5 scriitori români, cu părinți scriitori

Se spune că așchia nu sare departe de trunchi. În ce privește copiii și moștenirea transmisă de părinți există un sâmbure de adevăr în proverbul acesta. Iar când vine vorba de copii ai căror părinți au fost mari personalități culturale, ne vin în minte exemple de copii care au călcat pe urmele părinților, depășindu-i chiar, prin realizări sau măcar în faimă. Notez mai jos 5 astfel de perechi de scriitori.

 

Dimitrie și Antioh Cantemir

Prinț al Moldovei, membru corespondent al unor academii occidentale și monograf al plaiurilor moldave, Dimitrie Cantemir a fost personificarea omului renascentist, chiar dacă a trăit după această perioadă de efervescență culturală. Printre realizările sale cele mai importante se numără și fiul său, Antioh. Acesta a publicat satire, epigrame și fabule, fiind recunoscut pentru rolul esențial în adoptarea curentului clasicist în literatura rusă (având în vedere că a locuit între hotarele Imperiului Țarist).

B.P. și Iulia Hașdeu

Un polimat al sfârșitului de secol XIX, Bogdan Petriceicu Hasdeu are o operă inspirată din istorie și filologie. E cunoscută piesa de teatru Răzvan și Vidra. Fiica sa, Iulia, și-a câștigat renumele atât prin scurta ei viață, cât și prin opera literară, mai ales prin poeziile culese după moartea ei. Desigur, s-a conturat și o anumită legendă în jurul decesului ei prematur.

Ion Luca și Mateiu Caragiale

I.L. este o figură emblematică a literaturii române, fără îndoială. Operele sale ne servesc încă drept oglindă a societății românești. Fiul său, Mateiu, deși avea o personalitate dificilă, care a condus la multe conflicte, a luat prin surprindere lumea literară cu romanul Craii de Curtea Veche și cu povestirea Remember, dovedindu-se cel puțin la fel de talentat ca părintele lui, chiar dacă nu la fel de ordonat.

Eugen și Monica Lovinescu

Personalitate impresionantă a culturii romane, remarcat mai degrabă prin critica literară și dezvoltarea curentului sincronist, Eugen Lovinescu îi umbrește pe mulți prin realizările sale. Cu toate acestea, fiica sa, Monica, a devenit la rândul ei o personalitate culturală de renume european, în special datorită activității sale din timpul exilului parizian, când a criticat neîncetat abuzurile regimului comunist din Romania. Opera ei, de la jurnale până la articole critice, a fost tipărită și este la dispoziția publicului român de azi.

Lucian și Dorli Blaga

Lucian Blaga este, de asemenea, o figură ce inspiră respect prin opera sa de largă întindere, fiind un filosof original, un dramaturg prolific și un poet sensibil. Ne putem bucura de opera sa literară astăzi și datorită fiicei sale, Dorli. Deși nu are o operă literară proprie, efortul ei concentrat asupra compilării, editării și publicării creației literare a tatălui său reprezintă în sine o acțiune demnă de apreciat.

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii