Iubeşte inteligent – Nancy van Pelt

Prima întrebare pe care mi-am pus-o, când am primit cartea, a fost: „Cum adică să iubeşti inteligent…? Uneori pare destul de greu să iubeşti, darămite s-o mai faci şi într-un mod inteligent?” Lăsând prejudecăţile la o parte şi aşezându-mi gândurile în alta, m-am pus cu burta pe carte şi am început să-mi potolesc curiozitatea.Deşi la început pare că este un ghid pentru adolescenţii boboci „în trebi de aieste”, Iubeşte inteligent este un sfătuitor de mare ajutor pentru toţi cei care au de-a face sau nu cu dragostea.

Unul dintre lucrurile care mi-a păstrat interesul pe tot parcursul lecturii a fost faptul că fiecare subiect descris în această carte este exemplificat printr-un caz concret, ceea ce face ca acest sfătuitor (aşa cum l-am numit mai devreme) să fie unul practic. Bineînţeles, vasta experienţă a autoarei în acest domeniu, confirmată și de cele 43 de cărţi scrise despre viaţa de familie şi de cele peste 3 000 de seminare susţinute, a avut şi ea un cuvânt de spus în acest sens.

Cum poţi „să iubeşti inteligent”? Dacă e simplu sau greu, rămâne la latitudinea ta: mai întâi, „învaţă să te placi pe tine însuţi”, spune autoarea. După aceea, trebuie să conştientizezi diferenţele dintre băieţi şi fete, ca mai apoi să poţi să începi să-ţi scrii povestea de dragoste… Însă, ai grijă: nu confunda dragostea cu pasiunea; nu de alta, dar nu întotdeauna povestea se încheie cu they lived happily ever after… Dacă totuşi prietenul sau prietena ta nu este tocmai alegerea perfectă, atunci trebuie să ştii când şi cum să opreşti lucrurile înainte de a fi prea târziu. Nu uita de ultimul capitol al poveştii tale: ultimul, dar cel mai frumos din toată povestea, şi anume: căsătoria…! Dar… atenţie: atât la felul în care ajungi să scrii acest „capitol”, cât şi la felul în care vei continua să-l scrii…! Căsătoria „nu reprezintă o cale uşoară de a scăpa de realitate sau de problemele personale, ci mai degrabă ea însăşi poate aduce cu sine noi probleme şi responsabilităţi mai mari. Cu toate acestea, căsătoria poate aduce fericire şi o mare împlinire personală… ea oferă cea mai mare răsplată atunci când relaţia reprezintă o împlinire reciprocă a nevoilor personale.” Dacă eşti conştient de acest lucru (şi de multe altele pe care le vei afla citind cartea), înseamnă că eşti o persoană matură, iar dacă eşti o persoană matură, înseamnă că eşti pregătită pentru căsătorie.

Îmi aduc aminte o întâmplare pe care mi-au povestit-o părinţii când eram mică.
Un unchi simpatic, împreună cu unul dintre nepoţeii săi drăgălaşi, aveau un mic dialog când se întâlneau. De fiecare dată, unchiul întreba: „Dragul unchiului, cum stăm cu dragostea?” Iar nepoţelul, mândru că ştia să vorbească de-acum, răspundea cu bucurie: „Au, au, au… Dejaştlu!”

Întreb şi eu, la rându-mi: cum stăm cu dragostea?

Indiferent dacă şi tu răspunzi cu „dezastru” sau nu, sunt sigură că îţi doreşti ca povestea ta de dragoste să fie cea mai frumoasă dintre cele pe care le cunoşti, nu-i aşa? Atunci… ştii ce ai de făcut:

IUBEŞTE INTELIGENT…!

Recenzie scrisă de: Narcisa Gui

autentifică-te pentru a adăuga comentarii