10 filme recomandate pentru vacanța de iarnă

Pentru cei interesați de filme, care caută și „răsfoiesc” liste online, doar, doar or găsi un titlu bun, notez mai jos 10 filme dintre cele pe care le-am vizionat în 2018. Nu sunt „filme de Crăciun”. Lista nu include tradiționalele Singur acasă și O viață minunată, ci filme mai noi și mai vechi, din care sper ca măcar un titlu să vă atragă atenția. Enjoy!

 

(1) The Hustler

Filmografia lui Paul Newman include numeroase filme de referință. Cred însă că The Hustler (1961) ar putea fi cel mai bun al său. Newman e „Fast” Eddie Felson, un foarte talentat jucător de biliard, care trăiește din partide jucate ici-colo, dar care pierde în momentele cu adevărat importante, din cauza atitudinii sale. Lui Newman îi țin piept George C. Scott și Jackie Gleason, cu interpretări foarte bune.

 

(2) Gosford Park

Filmul din 2001, regizat de Robert Altman, reunește în distribuția sa nume cunoscute (Maggie Smith, Kristin Scott Thomas, Michael Gambon, Clive Owen ș.a.). E o dramă de epocă, foarte british, cu aristocrați și o droaie de valeți și servitori roind în jurul lor, toți locuind sub același acoperiș și având fiecare secretele și urzelile sale. Poveștile tuturor gravitează în jurul unui mister rupt parcă din cărțile Agathei Christie.

 

(3) Le grand restaurant

Dacă e să fie o comedie, mă gândesc la una cu fenomenalul Louis de Funès. Acesta e, în Le grand restaurant (1966), monsieur Septime, managerul unui restaurant din care, în timpul unui dineu oficial, este răpit un important lider politic din America de Sud. Ca în mai toate filmele sale, de Funès este constant ca pus pe jar ori băgat în priză și intră într-o mulțime de încurcături amuzante – pentru spectatori, firește.

 

(4) The Ballad of Buster Scruggs

Cel mai recent dintre filmele recomandate în această listă, The Ballad of Buster Scruggs este și cea mai recentă realizare a regizorilor Ethan și Joel Coen, fiind lansat în cursul acestui an. De fapt nu veți viziona un film, ci 6, mai exact 6 scurt-metraje, cu povești din Vestul Sălbatic. Citeam comentariul cuiva pe Facebook, care afirma că poveștile din seria aceasta sunt pline de clișee. Nimic mai neadevărat. Chiar dacă diferă ca ton unul de altul, scurt-metrajele fraților Coen miros mai degrabă a literatură, decât a westernuri clasice.

 

(5) My Man Godfrey

Deși cel mai vechi din listă (e din 1936), My Man Godfrey este un film surprinzător de proaspăt pe alocuri, o comedie despre prejudecățile pe care le avem față de cei care nu fac parte din categoria noastră socială. William Powell (Godfrey în film) joacă rolul unui om al străzii care ajunge valet în casa unor aristocrați cu nasul pe sus. Treptat, devine clar un lucru: Godfrey are mai multă minte decât ei toți la un loc.

 

(6) Force Majeure

Suedezul Ruben Östlund ne oferă, în Force Majeure (2014), o dramă despre problemele de cuplu, despre încredere și lașitate, despre comunicare și recunoașterea propriilor slăbiciuni. Eroii filmului sunt cei 4 membri ai unei familii aflate în vacanță – părinții și cei doi copii –, pe care un eveniment neașteptat, o avalanșă, îi pune în situația deloc plăcută de a admite că aparențele (nu cele menținute față de cei din afara familiei, ci chiar cele din interiorul acesteia) sunt înșelătoare.

 

(7) Summertime

Dramă romantică din 1955, cu Katharine Hepburn și Rossano Brazzi în rolurile principale, Summertime este unul dintre filmele mai puțin cunoscute ale regizorului David Lean. Dincolo de povestea idilei dintre o turistă americancă și un italiano vero, filmul atrage prin portretul orașului Veneția, acolo unde se întâlnesc cei doi.

 

(8) Okja

Cinematografia sud-coreeană a tot oferit surprize în anii recenți, iar filmul Okja (2017), cu o distribuție ce reunește actori sud-coreeni cu actori americani, a fost una dintre acestea. Țesând povestea în jurul unei creaturi fantastice, numită superporcul, regizorul Joon-Ho Bong și-a propus să ne pună serios pe gânduri cu privire la industria cărnii. Dacă veți viziona filmul, sunt șanse să vă uitați altfel la carnea prăjită din farfurie.

 

(9) Lupin III. The Castle of Cagliostro

Nu puteam să nu pun în listă și un film de animație, așa că am ales un clasic din filmografia maestrului japonez Hayao Miyazaki (titlul original e Rupan sansei: Kariosutoro no shiro) – Lupin III (1979). O prințesă care trebuie salvată, un hoț romantic, o mulțime de gangsteri caraghioși, mașinării fantastice și un castel de cucerit – acestea sunt ingredientele filmului. Nici pe departe cel mai bun titlu din filmografia lui Miyazaki, Lupin III este ceea ce, în lumea cărților, am numi „carte de noptieră”.

 

(10) Det sjunde inseglet

Închei lista cu, probabil, filmul cel mai greu de digerat dintre cele 10: Det sjunde inseglet, cunoscut mai degrabă după versiunea în engleză a titlului, The Seventh Seal (A șaptea pecete, 1957). Este una dintre capodoperele regizorului suedez Ingmar Bergman, o meditație tulburătoare asupra vieții și morții, Moartea fiind unul dintre personajele poveștii plasate în Evul Mediu. Scena în care cavalerul joacă șah cu Moartea trebuie să vă fie cunoscută chiar și numai din frecventele referințe sau aluzii la ea.

 

autentifică-te pentru a adăuga comentarii