Învață cum să înveți

Școala aproape se termină, iar „distracția” abia acum începe: ore de școală, teste, teze, bac, evaluare națională, admitere sau orice alt examen ‒ ore întregi de învățat, de stres combinat cu lipsă de chef. Cam asta e atmosfera pe care ți-o imaginezi, de obicei, când știi că ai de învățat.
Ți-ai pregătit câmpul de luptă: un scaun confortabil, telefonul e aproape în caz că te caută cineva, ai mâncat „bucățica” de ciocolată care îți oferă energia necesară, cartea e deschisă și ești gata să... privești minunații pereți care devin dintr-o dată foarte interesanți sau, în cel mai rău caz, să adormi. Tehnica tocitului ar cam trebui dată uitării pentru că nu mai e la modă și nici foarte bună pe termen lung. Fiecare trebuie să-și creeze modul lui de învățare, deoarece nu toți pot învăța împreună cu un coleg, care poate că nu este atât de motivant, ori nu toți rețin de la prima citire lecția (ori nu toți mănâncă ciocolată). Ai putea folosi următoarele metode pentru a-ți ușura procesul de învățare și pentru a scurta timpul alocat acestuia:

1. Învață puțin...și des

Atunci când ai învățat să practici un anumit sport, să vorbești o limbă străină sau să cânți la un instrument, ți-a luat un timp îndelungat să stăpânești bine fiecare deprindere. Fă la fel și cu lecțiile lungi. Citește-le cu o săptămână sau mai multe înainte. Alocă-ți zilnic 30-50 de minute cu pauză de 10 minute (pentru reîncărcarea bateriilor), în loc să repeți tot cu o zi înainte. Vei avea și mai multă siguranță asupra subiectelor și vei preveni uitarea acestora.

2. Motivație la fiecare pas

Oferă-ți câte o răsplată după fiecare țintă atinsă. Ar putea fi o scurtă plimbare, ceva bun de mâncare (care să te ajute în același timp să ai energie și care să-ți facă creierul să funcționeze cît mai bine), poți citi ceva interesant sau poți face niște exerciții fizice. Acestea nu doar că îți vor îmbunătăți sănătatea, dar îți vor da energie, anduranță pentru a studia în continuare și-ți vor menține mintea într-o stare alertă. Pont: făcînd sport, creierul reține mai bine și mai multă informație.

3. Doar tu și cartea

Dacă erai supărat că nu poți folosi „modul avion” la telefon prea des, află că îl poți folosi atunci când înveți, pentru a nu fi distras de notificările și de prietenii care au chef de ieșiri sau de vorbit. Alungând absolut orice îți poate fura atenția, mintea ta se va concentra numai pe ce ai de învățat. De asemenea, mediul în care înveți trebuie să fie unul liniștit și curat (nu cu foi și cărți împrăștiate peste tot). Dacă ai vecini puțin mai gălăgioși, poți folosi niște dopuri de urechi sau poți învăța într-o bibliotecă.

4. Apucă-te de predat

Da, sună ciudat, dar dacă atunci când înveți cu voce tare, te prefaci că îi explici lecția cuiva sau chiar ai pe cineva căruia să-i predai, vei înțelege și vei reține altfel informațiile. Recent am încercat să aplic această metodă, explicîndu-i mamei mele o lecție la biologie despre sistemul osos. În același timp, îi arătam unde e localizat fiecare os al membrului superior. În timpul testului, aveam în cap această imagine, dar și cuvintele cu care explicasem lecția.

5. Află ce fel de memorie ai

Fiecare avem un tip de memorie: vizuală, auditivă sau kinestezică. Pentru a afla care dintre aceste tipuri este mai dezvoltat, putem face niște teste pe internet sau ne putem da seama cu timpul. Astfel, pentru fiecare categorie de memorie, avem mai multe modalități de învățare:

  • Memorie vizuală: folosește imagini, desene făcute de tine pe o foaie separată (biologie), post-it-uri sau floricele și bulinuțe lângă fiecare propoziție importantă. Nu sublinia decât ce e cu adevărat important și cuvintele-cheie.
  • Memorie auditivă: înregistrează-te pe telefon și ascultă lecția de mai multe ori, încearcă să fii cât mai atent în clasă și să notezi mai puțin. Poți învăța în timp ce asculți muzică clasică, dacă nu te încurcă. De asemenea, poți să citești cu voce tare sau să întrebi profesorul când nu înțelegi ceva.
  • Memorie kinestezică: mestecă aceeași aromă de gumă și când înveți, dar și în timpul testului. Cu toate că nu pare să aibă vreo legătură și nici nu e foarte sănătos, te va ajuta chiar mult. Mai poți să te plimbi prin cameră în timp ce citești materialul și să înveți câte o definiție în fiecare colț/ loc din încăpere. Prin această metodă, îți vei crea în cap un fel de hartă a lecției.

6. Ai grijă de creierul tău

Este foarte important să îți antrenezi memoria dinainte. Nu poți sta un an întreg fără să memorezi ceva, apoi să te apuci deodată să devorezi cărțile. Sănătatea joacă un rol la fel de important în procesul de învățare. Ai grijă să faci sport destul, să mănânci sănătos și să fii odihnit. Chiar dacă ai mai auzit asta, nu te stresa, deoarece simpla agitație nu va îmbunătăți situația.

După ce te-ai pregătit foarte bine, o rugăciune înainte de examen îți va oferi liniștea și siguranța de care ai nevoie.
Mult succes!

Articol scris de: Evelina Butnaru

autentifică-te pentru a adăuga comentarii