Kazuo Ishiguro: Nobel pentru Literatură 2017

Kazuo Ishiguro este noul laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (2017). Anunțul a fost făcut de Academia suedeză în urmă cu câteva minute.

Academia, conform tradiției, a anunțat prin purtătoarea sa de cuvânt, succint, de ce membrii săi au hotărât să îi acorde scriitorului britanic, de origine japoneză, Premiul Nobel pentru Literatură. În opinia lor, Ishiguro, „prin romane de mare forță emoțională, a evidențiat abisul de dincolo de percepția noastră iluzorie a unei legături cu lumea.”

Kazuo Ishiguro (născut în 1954 la Nagasaki, în Japonia) a crescut în Marea Britanie, unde părinții lui s-au mutat pe când avea 5 ani. A studiat la Universitatea din Kent. Odată cu publicarea primei sale cărți, A Pale View of Hills (Amintirea palidă a munților, 1982), Ishiguro s-a dedicat în întregime scrisului. Cel mai cunoscut roman al său, The Remains of the Day (Rămășițele zilei, 1989), avea să fie ecranizat pentru marele ecran, cu Anthony Hopkins în rolul principal. Pe lângă romane, Ishiguro a mai scris volume de proză scurtă și scenarii de film.

Opt dintre cărțile lui Kazuo Ishiguro au fost traduse în limba suedeză.

Editura Polirom este, cu siguranță, o editură fericită, dat fiind că a tradus deja mai multe titluri ale lui Ishiguro: Rămășițele zilei, Pe când eram orfani, Uriașul îngropat, Să nu mă părăsești, Un artist al lumii trecătoare, Amintirea palidă a munților, Nocturne. Cinci povești despre muzică și amurg. Cel mai probabil, unele dintre acestea nu mai sunt disponibile, dar, în contextul creat prin acordarea renumitului premiu lui Kazuo Ishiguro, este de așteptat că vor fi reeditate.

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii