Până la finele anului 2018 vom trăi sub semnul Centenarului, sărbătorind această lungă durată scursă de la sfârșitul Primului Război Mondial, război care, la vremea sa, a purtat numele de Marele Război, deoarece nimeni nu mai trăise așa ceva.
Au fost și vor mai fi încă multe ceremonii și rememorări ale evenimentelor respective. Au fost ridicate întrebări de către istorici care încearcă să înțeleagă mecanismele care au condus la declanșarea acelui conflict și, indirect, la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial – un eveniment și mai distrugător pentru civilizația europeană.
Ian Kershaw, în cartea Drumul spre iad. Europa 1914-1949, oferă propria viziune asupra răspunsurilor la aceste întrebări.
Născut pe 29 aprilie 1943, Kershaw este un renumit profesor de istorie, fiind specializat pe domeniul istoriei contemporane, mai exact pe istoria regimului nazist condus de Adolf Hitler, fiind autorul mai multor cărți referitoare la acest subiect.
Cartea Drumul spre iad… face parte dintr-o serie de cărți publicate de titrata editură britanică Penguin, serie ce reia întreaga istorie a Europei de la originile sale greco-romane și se oprește în apropierea zilelor noastre. Cartea amintită este a opta din serie, urmând ca a noua carte, care prezintă perioada postbelică, scrisă tot de către Kershaw, să apară în viitor.
Probabil că perioada descrisă în Drumul spre iad…, scurtă și tumultoasă, este una dintre epocile cele mai cunoscute publicului larg datorită expunerii prin documentare, filme, cărți și chiar și jocuri video, dar și datorită proximității istorice. Este foarte probabil ca această perioadă să determine cele mai ample dezbateri cu privire la cauze și efecte. De aceea, o nouă carte dedicată epocii amintite trebuie să aducă ceva nou sau, în caz contrar, se va pierde în anonimat.
Impresionează în primul rând dimensiunea cărții. Prin cele peste 600 de pagini ale sale, cartea lui Kershaw nu obosește nicio secundă în a lăsa impresia unui imens efort academic. Pe lângă narațiunea principală care se ocupă de marile evenimente, cititorului îi este dat să descopere o mulțime de detalii, statistici și anecdote care servesc pentru a crea un tablou atotcuprinzător al perioadei. Desigur, se observă o înclinare a balanței înspre surse occidentale, mult mai ample și mai cunoscute, dar aceasta nu înseamnă că autorul nu este interesat de țările mai „mici” prinse în vâltoarea evenimentelor.
Probabil că prima impresie a cititorului ar fi una de descurajare în fața unui asemenea colos academic. Totuși trebuie subliniat rapid că autorul deține pe lângă acribie față de temele discutate și un dar aparte al narațiunii. În secvențele care permit lucrul acesta, totul se derulează ca o poveste, la fel ca o dramă antică, dar captivantă chiar și pentru acela care știe ce urmează să se întâmple, sperând totuși că, de data aceasta, personajele negative nu vor avea câștig de cauză.
Deși volumul parcurge cei 35 de ani care au cuprins două războaie mondiale, masacre, dictaturi și crize acute, se vede clar un nucleu al cărții înclinat înspre cel de-al Doilea Război Mondial și înspre acea coborâre atât de abruptă în Infern, prefațată chiar prin titlu. Putem considera prima parte a cărții drept un preludiu, un argument și o explicație pentru sălbăticia celor 6 ani de conflict.
Cartea lui Ian Kershaw este o bună unealtă pentru cineva care dorește să înțeleagă mai bine istoria primei jumătăți a secolului al XX-lea. Nu putem spune că este cartea absolută, deoarece istoria este fluidă și oricând pot apărea elemente noi, care să modifice perspectiva. Totuși acela care o va deține în biblioteca personală va fi o persoană câștigată. Drumul spre iad. Europa 1914-1949 reușește să îmbine elementele menționate mai sus și o face într-un mod în care toată această tapiserie capătă sens și fluență. Kershaw îmbină arta scriiturii academice și ancorate în date cu arta povestirii istoriei, un rar talent ce merită descoperit de către oricine este interesat de trecut și de cursul prezent al lumii noastre.
Drumul spre iad. Europa 1914-1949 a fost publicată de Editura Litera, în 2017.