Dacă prin secolele al XIX-lea și al XX-lea, cărțile au început să fie accesibile unui public mult mai larg decât în trecut, în ziua de azi le putem găsi gratis pe internet, în diferite formate (pdf, epub ș.a.), dar și în format audio. Această „haină” nouă pe care a îmbrăcat-o cartea, cu ajutorul tehnologiei, nu este încă una populară, cunoscută și accesibilă fiecărui om, însă, în timp, sperăm ca audiobook-urile să devină la fel de cunoscute precum cărțile tipărite. Dar care sunt avantajele pe care le oferă cărțile audio și de ce este bine să profităm de ele?
Memorie auditivă. În primul rând, ținând cont de faptul că fiecare persoană are un stil de învățare propriu, să reținem că anumitor persoane le este mai ușor să învețe ceva ascultând. Astfel de persoane au o memorie auditivă mult mai dezvoltată decât altele și reușesc să se concentreze mai ușor și mai repede ascultând un material audio, decât vizionând unul care se adresează memoriei vizuale.
Multitasking. Sunt persoane pe care cărțile audio le pot ajuta să economisească timp. Este vorba, desigur, despre persoanele care pot face mai multe lucruri în același timp. Astfel de persoane pot asculta o carte audio în timp ce șofează (cu atenție), atunci când stau la plajă, când gătesc (gata cu scuzele de tipul „N-am timp de citit”) sau când își ocupă timpul cu orice altă activitate care nu necesită o concentrare foarte mare.
Stare de bine. Cărțile audio pot avea un efect pozitiv asupra ascultătorilor, deoarece aceia care citesc textul sunt profesioniști și citesc frumos, cursiv, cu accent și pauze expresive. Există chiar posibilitatea de a asculta povestiri liniștitoare sau texte captivante seara, înainte de culcare, la fel ca în copilărie, când părinții le povestesc celor mici povești ca să-i adoarmă.
Vocabular bogat. Cititul, după cum se știe, contribuie la dezvoltarea vocabularului. Lucrul acesta funcționează nu doar în cazul cărților tipărite, ci și în cel al cărților în format audio.
Protejarea vederii. În timp, vederea poate slăbi din cauze diverse, una dintre acestea fiind cititul. Cel puțin persoanele nevăzătoare sau care au probleme cu vederea pot beneficia din plin de cărțile audio. Însă nu doar aceste persoane pot folosi astfel de cărți, ci și aceia care, având vederea suprasolicitată din cauza ocupației, vor totuși să „citească”, fie și cu ajutorul urechilor.
O nouă perspectivă. În viața de zi cu zi putem observa că există o diferență semnificativă între a primi un mesaj irepetabil și a asculta de mai multe ori aceleași cuvinte. Unele studii spun că ascultarea ar putea avea beneficii similare cu lectura tradițională, capacitatea de captare a informației fiind de fapt aceeași.
Vă recomand să încercați, cel puțin o dată, acest format, ceva mai recent, de prezentare a unei cărți. Nu este exclusă posibilitatea ca pentru unii să nu funcționeze la fel de bine ca lectura de pe hârtie, cu propriii ochi, deoarece le este mai ușor să se concentreze și să înțeleagă ce citesc. Apoi, pentru anumite categorii de persoane, mirosul cărților tipărite și al cernelurilor tipografice, precum și sentimentul pe care îl au atunci când țin o carte în mâini și îi pot pipăi paginile nu pot fi înlocuite de nimic. Există însă șansa de a descoperi că sunteți dintre aceia cărora le face plăcere să asculte. În acest ultim caz, cărțile audio s-ar putea dovedi tovarăși buni, pe termen lung, cu beneficii colaterale.
Un articol scris de Evelina Butnaru