Disconfort Residence – ghidul necesar al omului în căutarea casei de vis

Disconfort Residence a fost una dintre cărțile care au făcut vâlvă la momentul lansării sale. Se întâmpla în mai 2018, iar mare parte din popularitatea cărții a fost atrasă de proiectul cu renume în online Case strâmbe pe radar. Proiect despre care e aproape imposibil să nu fi auzit dacă vă învârtiți în cercul oamenilor care se interesează din cât mai multe surse cu privire la achiziționarea unui apartament în următorii ani.

Cartea unui arhitect, Radu Negoiță, Disconfort residence promite să ia forma unui ghid care să dezvăluie capcanele din schițele apartamentelor. Un ghid necesar, dacă mă întrebați pe mine, mai ales dacă ținem cont chiar de contextul actual: multe dintre apartamente se cumpără încă din faza de proiect, iar dacă nu ai cunoștințe tehnice, e posibil ca fotografiile de prezentare de pe site să te vrăjească.

Ce mi-a plăcut însă cel mai mult la cartea asta este că abordează totul cu mult umor. Altfel spus, nu e genul de ghid pe care să-l deschizi abia atunci când ai în față schița apartamentului pentru care ai vrea să-ți faci rată. E o carte pe care s-o citești pentru cultura ta generală sau pentru a-ți ajuta prietenii. Și, firește, mai mult decât orice, e o carte pe care s-o citești pentru a te ajuta pe tine.

 

Posibil disconfort vs. real pericol

Împărțită în capitole – mai lungi sau mai scurte – care tratează, pe rând, camerele casei, Disconfort residence pornește de la schițe reale ale unor apartamente. Luate ca punct de pornire pentru discuții, schițele în cauză servesc drept exemplu de „așa nu”. Însă cartea are și destul de multe referințe la legile în vigoare și chiar o anexă serioasă care o completează.

Și, dacă nu era oricum destul de ușor de intuit cam ce-ar putea fi în neregulă cu apartamentul pe care ai pus ochii pornind de la niște exemple de „așa nu”, autorul folosește două scale de măsurare: cea a posibilului disconfort și cea a pericolului. Un indicator perfect care-ți explică faptul că, uneori, e de bun-simț să faci compromisuri dacă nu îți permiți o casă construită fix pentru nevoile tale.

Recomand Disconfort residence, după cum ziceam și mai sus, tuturor celor care au în gând posibilitatea de a-și achiziționa un apartament în anii următori. Însă cartea se poate citi foarte bine și pentru a face haz de necaz și a te întreba unde a fost cartea asta când ai avut nevoie de ea. Bine că aceia care îți vor călca pe urme o au la dispoziție. Cine știe, poate decizi să o faci cadou unui prieten.

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii