Atât de multe cărți, atât de puțin timp! Noi am adăuga și „insuficienți bani”. Dacă ești cititor înrăit știi că, uneori, socoteala de pe lista de dorințe nu se potrivește cu cea din portofel. Ți-am pregătit un scurt ghid cu 5 sugestii care să te ajute să citești mai mult fără să fie nevoie să renunți la împlinirea altor nevoi cotidiene.
Împrietenește-te cu biblioteca școlii la care studiezi sau cu aceea din orașul tău
Bibliotecile sunt locuri plin de comori ascunse, fie că ne referim la cărți de specialitate din domeniul tău de interes (pe care le găsești mai ales în bibliotecile facultăților), fie că avem în vedere cărți pentru pura ta plăcere (pe care le găsești în orice bibliotecă). De la clasici la autori premiați, în mai toate bibliotecile vei găsi cel puțin o carte pe care să dorești să o citești.
Partea bună este că, dacă ești student în București, poți împrumuta cărți de la Biblioteca Metropolitană fără să ai nevoie de domiciliu stabil. Singura condiție este să alegi cel mult șase cărți la fiecare vizită și să le returnezi în termenul convenit.
Alătură-te unui grup de cititori cu gusturi similare și împrumutați cărți unii de la alții
O altă modalitate prin care poți citi fără să cumperi cărțile este să împrumuți de la prieteni care au gusturi similare cu ale tale. Poți cunoaște astfel de persoane la facultate, la locul de muncă sau la evenimente de profil. Sugestia mea este să participi cel puțin o dată la unul dintre cluburile de carte organizate la Respiro Books. Cu siguranță vei putea lega frumoase prietenii literare în urma discuțiilor de la club.
Mergi mai des în anticariate
Oricât de mult ai iubi sentimentul pe care ți-l lasă orele întregi petrecute într-o librărie, uneori e mai practic și mai ieftin să te „abonezi” la anticariate. Descoperă-le pe cele din orașul tău și află în care este mai probabil să găsești cărțile care te interesează. Dacă iubești literatura clasică, de exemplu, cu puțin noroc poți cumpăra volume mai vechi, chiar și cu 2-3 lei.
Abonează-te la newsletterele librăriilor și editurilor ca să fii la curent cu promoțiile
O altă sugestie pe care ți-o pot da este să aștepți întotdeauna promoțiile înainte să cumperi o carte. De regulă, cărțile noi nu au reduceri semnificative. Însă, în ocazii precum cea de Black Friday sau în apropierea sărbătorilor, poți cumpăra cărți cu reduceri și de până la 80%. Secretul este să urmărești cât mai multe pagini de Facebook unde se anunță astfel de promoții (atât ale bloggerilor, cât și ale site-urilor care vând cărți). Sau, dacă ești adeptul e-mail-urilor, cel mai simplu ar fi să te abonezi direct la newsletterele editurilor și site-urilor de profil.
Participă la evenimente unde poți cumpăra cărți la prețuri reduse
O alternativă la anticariate sunt târgurile de carte Shop my library care se organizează periodic la Respiro Lounge, în București. Conceptul e simplu și îți va face plăcere cu siguranță, dacă ești amator de cărți la prețuri bune: câțiva cititori, la fel ca tine, aduc cărți din propria bibliotecă, de care vor să se despartă, iar dacă vii la târg, le poți lua chiar tu acasă. Spre deosebire de anticariate, avantajul este că poți îmbina utilul cu plăcutul, deoarece fiecare ediție înseamnă nu doar achiziție de carte, ci și multe discuții interesante și recomandări ce merită notate.