Florin Bică, redactor și coleg cu noi la Biblioteca Respiro, și-a lansat cea mai recentă carte – Mi-am adunat mințile. Jurnal de gânduri – marți, 19 septembrie, la Ceainăria Respiro, în mijlocul unui frumos grup de prieteni și pasionați de carte.
Mi-am adunat mințile este, după cum indică și subtitlul, un jurnal de gânduri, 452 mai precis (știm atât de precis întrucât sunt numerotate), gânduri născute din preocupările autorului. Multe dintre acestea au conținut religios, fapt explicabil prin formația teologică a autorului, însă temele abordate sunt diverse: timp, efemeritate, slăbiciuni umane, obiecții, cărțile, cititul, ipostazele ființei umane într-o lume imperfectă etc. Cititorii vor remarca neîndoios și jocurile de cuvinte, aluziile, nuanțele ironice.
Cu ocazia lansării de carte, volumul a fost prezentat mai întâi de Cristinel Sava, doctor în filologie, cercetător la Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” și redactor de carte la Editura Viață și Sănătate. Acesta a apreciat că volumul Mi-am adunat mințile este o veritabilă carte de aforisme care îl stârnesc pe cititor să se întoarcă spre sine cu mai multă atenție, „să facă o breșă în superficialitatea spre care este împins de rutina zilnică” și „să plonjeze în profunzimea ființei lui”.
„În multe puncte, cartea poate părea ușor pesimistă, mai ales atunci când constată lucrurile care sunt anapoda în jurul nostru. Într-un singur punct însă este întotdeauna luminoasă: când afirmă că singura speranță a omului și singurul demn de încredere este Dumnezeu”, a declarat domnul Sava.
În continuare, volumul a fost prezentat de Andrei Lakatoș, arhitect, doctor în arhitectură și lector universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Acesta a vorbit întâi de toate despre autor, de care îl leagă o veche prietenie, afirmând că, fără a vrea să îi ia locul lui Dan C. Mihăilescu, Florin Bică este, la urma urmei, tot un „om care aduce cartea” și s-a referit, prin exemple, la autori (și cărți) pe care i-a descoperit de-a lungul timpului ca urmare a recomandărilor lui Florin Bică.
Domnul Lakatoș a apreciat apoi curajul arătat de autor prin titlul ales al cărții, deoarece nu este la îndemâna oricui să se facă astfel vulnerabil în fața publicului. De asemenea, a afirmat că îl recunoaște în textul cărții pe prietenul cu care a discutat, de-a lungul timpului, despre multe dintre subiectele reflectate în gândurile din carte și că volumul nou lansat este o provocare pentru cititorii de azi, adică pentru noi, cei care trăim într-o lume în care gândirea originală nu mai este apreciată și în care oamenii tind să nu mai facă efortul de a ajunge la niște concluzii cu propria minte, în urma unui demers de gândire logică.
Autorul a spus la rândul său câteva cuvinte despre modul în care s-a născut această carte, pornind de la un mic jurnal de gânduri și observații personale asupra vieții, a lumii și a relațiilor interumane. De asemenea, a făcut referire la străbunica lui, care, cu ani în urmă, sădea flori pe șanțul de lângă drum, și a comparat acest efort destinat unui lucru atât de frumos, dar și efemer, cum sunt florile cu propriul țel urmărit prin publicarea volumului Mi-am adunat mințile. „Cartea aceasta este la fel ca florile gura-leului pe care le sădea străbunica mea pe marginea șanțului, a spus Florin Bică. Nu mă va face celebru, dar este un lucru frumos pe care l-am făcut pentru sufletul meu și pentru bucuria celor care se vor opri «la poartă» ca să stea de vorbă cu mine prin intermediul gândurilor mele.”
Florin Bică le-a oferit participanților ocazia de a-i pune întrebări, apoi le-a oferit autografe doritorilor. Atmosfera a fost plăcută, prietenească, plină de voioșie. Colegii de la Ceainăria Respiro și-au adus contribuția prin prezență, susținere și, mai ales, prin bunătățile puse la dispoziție pentru oaspeți.
Au fost prezenți, în rândul oaspeților, Delia Buciuman, care a făcut corectura cărții, și Dragoș Gârea, cel care s-a îngrijit de tehnoredactarea și grafica volumului.
Cartea Mi-am adunat mințile. Jurnal de gânduri a fost publicată de Biblioteca Respiro, sub sigla Editurii Viață și Sănătate. Volumul are 112 pagini.