Trăiește la maximum · marți, 10 nov.

Respiro Help

Este relația ta în pericol din cauza pandemiei?

 

Îți amintești viața de dinainte de pandemie? Pentru multe cupluri lucrurile stăteau extrem de diferit atunci. Stresul crescut pare să fie o caracteristică prezentă în instabilitatea pe care o resimt unele cupluri în prezent.

Încă de la debutul pandemiei, cuplurile s-au simțit smulse din viețile lor sociale, o realitate în care activitățile de timp liber și socializarea nu mai sunt încurajate. Chiar și mersul la locul de muncă a devenit un risc major; afacerile se închid pe rând, rata șomajului crește îngrijorător, elevii și studenții sunt nevoiți să își continue studiile online. Suportul față de sănătatea mintală și buna stare a copiilor a devenit o prioritate.

Pe măsură ce timpul trece, criza economică se adâncește, iar cei care lucrează de acasă sunt privați de contactul fizic cu care erau obișnuiți. Oamenii se simt din ce în ce mai izolați de sistemul  lor de suport. Părinții sunt nevoiți să împartă activitățile de la locul de muncă cu școala online, adăugând stres suplimentar vieții de zi cu zi. Toate acestea, alături de grijile cotidiene obișnuite, anularea evenimentelor importante (nunți, aniversări etc.), doliu și fenomene naturale de nestăvilit, au dat naștere unei existențe fără precedent în anul 2020.

Cum afectează pandemia relația de cuplu

Adesea ne gândim la fericire și stabilitate în cuplu în termeni de aspecte individuale (personalitate, scopuri, idealuri), dar ignorăm complet factorii stresori din exterior. Oamenii de știință definesc acesti factori stresori ca fiind orice amenințare venită din evenimente exterioare și care pune presiune pe cuplu. Stresorii externi pot produce conflict, anxietate, lipsa intimității și a timpului personal, singurătate sporită, și, pentru multe cupluri, mai puțină stabilitate în relație.

Știm că pandemia a afectat cuplurile în mod diferit. Gândiți-vă la cuplurile înfloritoare, partenerii întotdeauna fericiți, în comparație cu aceia care par să facă eforturi deosebite pentru a rămâne împreună. Aparent, deși sunt cu toții în aceeași barcă, nu sunt cu toții la fel de ancorați. Cum se face că unele cupluri supraviețuiesc iar altele se destramă?

Oamenii de știință care au studiat relațiile privesc la Modelul Vulnerabilitate-Stres-Adaptare pentru a înțelege cum impactează pandemia relațiile romantice. Acest model ne face să ne gândim la vulnerabilitățile preexistente, prezente deja în viețile cuplurilor dinainte de pandemie, vulnerabilități legate deopotrivă de contextul social (statut socio-economic, marginalizare), dar și individuale (atașament insecurizant, sănătate mintală precară, abilități de autoreglare și istoric de traumă).

Aceste vulnerabilități, în momentul în care interacționează cu stresorii externi datorați pandemiei, pot afecta relația de cuplu. Cu alte cuvinte, cuplurile se raportează la pandemie din  trepte diferite de predispoziție la stres,experimentând astfel niveluri diferite de stres. Acestea afectează la rândul lor calitatea interacțiunilor în cuplu, care poate afecta în final stabilitatea relației.

Să ne gândim la o zi bună. Într-o zi bună partenerii au suficientă energie, timp și atenție pentru a se angaja într-un proces relațional sănătos. Ei se manifestă în consecință, ascultând și arătând afecțiune. Aceste interacțiuni adaptative au efect direct asupra percepției calității relației, care se traduce ulterior în stabilitate relațională.

Pandemia însă a introdus în viețile unor cupluri un factor de stres suplimentar. Încordare la  locul de muncă sau nesiguranța locului de muncă, îngrijorare economică, griji suplimentare pentru copii sau părinți… toate acestea au impactat negativ dinamica din interiorul relațiilor de cuplu, în sensul în care au redus abilitatea partenerilor de a avea comportamente sănătoase. Copleșiți, obosiți, anxioși și distrași, partenerii nu mai au energie pentru relație, un context care duce la certuri, ostilitate, retragere și, într-un final, lipsa suportului sau scăderea în intensitate a emoțiilor. Cu siguranță nu este un rezultat dezirabil.

Este relația ta într-o zonă vulnerabilă?

Cercetătorii au identificat un set de vulnerabilități contextuale și individuale, care plasează anumite cupluri într-o categorie de risc. Referitor la factorii contextuali, aceștia includ:

  • Dificultăți socio-economice: stresul financiar introduce conflict în relația de cuplu și epuizează resursele necesare interacțiunilor sănătoase.
  • Statut parental: părinții par să fie mai stresați în această perioadă decât persoanele care nu au copii. Stresul suplimentar vine din necesitatea sporită de a gestiona nevoile psihologice și sociale ale copiilor, de a jongla cu cariera și școala online, iar părinții cu un statut socio-economic precar vor întâmpina și mai multe dificultăți.
  • Vârsta: adulții mai în vârstă experimentează mai mult stres, în parte din cauza faptului că sunt plasați în categoria de risc a persoanelor care pot avea complicații în urma infectării cu Covid-19. Izolarea socială este, de asemenea, mult mai dăunătoare adulților de vârstă înaintată, comparativ cu tinerii. Totuși, multe cupluri de vârstnici au o calitate a relației mai bună decât a tinerilor, fapt ce poate avea influențe pozitive asupra cuplului.

Factorii individuali care pot determina instabilitatea relației sunt:

  • Atașamentul insecurizant: oamenii cu atașament insecurizant existent dinainte de pandemie ar putea întâmpina probleme în relația de cuplu. Anxietatea de atașament implică hipervigilență pentru semnele de abandon și nevoie exagerată de suport, elemente care pot fi dificil de acceptat în perioadele de stres. Persoanele evitante, pe de altă parte, s-ar putea detașa mult prea ușor, fără să mai resimtă nevoia de conexiune cu partenerul.
  • Depresia: sănătatea mintală impactează relația de cuplu, iar depresia este asociată cu interacțiuni mai negative și mai puțin suport.

Fie că te afli într-o relație de cuplu de scurtă sau lungă durată, aceste vulnerabilități interacționează cu stresorii externi cauzați de pandemie, iar aceștia afectează în final interacțiunile din cuplu, calitatea și stabilitatea relației.

Ce poate fi de ajutor?

Cercetătorii au stabilit că unele intervenții standard în relația de cuplu pot fi de ajutor în perioadele stresante, dar nu pentru toate cuplurile. Cuplurile care întâmpină provocări economice și financiare - incluzând șomaj sau statut socio-economic precar - nu beneficiază de intervențiile orientate către suportul comunicării. Dinamica din cuplu, totuși, poate fi ameliorată de suportul orientat spre îmbunătățirea situației economice.

Cuplurile care nu au probleme de ordin financiar, dar experimentează stres major, ar putea beneficia de intervenții specifice de prevenție a stresului pentru a nu afecta calitatea relației. Eforturile care se concentrează pe îmbunătățirea comunicării ar putea face o diferență, alături de reducerea ostilității și sporirea pozitivității. Conflictele, de exemplu, nu devin problematice dacă sunt abordate corespunzător, iar evitarea lor nu este de dorit. Conversațiile constructive includ recunoașterea efortului și stresului partenerului. Suportul receptiv este o altă sugestie a specialiștilor, ca sursă de diminuare a poverii pandemiei. Acest tip de suport - adaptat situației - ajută la reducerea stresului.

Până la momentul la care povara se va fi ridicat, cuplurile vor resimți incertitudine și stres. A îți cunoaște vulnerabilitățile este un punct bun de plecare pentru a descoperi cum anume stresorii externi afectează dinamica din relația de cuplu. Oricât de dificil ar părea să fie, identificarea oportunităților de a construi și întări procesele adaptative din relația de cuplu te vor ajuta să mergi mai departe.

 

Sursa: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/meet-catch-and-keep/202010/the-pandemic-is-harming-relationships-is-yours-risk

Articole Similare

Ce sunt atacurile de panică și cum le depășim
Atacurile de panică sunt cele mai frecvente probleme cu care oamenii cu sau fără afecțiuni psihologice se confruntă.
Ce este anxietatea socială și cum o putem combate?
Persoanele care manifesta anxietate socială pot experimenta o calitate redusă a vieții și deficiențe semnificative în diferite domenii de funcționare, cum ar fi munca și relațiile interpersonale
Minciunile fac rău sufletului nostru
O serie de studii au demonstrat că, într-adevăr, minciunile afectează negativ mintea și corpul din următoarele motive.
Fă lucrurile pe rând!
Mulți psihologi spun că, deși suntem capabili să facem mai multe deodată și ni se pare că în acest fel câștigăm timp, de fapt îl pierdem, iar eficiența noastră scade.
Viața între stres și dorința de relaxare
Una dintre principalele probleme din ziua de azi este că nu știm să reducem nivelul de stres și de hiperactivitate în care trăim.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!