Ce să citim în vacanță

Vacanța bate la ușă. Vara și-a intrat în drepturi și, cu siguranță, fiecare dintre voi are planuri de călătorii, vizite, excursii sau lenevit prin vreun colțișor de lume (ori de basm). Munte, plajă, părinți, bunici, țară ori străinătățuri, oriunde vă vor duce pașii ar fi bine să aveți în bagaj și ceva de citit.

Sper că nici nu vă gândiți să evitați complet cititul în vacanță. Și-așa se plânge toată lumea că timpul nu ne mai ajunge… Măcar în zilele de concediu să ne facem timp și pentru această activitate nu doar necesară, ci și plăcută.

Prin urmare, iată câteva sugestii despre cum să vă alcătuiți o listă cu lecturi de vacanță. Pentru a nu vă influența mai mult decât este cazul, nu voi da exemple de titluri. Alegerea vă aparține. Nu este musai nici măcar să țineți cont de sugestiile de mai jos. Sper doar ca acestea să vă încurajeze să alcătuiți o listă de cărți pentru citit în  frumoasele zile libere de vară, o listă care să corespundă propriilor voastre criterii și preferințe.

Carte de povestiri

Un volum de povestiri poate fi o alegere potrivită pentru vacanță deoarece povestirile pot fi citite mai ușor și mai repede. Ideea că povestirile nu sunt la fel de frumoase sau interesante sau bine scrise precum romanele este doar o prejudecată nefondată. Vacanțele sunt adeseori imprevizibile, iar o carte lungă – un roman, de exemplu – ar putea fi mai greu urmărit, în timp ce povestirile se pliază mai bine pe un program imprevizibil.

Roman grafic

Ați putea încerca un roman grafic. În ultimii ani, diverse edituri au făcut pași mici în România în privința traducerii și publicării de romane grafice. Romanul grafic este mai ușor de citit. Practic este o bandă desenată mai groasă și mai serioasă. Oricum, o lectură cu aer de… vacanță.

Piesă de teatru

Lipsite de lungi descrieri, bazate pe dialoguri, piesele de teatru pot fi la fel de profunde ca produsele oricărui alt gen literar. Chiar așa! Când ați citit ultima dată o piesă de teatru? De ce să nu redescoperiți genul chiar în vacanța aceasta?

Antologie

Preferința pentru antologii, ca de altfel multe altele, este o chestiune care ține de gusturi. Sunt și persoane care nu agreează așa ceva. În fine, dacă vă înscrieți în grupul celorlalți, puteți alege o antologie de citate, proverbe, poeme, perle, glume etc., orice poate fi citit rapid, cu riscul a numeroase întreruperi.

Carte pentru copii

Surprinzător sau nu, mulți adulți se delectează citind cărți pentru copii. Mai simple, mai concise, cu mai mult umor sau pur și simplu printre puținele cărți cărora „li se mai dă voie” să aibă final fericit, unele dintre cărțile destinate copiilor pot fi citite cu plăcere și de mămici, tătici, frați sau surori mai mari etc.

Carte inspiratoare

Este greu de spus ce anume ar fi o carte inspiratoare sau cărui gen i-ar aparține aceasta. Răspunsul diferă de la o persoană la alta. Sunt însă cărți care pot răspunde unor întrebări care vă frământă sau care vă pot ajuta în luarea unor decizii amânate sau care vă oferă perspective noi asupra vieții. În mare, cam în zona asta se plasează cartea care inspiră și motivează.

Recomandare

Dacă aveți curaj să mergeți pe mâna unui prieten bun, care e prieten bun și cu cărțile, cereți-i o recomandare, în termenii: „Recomandă-mi o carte de citit! Să fie o carte care, în opinia ta, ar trebui citită neapărat.” Și-apoi veți avea o vacanță întreagă la dispoziție pentru a „evalua” prietenia cu persoana respectivă.

Volum de sute de pagini

Sugestia aceasta îi vizează doar pe curajoși. Poate că vă doreați de mult timp să citiți o anumită carte, un volum de vreo 700-800 de pagini, dar programul încărcat și rutina zilnică nu v-au permis. Vacanța ar putea fi prilejul potrivit pentru atingerea acestei ținte.

Vacanță plăcută și lectură frumoasă!

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii