Un început nou ne stă în față. Facem iarăși o listă de rezoluții și suntem super motivați și încrezători că de data aceasta vom face tot ceea ce ne propunem. Dar un scop fără un plan e doar un vis neîmplinit.
Mulți ne propunem să citim mai mult în anul ce ne stă în față: două cărți pe săptămână sau 100 de cărți într-un an, însă puțini reușim cu adevărat să realizăm aceste obiective. Uneori avem o perioadă mai încărcată, alteori uităm de promisiunile făcute la început de an și trec zile sau săptămâni în care nu facem mai nimic. De perioadele (dezamăgitoare) în care nu avem chef de citit nici nu mai vorbim. O mare problemă pe care majoritatea o avem este faptul că nu știm cum să ne organizăm și nu ne facem niciun plan. Iar fără un plan bine pus la punct, șansele ca noi să reușim sunt destul de mici.
O primă sugestie care te-ar putea ajuta este să îți faci o listă cu toate titlurile pe care vrei să le citești în următoarea lună sau în următorul an. Desigur că în timp vor apărea și cărți noi pe care le împrumuți de la alții sau cărți care îți stârnesc curiozitatea instantaneu când le vezi în librării. Însă trebuie să ai în plan anumite cărți care vor avea prioritate, cărți de care știi că ai nevoie cu adevărat. Din numărul cărților pe care dorești să le citești îți poți pune pe listă un procent de 50-70% cu titluri obligatorii, păstrând restul de 30% pentru cărțile care apar în mod neprevăzut.
O altă modalitate care te va motiva să citești la timp este să pui la vedere lista cărților citite și cea a cărților necitite (pe frigider, lângă birou, pe ușă) . Astfel vei avea zilnic în câmpul vizual etapa în care te afli și vei fi, de asemenea, încurajat de cei care te vizitează, să continui. Iar ca să nu te lași distras pe parcursul anului, încearcă să îți formezi obiceiul zilnic de a citi. Dacă rămâi în urmă într-o anumită perioadă, accelerează ritmul după ce „îți revii”, pentru a compensa.
Unele cărți pot fi citite mai repede, iar altele necesită timp de meditație. Așa că nu te mâhni dacă nu ai reușit să citești cât ți-ai planificat într-un anumit interval de timp. Dacă ai ajuns la sfârșit de an și te doare faptul că mai ai un teanc de cărți necitite, poți încerca să citești câte o carte în două zile (dacă timpul îți perminte). În acest mod vei termina mai repede decât ți-ai imaginat lista și vei încheia anul cu inima împăcată.
Dar până una alta, nu uita că dacă nu citești când și cât trebuie, la sfârșit de an vei regreta iar că timpul a trecut pe lângă tine și nu ai realizat tot ceea ce ți-ai propus. Fă-ți, așadar, o listă cu titluri cât mai interesante, aprovizionează-te cu acestea și pune-te pe treabă.
La cât mai multe ținte realizate și cărți citite!
Articol scris de: Evelina Butnaru