Nu contează doar cât citeşti

În ziua de astăzi este foarte cunoscut faptul că cititul este o modalitate de îmbogățire a cunoștințelor. Cărțile conțin o mulțime de informații și de lucruri interesante despre orice domeniu. Acestea creează un om cu o minte deschisă, care știe să facă diferența dintre bine și rău și care are o cultură generală vastă. Totuși, în unele cazuri, sunt oameni care citesc sute de cărți dar nimic nu se schimbă în mintea lor sau din contra, devin mai neliniștiți și mai fricoși sau visători și nerealiști. Acesta poate fi rezultatul lecturării unor cărți nepotrivite vârstei lor sau care sunt scrise doar ca să fie scrise.

Încă din clasă a-3-a de când am început să citesc cărți de peste 100 de pagini am avut o atracție pentru romanele polițiste. Acesta era genul de carte pe care n-o lăsăm din mână până n-o terminam. Totul, până în momentul în care am început să îmi imaginez acele lucruri din povești în orice umbră de pe tavan. Am întrebat câțiva prieteni care citeau același gen dacă și ei experimentează aceleași sentimente, iar ei mi-au zis că nu. Am comparat cărțile mele cu ale lor și am realizat că ceea ce aveam eu nu erau operele unor autori prea buni.

Dacă vorbim despre romanele de dragoste, acestea ne pot face adesea să visăm și să avem așteptări mult prea mari în relațiile de zi cu zi și să credem că acel prinț sau acea prințesă perfectă din poveşti există și în realitate. Autorii scriu acolo ce e plăcut de citit dar nu întotdeauna și real. Să nu mai zicem de cărțile scrise într-un mod dăunător și cu un limbaj neadecvat care pot avea o influență negativă, mai ales asupra unor minți fragede.

O altă categorie de cărţi, cele inspiraţionale pot avea şi ele un efect prejudiciabil atunci când cititorii își creează unele iluzii, trăind adesea cu impresia că după terminarea acestor cărți viața lor se va schimba deodată, uitând că ce e scris acolo necesită practică, tenacitate și răbdare. Efectul cărților de proastă calitate este unul negativ mai mult că sigur. Nu poți să zici: „nu contează, măcar citesc ceva”. Pe lângă faptul că iroseşti un timp preţios, poți „câştiga” idei și concepte total eronate, îți poți schimba modul de gândire într-o direcţie greşită asupra unor lucruri, iar la final vei rămâne şi cu un gust amar.

Cărțile ne fac să visăm și să trăim într-o altă lume, dar acest lucru nu mai este atât de bun atunci când nu suntem realiști. De aceea, este foarte important să alegem cu înțelepciune cărțile, pentru a nu pierde un timp pe care nu îl putem recupera și pentru a culege roadele unei lecturi educative și prețioase. Acest lucru nu înseamnă că nu mai poți citi genul care îți place. Trebuie doar să fii interesat dinainte de autor și de conținut pentru a putea alege ceva care consideri că te va educa cu adevărat, dar în același timp te va şi desfăta.

Rămâne întrebarea: „Cum să îmi aleg cărțile?” Nu există o rețetă anume dar te-ai putea ghida după câteva criterii: înainte de a o procura, citește-i prefața (da, acele pagini de care aproape toți trecem crezând că sunt doar niște detalii plictisitoare legate de autor) și întreabă câteva persoane mai experimentate ce cred despre autor sau despre carte dacă au citit-o. „Nu judeca o carte după copertă” este un proverb care trebuie văzut în acest caz și la sens propriu pentru că recomandarea sau scurtul rezumat scris pe exterior poate fi doar o fațadă frumoasă care să ajute la vânzare.

Definiția unei cărți adevărate este cea care în timp ce o citești, nu te lasă să te  gândești la nimic altceva, ești tu în pielea personajelor cu totul, acea carte care schimbă ceva la tine, în modul tău de gândire, personalitatea ta, felul în care acționezi în viața de zi cu zi. O carte bună are menirea de a-ţi aduce ceva nou şi bun în viaţă. Poți extrage câte ceva din fiecare și poți afla care sunt cele care merită și cele care nu, învățând astfel să faci diferența.

Articol scris de: Evelina Butnaru

autentifică-te pentru a adăuga comentarii