Iarna este anotimpul perfect pentru a face un pic de ordine în bibliotecă, dar și pentru a oferi mici bucurii altora. Fiecare avem o mulțime de cărți de care nu mai avem nevoie și multe motive de a le sorta. O mare parte sunt din copilărie, altele din categoria cărților alese după copertă, iar altele... luate la reduceri. Multe biblioteci personale conțin cărți de care cititorul nu s-a putut atașa, însă le-a lăsat acolo doar pentru a umple rafturile.
De aruncat nici nu se pune problema, ar fi mult prea dureros. Însă le poți strânge pe toate și să le găsești locul și rostul. Mi-am dat seama că cea mai bună metodă este să le donezi. Așa că, recent, am luat un mic teanc de cărți și l-am dus la biblioteca școlii, aducând un zâmbet larg pe chipul bibliotecarei, dar și al copiilor. Să donezi, în general, înseamnă să dăruiești ceea ce ție nu îți mai folosește. Dacă te întrebi ce câștigi oferind cărțile pe care le-ai cumpărat cu mica ta avere, uite niște motive bune care să te scape de orice dubii:
- Faci loc pentru noi achiziții, mai educative, mai interesante pentru etapa în care te afli.
- Faci o faptă bună, oferind ceva fără a primi nimic în schimb.
- Elimini cărțile pe care le-ai achiziționat și ulterior ți-ai dat seama că nu sunt pe gustul tău.
- Oferi un ajutor bibliotecii, în cazul în care aceasta duce lipsă de cărți.
- Dacă alegi să donezi cărțile unei case de copii, vei contribui la educarea lor și, implicit, la crearea un viitor mai bun.
- Contribui la protejarea mediului și salvezi un copac de la tăiere (depinde de câte cărți te lasă sufletul să dai). Dintr-un arbore tăiat, se pot face 942 de cărți dar asta nu înseamnă că o cantitate mai mică de cărți nu are nicio însemnătate.
- Le poți oferi unor copii bucuria pe care ai avut-o și tu când ai citit cărți precum „Amintiri din copilărie” și „Fetița cu chibrituri”.
- Sunt multe cărți (mai noi) care se găsesc destul de greu în biblioteci. De aceea, după ce le-ai citit, poți da ocazia să le citească și celor care nu își permit să le comande.
- Dacă le oferi prietenilor tăi, poți împărtăși cu ei gânduri și idei.
- Te vei simți eliberat și ceva mai organizat.
- Dacă vei dona o carte, cu siguranță vei primi în schimb un zâmbet.
Sunt multe școli în țară ale căror biblioteci duc lipsă mare de cărți. Nu toți își permit să le cumpere iar unii au mare nevoie de ele, nu doar pentru ca să-și ocupe timpul într-un mod constructiv, însă au nevoie de cărți pentru a se pregăti pentru examenele importante pe care trebuie să le dea. Așa că dacă ai cel puțin o carte care stă prăfuită în cameră pentru că nu ai timp să o citești, fă o mică bucurie altora, dăruindu-le-o! Ei sigur își vor face timp pentru ea.
Dacă vei accesa linkul de mai jos, vei găsi o listă a școlilor care așteaptă un dar din partea ta:
https://bibliotecipentrusate.wordpress.com/biblioteci-care-asteapta-o-carte-de-la-un-om-bun-2/
Spor la dereticat prin etajere și nu uita vorbele unui mare înțelept: „Valoare unui om rezidă în ceea ce oferă, și nu în ceea ce e capabil să primească.” (Albert Einstein)
Articol scris de: Evelina Butnaru