Trăiește la maximum · luni, 18 nov.

Respiro Help

Frica de necunoscut

 

Lumea în care trăim se află într-o continuă schimbare. Din cauza acestui fapt am dezvoltat noi frici care țin pasul cu generația noastră. Deși multe dintre acestea erau deja existente, oamenii nu le acordau atât de multă atenție însă pe măsură ce societatea avansează, am reușit să dezvoltăm noi tehnici și modalități de a face față noilor pericole. 

Un concept nou care a primit multă atenție în ultimul deceniu se referă la frica de necunoscut. Aceasta este o teamă frecventă și normală, însă poate genera probleme în momentul în care nu mai știm cum să o gestionăm. Frica de necunoscut poate să ne afecteze în momentul în care conduce către anxietate generalizată. Acest tip de anxietate se manifestă printr-o îngrijorare excesivă și incontrolabilă față de evenimentele din viața noastră și despre cum vor decurge acestea. 

Întrebarea „de ce ne temem de necunoscut?” a apărut în mai multe lucrări și studii de-a lungul anilor, fiecare abordând altfel conceptul și oferind explicații diferite dar care puse împreună, ne ajută să înțelegem teama de necunoscut. Sunt câțiva factori importanți care susțin această teamă, dintre care cei mai importanți se referă la nevoia de control și zona de confort, ambele fiind mecanisme prin care facem față anxietății.

Nevoia de control

Nevoia de control se referă la dorința noastră de a fi stăpâni pe orice situație deoarece doar așa putem fi siguri că nu se va întâmpla nimic rău, că lucrurile sunt bine făcute, că nu vom fi blamați sau că nu vom deveni agitați sau nervoși. Această nevoie este strâns legată de lipsa de încredere în ceilalți. De exemplu, dacă am nevoie de control, în momentul în care voi dori ca un lucru să fie făcut bine dar cred că persoana care vrea să mă ajute nu poate să o facă, voi deveni agitat, nervos, stresat. Îmi voi dori să obțin controlul pentru a putea să mă asigur că am făcut totul bine, dar și pentru a-mi liniști stările de anxietate. După repetate întâmplări asemănătoare, putem dezvolta frica de necunoscut, din cauza faptului că nu știm ce se va întâmpla sau dacă va ieși bine ceea ce ne-am propus.

Zona de confort

Zona de confort este definită ca fiind acel loc în care ne simțim în siguranță și unde nu trebuie să depunem prea mult efort. Cu toate acestea, este posibil să ne afecteze și într-o manieră negativă, întrucât dacă alegem să rămânem în permamență aici, nu suntem stimulați, nu ne folosim potențialul maxim și nu căutăm să ne dezvoltăm. Mulți dintre noi, în momentul în care suntem puși să alegem între zona de confort și ceva nou, tindem să evităm a doua variantă alegând de cele mai multe ori să facem ceea ce suntem obișnuiți. Prin faptul că nu căutăm să facem lucruri noi, nu dezvoltăm abilități noi pe care le-am putea folosi în situații diverse, stimulante, ajungând să percepem situațiile necunoscute ca pe un pericol.

Cei doi factori prezentați mai sus influențează cel mai mult teama de necunoscut. Conștientizarea lor este primul pas în controlarea unei asemenea temeri. Cel mai bine, dacă considerăm că este greu pentru noi, este să cerem ajutor specializat. Psihologul știe cel mai bine cum trebuie abordată problema cunoscând mecanismele care se află în spatele unei asemenea frici.

Un articol scris de Vlad Guluță, psiholog, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai.

Login Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare

Viața între stres și dorința de relaxare
Una dintre principalele probleme din ziua de azi este că nu știm să reducem nivelul de stres și de hiperactivitate în care trăim.
Cum să rămâi aproape de ceilalți în contextul distanțării sociale
Construirea unei fundaţii solide pentru a face faţă sănătos, conștientizarea efectelor secundare ale schimbărilor noastre sociale şi conectarea la valorile noastre comune sunt imperative. Ființele umane au o mare capacitate de empatie și îngrijire în peri
Dezvoltă o mentalitate de creștere
Profesorii și părinții trebuie să se asigure că dialogul cu copiii nu implică doar capacitățile lor. Discuția ar trebui să se axeze pe întrebarea: ce vei ști în plus peste cinci minute?
5 obiceiuri care pot îndepărta un partener din relația de cuplu
Atunci când o persoană începe să investească din ce în ce mai puțin din punct de vedere emoțional sau pare că s-a „delogat” din relație, acesta poate fi un răspuns la comportamentul problematic frecvent pe care îl afișează partenerul.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!