Cărţi de colorat pentru adulţi. Noul trend

Da, ai citit foarte bine. Cărţi de colorat pentru adulţi. Poate că ţi-au ajuns şi ţie la urechi, chiar în mâini sau poate că nu ai auzit şi nu ai văzut până acum aşa ceva. Fie că ştii despre ce este vorba, fie că descoperi astăzi, îţi va fi foarte util să ştii beneficiile pe care ţi le pot aduce.

1.Ajută la reducerea stresului

Coloratul s-a dovedit a avea beneficii în ceea ce priveşte reducerea stresului. Motivul? Acesta calmează amigdala, parte a creierului asociată cu răspunsul la frică sau stres, stimulând în același timp părțile creierului responsabile de creativitate și logică. Oferindu-i perioade de repaus amigdalei, stresul se reduce în ansamblu.

2.Activează ambele părţi ale emisferei cerebrale

Potrivit psihologului Gloria Martinez Ayala, acțiunea de a colora implică atât logică, cât și creativitate. Atunci când folosim logica pentru a ridica o culoare pentru o anumită formă sau model, activăm partea analitică a creierului. Pe de altă parte, când alegem să amestecăm culorile, activăm partea creativă a creierului. Acest lucru ajută la încorporarea ambelor zone ale cortexului cerebral care controlează viziunea și ajută la coordonarea și dezvoltarea abilitățile motorii fine.

3.Te pot ajuta să te redescoperi

Adulții se găsesc deseori blocați într-o rutină care vizează gestionarea locului de muncă, a gospodăriei sau altele. Coloratul ar putea ajuta la ieșirea din această rutină, prin confortul şi relaxarea pe care le oferă la sfârșitul unei zile lungi. De asemenea, această activitate te-ar putea ajuta să rămâi puţin timp, tu cu propriile tale gânduri, să îţi pui întrebări şi să încerci să găseşti răspunsuri la ele.

4.Ajută la reducerea anxietăţii

Anxietatea este o afecțiune mentală comună care afectează sute de adulți. Anxietatea și atacurile de panică cauzează multe simptome, precum: gânduri de moarte, îngrijorare excesivă, greață, dureri de cap, frisoane, febră, insomnie etc. Folosind cărţile de colorat, terapeuții își ajută pacienții adulți să se relaxeze. Exprimarea artistic ajută pacienţii să atingă o stare mai profundă de relaxare. Cercetările au demonstrat că paginile de colorat și cărțile pentru adulți pot fi folosite ca preludiu în terapia obișnuită sau convențională pentru multe tulburări mentale.

5.Antrenează creierul să se concentreze

Deşi coloratul nu este o activitate incredibil de solicitantă, ea necesită focusare şi atenție în momentul în care ai decis să o faci. Consilierul clinic Leslie Marshall afirmă că această activitatea "deschide lobul frontal al creierului - casa organizării și rezolvării de probleme”. Capacitatea de a trăi în prezent este o abilitate critică în lumea noastră din ce în ce mai solicitantă, iar coloratul te poate antrena să înveţi cum să pui totul deoparte pentru o perioadă în care să faci numai acest lucru. Fără telefon, facebook, instagram sau alţi factori distractori.

6.Îţi permite să fii tu însuţi

Culoratul este o activitate individuală, dar  și o modalitate excelentă de a te exprima. Fie că îți dai seama sau nu, atunci când colorezi, creezi ceva care nu era acolo înainte, doar folosind puterile propriei tale minți.

Cartea ta de colorat este cartea ta de colorat. Nu contează ce gândeşte altcineva despre acest lucru. Dacă nu îţi doreşti, nu este necesar să o arăţi nimănui. Nu trebuie să ştie nimeni că ai colorat accidental piciorul pisicii cu maro deoarece ai crezut că este parte din pământ. Dacă vrei să ai o raţă albastră, ei bine, şi acest lucru este total în regulă. Este timpul tău, deci, colorează aşa cum îţi doreşti tu.

De unde încep?

Cărţile de colorat pentru adulţi se pot găsi foarte uşor pe internet sau în librării, însă un aspect foarte important îl reprezintă creioanele colorate. Deoarece cărţile de colorat pentru adulți tind să fie mult mai detaliate decât cărțile de colorat pentru copii, este de preferat să găseşti creioane cu un vârf cât mai fin.

Beneficiile nu sunt specifice numai pentru colorat

Este important de observat că, în timp ce colorarea este o activitate distractivă pentru mulți copii și adulți, cu siguranță nu este singura activitate creativă cu aceste beneficii. Muzica, desenul, meșteșugurile și chiar reparațiile la domiciliu (dacă îţi plac) au fost găsite a fi meditative și terapeutice. Tricotatul a fost, de asemenea, studiat pentru capacitatea sa de a reduce depresia si anxietatea.

Coloratul nu înlocuieşte terapia în sine

Deși terapia prin colorare este utilizată experimental pentru cei cu PTSD, anxietate și alte tulburări legate de stres, nu este un substitut pentru terapia obișnuită sau consultanța cu un profesionist calificat. În ciuda publicităţii de care se bucură, probabil că, de asemenea, nu va fi o soluție magică pentru orice problemă de sănătate sau de stres. Pentru unele însă, s-ar putea să fie.

 

Bibliografie:

http://www.color-meanings.com/10-therapeutic-benefits-of-coloring-books-for-adults/

https://www.bustle.com/articles/101264-7-reasons-adult-coloring-books-will-make-your-life-a-whole-lot-brighter

http://www.lifehack.org/318048/7-amazing-benefits-coloring-for-adults

https://wellnessmama.com/77075/adult-coloring-books/

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii