Cititul te face mai atractiv şi nu numai

„Nu am timp să citesc, mă plictisesc, unele cuvinte mi se par greoaie, iar să caut ce înseamă, oh, mi-ar lua mult mai mult timp, cum să stai două ore într-un scaun cu o carte în mână, mi se pare nefolositor şi nu este ceva practic. Aş putea să fac orice altceva…” Poate că şi tu ai auzit o astfel de replică. Cititul poate fi oricum, însă niciodată inutil. Mai jos regăseşti o parte dintre schimbările pe care ţi le poate aduce acesta.

1. Este exerciţiu fizic pentru creier

Corpul are nevoie de mişcare. Acest lucru înseamnă că şi creierul are nevoie de mişcare. Și nu, nu ne referim aici la mutatul lui din casă la locul de muncă în fiecare dimineață împreună cu restul corpului. Tot ceea ce se află în interiorul acestuia trebuie să fie şi puţin agitat. S-a dovedit că lectura are un efect semnificativ asupra creierului nostru. Este solicitantă în mod neurologic, necesită concentrare și activitate intelectuală. Stimularea mentală poate încetini progresul demenţei și al Alzheimer-ului, așa cum au arătat multe studii, începând cu cea realizată de Advanced Cognitive Training for Independent and Vital Elderly (ACTIVE) în 2006. Lectura este sănătoasă, la fel ca sucul de portocale sau o alergare în zorii dimineţii.

2. Reduce stresul

Un studiu de la Universitatea din Sussex realizat în 2009 a constatat că citirea pentru numai 6 minute poate reduce nivelul de stres cu până la 68%. Deoarece lectura reprezintă o parte esenţială a vieţii noastre încă de când intrăm în sistemul educaţional sau pentru unii dintre noi, poate chiar dinainte, este uşor să uităm că cititul nu este numai o necesitate, ci şi o plăcere. Citim şi studiem ÎNAINTE de avea un loc de muncă, iar apoi o facem PENTRU locul de muncă. Începerea citirii unei cărţi care nu are legătură directă cu rutina zilnică poate ajuta la detaşarea de propriile îngrijorări prin captivarea produsă de comportamentele, gândurile şi trăirile personajelor din cărţi, stimulând beneficii fizice: reducerea ritmului cardiac şi a tensiunii musculare.

3. Îmbunătăţeşte memoria

Când citeşti o carte, trebuie să îţi aminteşti evenimentele ce se petrec, personajele, detalii despre caracterul şi personalitate fiecărui personaj, legăturile pe care acesta le are cu celelalte, dar şi locurile în care se petrec întâmplările. Sunt multe de ţinut minte, însă creierul este un organ uimitor. El este capabil să stocheze volume imense de informaţii. Memoria nu este ca o pungă de plastic. Nu este limită și nu se va revărsă dacă se umple. Cu cât mai multe lucruri plasezi acolo, cu atât devine mai mare. De fiecare dată când creezi o nouă amintire, în creierul tău se formează noi sinapse, iar cele vechi devin mai puternice, îmbunătăţindu-ţi memoria pe termen scurt.

4. Extinde vocabularul

Cu cât mai multe cărţi citeşti, cu atât mai multe cuvinte vei ştii. Dacă engleza (sau orice altă limbă) nu este limba ta nativă, a citi o carte- în acea limbă, te va ajuta să înveţi noi cuvinte folosind contextul a ceea ce citești pentru a face concluzii atunci când te împiedică un cuvânt sau două pe care nu le cunoști. De asemenea, un studiu a constatat faptul că vocabularul copiiilor din şcoala generală s-a îmbogăţit semnificativ în raport cu numărul ridicat de romane lecturate. Nu numai vocabularul, dar şi cunoştinţele lor generale, ortografia şi fluenţa verbală au fost îmbunătăţite. Cititul îi ajută şi pe adulţi deoarece persoanele cu un vast vocabular şi un mare volum de cunoştinţe generale stocate în creierul lor, pot purta conversaţii cu oameni din cât mai multe domenii de activitate profesională, împărtăşind cele mai recente date şi fapte din literatură, descoperirile ştiinţifice şi evenimentele globale. Potrivit oamenilor de ştiinţă, unul dintre lucrurile care atrage potențiali parteneri romantici este într-adevăr un vocabular bogat.

5. Îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare

Ne petrecem zilele făcând multe lucruri în același timp. Laptop-ul în faţa ochilor, mesaje de la prieteni care apar din diferite locuri: e-mailuri, chat-uri, Skype, poate şi un telefon, un coleg de apartament sau cameră care strigă la tine, toate hârtiile de pe biroul tău privindu-te pe tine și... amintindu-ţi că trebuie să fie şi ele completate. Cititul necesită concentrare şi reprezintă o modalitate excelentă de a lucra pe capacitatea de concentrare, ceea ce crește şi productivitatea.

6. „Salvează lumea" Crezi că este prea mult? Chiar deloc. Nevoia cea mai mare pe care o are această lume este nevoia de oameni educați, deschişi, conștienți de sine, inspirați și plini de idei. Cititul cu siguranță creează astfel de oameni, mai ales atunci când este făcut într-un mod variat, cu deschidere pentru diferite subiecte și concepte. Şi nu în ultimul rând,

7. Te face mai interesant şi mai atractiv   Acest lucru merge mână în mână cu cititul pentru a deveni mai inteligent. Având în minte o bibliotecă de informaţii rămase în urma lecturării unor cărţi de non-fincţiune vei putea să te angajezi în orice tip de conversaţie: formală (academică) sau informală (neacademică). Vei putea să îţi aduci aportul, să vii cu idei noi, creative, inspiraţionale într-un număr variat de subiecte în care te-ai angaja, în loc să faci cale întoarsă şi să pleci pentru că nu-i de tine, iar tu nu ştii decât două sau trei informaţii din domeniul în care deja studiezi. Inteligenţa este atractivă, iar cititul îţi poate da o mână de ajutor în acest sens.

  Bibliografie:

  • https://www.neuronation.com/4%20Reasons%20Read%20More
  • http://iheartintelligence.com/2015/01/19/reasonstoread/
  • http://whytoread.com/why-to-read-10-reasons-why-reading-books-will-save-your-life/    
autentifică-te pentru a adăuga comentarii