Descoperă · sâmbătă, 21 sept.

Respiro Help

Sinuciderea și prevenirea ei

Deși este un subiect dificil de abordat, discuția despre suicid este prea importantă pentru a fi ignorată. Sinuciderea este a doua cauză de deces pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. Adesea se consideră că acest act este comis cu precădere de către adolescenți/tineri și adulți, însă nu este de neglijat faptul că și copiii sunt parte integrantă a acestui risc.

Suicidul și depresia coincid deseori. Cu toate acestea, nu toți cei care suferă de depresie recurg la actul sinuciderii și viceversa. În cazul în care ești părinte, profesor sau o persoană care petrece timp alături de copii/adolescenți, este important să cunoști semnele de avertizare. Acestea te pot ajuta să previi posibile cazuri de sinucidere în rândul tinerilor.

Factori de risc

Iată o serie de factori care cresc riscul gândurilor sau comportamentelor suicidale, precum:

 • tulburări ale sănătății mintale, cum ar fi depresia, anxietatea și alte tulburări de dispoziție;
 • consumul de alcool și substanțe toxice;
 • comportament impulsiv;
 • istoric familial în privința cazurilor de sinucidere;
 • tentative anterioare de suicid.

Semnale de avertizare

Deși nu toți cei care au gânduri suicidale se comportă asemănător, următoarele semnale pot oferi indicii:

 • schimbări în privința aspectului fizic și igienei personale;
 • creșterea consumului de alcool sau droguri;
 • scăderea bruscă în rezultatele obținute la învățătură;
 • izolarea socială;
 • aducerea în discuție a subiectelor despre suicid și moarte;
 • comportament imprudent (precum șofat imprudent sau relații sexuale neprotejate);
 • automutilarea (comportament autoagresiv – tăierea);
 • aducerea în discuție a situațiilor în care ești lipsit de speranță, lipsa motivelor de a trăi;
 • cercetarea metodelor de sinucidere și achiziționarea obiectelor/armelor necesare acestui act.

Dacă recunoașteți astfel de comportamente în privința adolescenților sau tinerilor, grăbiti-vă să luați măsuri!

Acești pași pot ajuta:

Exprimă-ți îngrijorarea. Este un mit faptul că a discuta despre suicid poate înfiripa acest gând în mintea unei persoane. Prin exprimarea sinceră și deschisă a îngrijorării în privința acestui subiect, vei putea transmite un mesaj despre dorința de a înțelege și a ajuta persoana în cauză.

Ascultă cu atenție și răbdare! Deseori părinții pun capăt conversațiilor deranjante prin expresii precum: „Nu vreau să aud despre astfel de lucruri!” sau  „Și eu am avut probleme ca adolescent, dar am trecut peste!”. Puteți aborda situația cu înțelegere; mai bine exprimă-te înțelegător: „Aș vrea să știu mai multe despre ceea ce simți”. Și apoi ascultă cu adevărat!

Menține relațiile! S-ar putea să dorești să protejezi un copil sau un adolescent ținându-l acasă într-un „cocon”, însă izolarea poate crește riscul comportamentelor suicidale. Ajutați tinerii să mențină contactul cu prietenii și persoanele dragi, care îi iubesc. Ca părinți, petreceți un timp suplimentar alături de copil. 

Chiar dacă te uiți la televizor sau joci jocuri video împreună, trimite un semnal că ești acolo și îți pasă!

Fii plin de compasiune! Exprimă-ți dragostea și afecțiunea față de copil sau adolescent. Empatizează afirmând că îi auzi suferința, dar încurajează-l cu gândul că situația se poate ameliora și asigură-l că îl vei ajuta și că îl vei susține pe întreg parcursul acestei perioade. 

Ai încredere în intuiția ta! Dacă un tânăr neagă că are gânduri suicidale, dar te îndoiești de credibilitatea acestor vorbe, ai încredere în intuiția ta! Ia măsuri suplimentare pentru a te asigura de siguranța lui/ei.

Prioritizați siguranța mediului în care adolescentul trăiește! Îndepărtați din casă obiectele cu care acesta se poate răni și asigurați-vă că nu este lăsat singur. Consultați imediat un profesionist în domeniul sănătății mintale!

Unde poți apela pentru ajutor

În cazul unei urgențe, sunați la 112 sau mergeți împreună cu tânărul la spital sau o clinică specializată. Dacă problemele cu care se confruntă sunt mai puțin grave, solicitați ajutor cât mai curând posibil din partea unui profesionist în domeniul sănătății mintale. De ajutor poate fi și psihologul școlii sau al liceului unde adolescentul învață.

Respiro HELP vine în ajutorul tinerilor! Platforma de consiliere online teajut.ro este pusă la dispoziție în mod gratuit de Asociația Respiro. Un mediu sigur în care, sub protecția anonimatului, adolescenții pot dialoga cu specialiștii noștri despre preocupările lor și împreună să caute căi de soluționare și de îndeplinire a aspirațiilor personale. Platforma teajut.ro reunește specialiști din domeniul consilierii psihologice, psihoterapiei, consilierii școlare și vocaționale, psihiatriei și consilierii pastorale care își pun la dispoziție timpul și cunoștințele pentru a veni în sprijinul tău. 

În București, oferim lunar ședințe de consiliere psihologică gratuită pentru 10 tineri cu vârste până în 30 ani. Ședințele de consiliere vor fi programate săptămânal, de Luni până Joi, în intervalul orar 10:00-18:00. Solicitările pot fi trimise la adresa de e-mail: help@respiro.ro.

 

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare

Ce se întâmplă în creier când iubești?
Iubirea  a constituit dintotdeauna un subiect des abordat de filosofi, scriitori și pictori, dar și o enigmă pentru cercetători întrucât este dificil de explicat întregul amalgam de stări și senzații pe care acest sentiment îl produce.
Sistemul nervos și tristețea. Ce se întâmplă în creier când ești trist?
Fiecare emoție este rezultatul unor procese ample care se derulează în creier.
Cum să faci față respingerii?
Teama de respingere este una dintre cele mai frecvente și mai dureroase dintre frici.
Cum să comunici eficient în relația de cuplu?
Una dintre cele mai frecvente probleme care apar în viața de cuplu este comunicarea ineficientă dintre parteneri, care presupune transmiterea greșită sau lacunară a informațiilor, iar acest lucru poate doar să amplifice problema existentă, nicidecum să o
Fenomenul bullying în şcoli
La data de 18 noiembrie 2019, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru combaterea bullying-ului. Cea mai mare parte a elevilor nu au aflat însă de această lege, deşi este dreptul lor de a fi informaţi cu privire la modificările legislative car
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!