Dacă pe lista ta de rezoluții pentru 2019 se numără și „să citesc mai mult” am o serie de sugestii care să te ajute să îți îndeplinești planul. Nu e despre speed reading și nici măcar despre a renunța la alte activități în favoarea cititului, ci despre cum să transformi cititul într-un obicei, astfel încât, la sfârșit de 2019, să privești cu mândrie în urmă, la raftul cărților citite.
Stabilește-ți un obiectiv clar!
Rezoluțiile de tipul să citesc mai mult sau să fac mai mult sport sunt frumos de notat în jurnal, însă este foarte posibil să uiți ce ți-ai propus dacă nu faci și un plan de acțiune. Cât ai putea să citești într-un an? O carte pe lună? Atunci stabilește-ți o țintă de 12 cărți. Faptul de a decide să parcurgi 30 de cărți, deși, anul trecut, abia dacă ai reușit să citești 5, nu te va ajuta prea mult. Fie vei termina anul cu o dezamăgire, fie vei ajunge să citești cărți foarte scurte, superficial, ca să-ți atingi ținta.
Poartă o carte cu tine peste tot!
Cititul este un obicei care se formează în timp. Probabil e greu să-ți imaginezi acum că ai putea citi în aglomerația din metrou, însă timpul petrecut în transportul în comun sau cel de așteptare la diferite cozi ar putea fi timpul tău de citit. Din păcate, prea puțini avem ritualul de a citi timp de câteva ore bune, iar în vacanțe s-ar putea să nu avem starea necesară. Așa că ia cu tine o carte oriunde ai merge, iar când constați că ai puțin timp liber, citește două, trei pagini. Nu e nevoie să termini cartea în câteva zile. Însă, s-ar putea ca, citind puțin câte puțin, să devii atât de curios încât să nu mai poți lăsa cartea din mână.
Dacă nu-ți place o carte, renunță pur și simplu la ea!
În 2018, eu am citit 62 de cărți, dar am și început și abandonat vreo 10. Cu siguranță că, dacă hotăram să termin de citit și cărțile care nu mi-au plăcut, numărul celor citite integral s-ar fi diminuat. Ce vreau să spun e că nu e o tragedie să renunți la o carte. Se întâmplă ca o carte să fie scrisă prost și... asta e tot. Alteori nu este momentul (sau nu ești tu omul) potrivit pentru o anumită carte. Nu cred însă în stabilirea unui număr concret de pagini după parcurgerea cărora să renunți. Ascultă-ți instinctul și investește timpul pe care l-ai putea petrece trăgând de tine să termini o carte citind altceva mai bun.
Asigură-te că ai mereu ce să citești în continuare!
Sugestia aceasta are legătură cu ce spuneam mai sus. Dacă nu ai la îndemână o carte pe care abia aștepți să o citești, sunt toate șansele să tragi de cartea pe care o citești în acel moment. Nu spun să cumperi zeci de cărți pe care nu vei putea să le citești în următorii ani, ci să înveți să alegi cărțile care te interesează cu adevărat. Construiește-ți un mic teanc de, să zicem, 5 cărți pe care vrei să le citești neapărat în perioada următoare și păstrează-l aproape (pe noptieră, pe birou sau pe o etajeră pe care o ai mereu la vedere).
Renunță la 10 minute petrecute online în favoarea lecturii!
În final, îți propun un exercițiu: renunță la 10 minute petrecute online, o dată la câteva zile, și dedică-le lecturii. Nu-ți spun să faci asta zilnic, însă, dacă vei face exercițiul, te va ajuta să descoperi când ai putea să-ți faci timp pentru lectură. Unii citesc cu succes dimineața, în timp ce, pentru alții, seara ar putea fi timpul potrivit pentru citit. Telefonul ne distrage întotdeauna. Până la formarea unui obicei, îți propun să identifici o perioadă a zilei în care navighezi pe rețelele de socializare și să rupi de acolo 10 minute pe care să le petreci citind.
Îți doresc mult succes și un 2019 plin de lecturi bune și cu folos!