Psihologie · vineri, 29 oct.

Respiro

Împrietenește-te cu eșecul!

 

Greu de digerat astfel de cuvinte - să te împrietenești cu eșecul. Ca tineri entuziaști, ajungem într-un punct în care ne uităm la viața noastră și ni se pare că nu am realizat încă ceea ce ne-am propus, din contră... că la un anumit nivel, am eșuat.

Și când mă  gândesc la eșecuri, îmi vin atâtea experiențe în minte și acum mi se pare amuzant... pentru că am ajuns să-mi dau seama că lucrurile nu erau atât de serioase pe cât le făceam eu să pară atunci când le trăiam.

Amintindu-mi diferite sezoane din viața mea, îmi dau seama că m-am chinuit așa de mult din pricina eșecurilor pe care le interpretam. Acum câțiva ani m-am mutat într-o țară străină și mă chinuiam să-mi trec examenele într-o limbă pe care nu o stăpâneam (cu note minime). Înainte am căzut examenul auto pentru a nu știu câta oară, și în plus mi se prăbușea cerul pentru tot ce nu îmi ieșea conform planului. În domeniul relațiilor, din nou, tot ce vedeam parcă era doar eșec. Eșec... eșec... eșec – e tot ce se auzea pe fundalul minții mele.

Dar mai există o parte bună în povestea asta a eșecului. Faptul că ai eșuat, te face atât de minunat. Exact! Faptul că ai eșuat este un privilegiu, înseamnă că ai avut oportunitatea să faci ceva diferit și curajul să accepți, să îți asumi un risc sau să iei o decizie. Faptul că ai eșuat  e absolut extraordinar, pentru că înseamnă că ai ieșit din cutiuța ta de confort, că ai trăit.

Și acum îmi sare gândul la experiența unei  bune prietene – care a renunțat la o carieră  pe care o începuse, o carieră bine văzută în ochii oamenilor. Un domeniu frumos, în care totuși a ajuns la burnout și a realizat că nu în această direcție este visul ei. Cu nesiguranță și inima în dinți, și-a dat demisia de la acest job. Întrebările din partea oamenilor bineînțeles că mereu obosesc. Oamenii te cataloghează ușor ca pe un „eșec” când faci alegeri care sunt pentru tine, și nu cele pe care le consideră ei ca fiind idealul. Discutând cu prietena mea, mi se părea absolut genial faptul că a  reușit să spună NU la ceva ce nu îi mai făcea bine și a avut curajul să o ia de la zero într-un domeniu nou, ce o pasiona.

Adevărul e că oamenii care tind să se uite la un aspect din viața ta și să te privească ca pe un „eșec”, sunt cei care nu ies din zona lor de confort, nu își trăiesc viața la potențialul maxim pentru că sunt terifiați de ideea de a eșua. E timpul să accepți și să îți îmbrățișezi eșecurile pentru că acestea sunt stânci spre succesul de care te vei bucura.  Astăzi prietena mea se bucură de frumusețea de a-și folosi darurile și pasiunile într-un domeniu nou și creativ. Astăzi eu mă bucur de persoana care am devenit în urma eșecurilor, de o căsnicie binecuvântată, de satisfacții personale și profesionale pe care nu le-aș fi avut dacă nu aș fi trecut mai întâi prin anumite experiențe.

Cu cât vei învăța mai repede să privești eșecul dintr-o astfel de perspectivă, cu atât viața ta va putea deveni mai înfloritoare. Și nu uita, acceptarea frustrării temporare din cauza faptului că ai eșuat într-un fel sau altul, face parte din drumul spre excelență, din calea către succes.

Autor: Bianca Suciu

Articole Similare

Sănătatea mintală portretizată în filme
Tulburările mintale sunt încă într-o anumită măsură stigmatizate, însă această stigmatizare descrește odată cu o conștientizare crescută la nivel de populație și cu familiarizarea față de aceste dificultăți mintale.
Ce pot face ca să mă iubesc?
Încercăm în permanență să îi iubim pe cei din jur, însă în această încercare ardentă de a iubi și de a ne face iubiți, uităm să ne iubim pe noi înșine.
Cea mai mare bogăție este să te mulțumești cu puțin
Când nemulțumirea se referă la dorința de a deține diverse obiecte, e o sursă de nefericire.
De ce apare furia și cum o putem gestiona
Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață cu furia. În anumite doze, furia poate fi chiar benefică (de exemplu poți părea mai convingător), însă în doze prea mari poate deveni disfuncțională și ne putem surprinde făcând lucruri pe care a
Despre anxietatea de testare și cum să-ți liniștești mintea înaintea unui examen
Câteva dintre simptomele specifice anxietății de testare sunt: credința că nu vei promova examenul, incapacitatea de reamintire a materialului, reacțiile fiziologice (nevoia frecventă de merge la baie, transpirații, creșterea pulsului) și sentimentul exag
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!