Eliberează-te · joi, 26 oct.

Respiro Help

Efectele stresului asupra creierului

Atunci când avem mai multe sarcini de făcut, dar resursele de care dispunem sunt puține, apare stresul. Astfel, stresul se definește ca o discrepanță între resursele de care noi dispunem (de timp, de cunoștințe, informații etc.) și nevoile sau cererile care apar în jurul nostru (de la muncă, de la școală sau de la oamenii din jur). Există situații în care stresul are efecte benefice.

De exemplu atunci când are o intensitate mică, ne ajută să ne concentrăm mai bine și ne poate crește nivelul de energie, în situații precum competițiile sportive sau atunci când trebuie să vorbim în public. Atunci când nu reușim să ne adunăm resursele necesare pentru a îndeplini cu succes sarcinile pe care le avem de făcut și resimțim stresul în mod continuu, acesta ne poate modifica creierul.

Stresul cronic poate să ne afecteze mărimea și structura creierului, dar și modul în care acesta funcționează. Atunci când vorbim despre stres, ne gândim în primul rând la axa HPA (hipotalamo-hipofizo-cortico-suprarenală) care controlează reacțiile corpului nostru la stres. Atunci când întâlnim o situație stresantă, axa HPA se activează imediat și elimină un hormon, numit cortizol, care pregătește corpul pentru a reacționa.

Totuși, niveluri crescute de cortizol eliberat în creier pentru perioade mai îndeluncare de timp fac rău creierului nostru. De exemplu, stresul cronic crește activitatea amigdalei și numărul de conexiuni neuronale din aceasta. Amigdala este o structură din creier care controlează frica, astfel că stresul cronic ne poate face mai temători sau mai îngrijorați.

Stresul are efect și asupra hipocampului, care este o parte a creierului asociată cu învățarea, memoria și controlul stresului. Atunci când nivelul de cortizol din creier crește, conexiunile neuronilor din hipocamp se deteriorează și odată cu ele se deteriorează și funcțiile amintite ale acestuia. Hipocampul are de asemenea rolul de a diminua activitatea axei HPA, iar atunci când acesta se degradează, abilitatea noastră de a controla stresul scade și ea.

Nivelurile crescute de cortizol pot duce la mai puțini neuroni noi generați în hipocamp, ceea ce înseamnă că ne va fi mai greu să învățăm lucruri noi sau să ne amintim diverse lucruri.

Mai mult, cortizolul poate determina creierul să se micșoreze. Niveluri crescute de cortizol determină pierderea unor sinapse (care sunt conexiuni dintre neuroni) și astfel cortexul prefrontal, partea creierului care controlează comportamente precum concentrarea, luarea de decizii, raționamentul sau interacțiunea socială, își pierde din mărime. 

Există totuși și vești bune. Avem acces la metode prin care să diminuăm sau chiar să anula efectele stresului asupra creierului nostru. Cele mai puternice arme pe care le avem la îndemână sunt exercițiile fizice și exercițiile de mindfulness sau meditație. Acestea ne fac să respirăm adânc, dar și să fim atenți la mediul din jurul nostru. Aceste activități ajută la scăderea stresului și la creșterea mărimii hipocampului, îmbunătățindu-ne astfel memoria.

Astfel, rămâne responsabilitatea noastră să ne dăm seama când suntem stresați și să intervenim la timp. Încearcă să-ți ții stresul sub control, înainte ca acesta să te controleze pe tine! 

Un articol scris de:

Roxana Vescan

Sursa: https://ed.ted.com/lessons/how-stress-affects-your-brain-madhumita-murgia

 

Articole Similare

Social media - te ajută sau nu să treci peste o despărțire?
În timp ce Facebook poate facilita menținerea contactului cu prietenii și informarea cu privire la viețile acestora, accentul pus de această platformă pe conexiunea dintre oameni poate prezenta provocări semnificative atunci când vine vorba de ruperea co
De ce apar problemele în cuplu? Ce otrăveşte o relaţie
Fundamentul relațiilor de cuplu fericite este prietenia (cunoașterea profundă a celuilalt, gesturile de zi cu zi).
Teama de respingere şi cum o gestionăm
Teama de respingere este o variabilă care poate ieşi la suprafaţă în diferite momente ale vieţii, precum în interviurile de angajare, în oportunităţile de a întâlni noi oameni, în relaţii ori în activităţi care ne expun social.
Nu riști, nu câștigi!
Oamenii regretă mai mult ratarea oportunităților romantice decât respingerea.
Cum să mă iubesc?
Aminteşte-ţi că iubirea de sine, precum iubirea în orice altă relaţie decât cu tine însuţi, este mai mult un proces decât o destinaţie, aşa că bucură-te de traseu.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!