gândește-te la ceea ce a funcționat în rutina ta în trecut în diminuarea stresului, apoi la nevoile pe care le ai, indiferent cât de neînsemnate, cu scopul de a te simți împlinit/ă. Gândește-te la ceea ce îți face plăcere și fă-ți timp în acest sens, chiar și atunci când pare că nu ai suficient. O oră pentru deconectare, o jumătate de oră pentru exerciții fizice, 15 minute pentru a nota în jurnal, 5 minute pentru respirație controlată și fie chiar și 1 minut pentru practicarea recunoștinței.
4. Cunoaște-ți limitele
Stresul este o parte normală a vieții. Este un răspuns natural la o presiune exterioară care îți perturbă echilibrul. Deși stresul apare la fiecare dintre noi, ar putea arăta diferit de la o persoană la alta. Un pas important în gestionarea stresului este să îți poți identifica simptomele, cu scopul de a interveni de timpuriu. Reflectează la factorii declanșatori. De exemplu, să spunem că tinzi să devii agitat/ă în grupuri mari de oameni și, poate, având și un istoric de probleme medicale, pandemia îți va accentua stresul. Așadar utilizarea tehnologiei în această situație te-ar putea ajuta să te simți mult mai confortabil.
Identificarea stresorilor poate fi de folos și în restabilirea controlului, iar conștientizarea limitelor personale îți va putea permite să le gestionezi corespunzător. Conștientizarea limitelor poate ajuta, totodată, la identificarea situațiilor în care ai nevoie să te centrezi pe tine, utilizând metode precum: controlul respirației, pauze, solicitarea ajutorului sau odihna.
5. Vorbește despre limitele tale
Din cauza caracterului unic al sărbătorilor din acest sezon, este posibil ca mulți dintre noi să fim nevoiți să ne reorganizăm limitele. Nu putem vorbi celorlalți despre ele dacă nu le vom fi identificat inițial; totodată nu îi vom putem considera responsabili de nerespectarea limitelor noastre dacă noi nu le vom fi menționat.
Unele dintre aceste limite ar putea părea bizare, în special dacă sunt noi sau dacă nu știi cum vor fi percepute. Nu lăsa acest aspect să te împiedice din a comunica deschis despre ceea ce simți. Anul trecut nu te-ai fi gândit poate la reguli legate de îmbrățisări sau la a refuza participarea la diferite evenimente sociale. Este dezirabil să previi nerespectarea limitelor tale, discutând deschis despre ele.
6. Urmează-ți fericirea
Identificarea motivației din spatele sărbătorilor îți va deschide calea către fericire. Este ușor să te lași distras de ceea ce nu vei putea avea anul acesta, dar aceasta ar putea fi oportunitatea perfectă pentru a încerca lucruri noi. Sporește-ți creativitatea, ieși din rutina ta normală sau explorează noi oportunități la care nu te-ai fi gândit în trecut.
Nu toate situațiile de readptare trebuie să îți dea senzația de dezamăgire. Poate că vei fi chiar mai entuziasmat/ă. Dacă ești într-un loc care îți va permite, poate vei putea lua masa alături de cei dragi undeva în natură. Poate că toată dezamăgirea și deznădejdea îți vor fi arătat cât ești de fapt de norocos/oasă și te vei angaja în diferite activități pentru cei care au nevoie de suport (donații, voluntariat la o cantină socială, etc.)
7. Rămâi conectat/ă
Este posibil să găsești dificil să trezești spiritul festiv anul acesta și, fie că suntem sau nu de acord, tehnologia a devenit principala sursă de conectare cu cei dragi. Poate că ai avut reguli stricte referitoare la cât de mult timp să petreci în fața unui ecran, iar acum vei fi nevoi/ă să o reevaluezi. Poate că te gândești că nu va compensa nimic cu lipsa apropierii fizice, și ai perfectă dreptate. Totuși alegem aceste schimbări, nu pentru că ne place, ci din cauza contextului.
Pe de altă parte nu vom neglija grijile “ridicate” de consumul prea mare de tehnologie. Într-un studiu recent publicat în Science Advances, Holman și colegii au evidențiat că expunerea timpurie la informațiile din media, legate de Covid 19, a fost asociată cu stres acut și simptome depresive.
8. Caută suport
Suportul social este cunoscut ca fiind extrem de benefic în managementul stresului. Mulți indivizi nu se simt numai dinstanțați, dar și singuri. Deși problema singurătății este comună și datează dinainte de Covid-19, pandemia a amplificat îngrijorările legate de sănătatea mintală și prezintă suportul ca fiind mai important ca niciodată.
Ține cont că toate sfaturile din acest articol pot avea un impact chiar mai semnificativ dacă le vei pune în aplicare alături de o altă persoană sau mai multe. Ca și exemple ne vom gândi la cina cu partenerul, o întâlnire de familie în preajma sărbătorilor sau de sărbători, participarea la terapii de grup sau sesiuni de consiliere și psihoterapie.
9. Prezentul este un cadou
În timpul sărbătorilor tindem să reflectăm mai mult la trecut, incluzând anul pe care tocmai l-am lăsat în ummă, la tradițiile care au evoluat, la relațiile care s-au încheiat și viețile pe care le-am pierdut. Astfel se poate declanșa o stare de stres cu privire la viitor. Nu putem călători în timp, deci este dezirabil să sărbătorim prezentul. Acest lucru poate necesita timp, practică și răbdare. Creează voit momente în care să trăiești prezentul, eliberându-te de ceea ce s-a întâmplat în trecut și de necunoscutul ce va să vină.
10. Nu uita să fii recunoscător/toare
Recunoștința ne poate ajuta să ne lărgim perspectiva. Este un mecanism perfect de gestionare, pentru că poate fi utilizat oricând și este gratis. Din fericire este un cadou pe care ți-l poți oferi ție însuți/însăți, dar poți, în același timp, să împărtășești recunoștința ta cu ceilalți. În special în această perioadă de încercare, probabil că este mai la îndemână să te gândești la lucruri negative. Dacă simți că te cufunzi în negativitate, încearcă să reflectezi asupra lucrurilor pentru care ai recunoștință, nu pentru a îți minimaliza greutățile, ci pentru a găsi metode de gestionare. Adoptă acest obicei și cu cei dragi pentru întărirea relațiilor.
Nu uita că nu trebuie să treci prin asta singur/ă și poți cere ajutor. Familia și prietenii sunt resurse importante în perioadele de deznădejde. Poți apela totodată la specialiști din sănătate mintală. Aceștia sunt pregătiți să îți ofere suport personalizat. Dacă simți că ai nevoie de ajutor, specialiștii Respiro îți stau la dispoziție. Poți accesa platforma de consiliere și psihoterapie aici: https://respiro.ro/consiliere/