Imagine articol
Experimentează · 3 iul. 2018, 14:18:49

Descoperă care pot fi beneficiile prieteniei

CE ESTE PRIETENIA?

Iubirea și armonia dintre oameni a existat și va exista întotdeauna. „În iubire frăţească, unii pe alţii iubiţi-vă; în cinste, unii altora daţi-vă întâietate,” ne îndeamnă Apostolul Pavel în scrierile Sfintei Scripturi.

De asemenea, Aristotel descria omul ca fiind o ființă socială, care relaționează natural cu cei din jurul său. Este de la sine înțeles că prietenia este o parte firească din umanitate.

Este imposibil să găsim o definiție concretă a prieteniei, indiferent dacă ne ghidăm după marii clasici ai literaturii, după filosofi sau teologi.

Cert este că prietenia este unică pentru fiecare om în parte și e individualizată de categorii culturale, de gen, vârstă și de fiecare experiență în parte.

Cu toate astea, în mod general sunt cunoscute ca și trăsături principale ale unei legături de prietenie loialitatea, încrederea, altruismul, sinceritatea, o doză scăzută de rivalitate, împărtășirea intereselor comune și dedicarea resurselor pe care le avem în relația în cauză.

Ca orice altă relație interumană, prietenia este presărată și cu conflicte, însă felul în care sunt gestionate acestea definește gradul de intimitate și compatibilitatea celor implicați în acea legătură.

BENEFICIILE PRIETENIEI

Există anumite beneficii ale unei prietenii sănătătoase și acestea au fost arătate prin cercetări științifice. La copii, au fost făcute studii care au arătat că o prietenie de calitate determină diminuarea comportamentelor de bullying, dar și de a fi victimă.

Aceste două aspecte sunt de mare importanță deoarece apariția lor în viața copiilor poate aduce o probabilitate mai mare de apariție a depresiei, anxietății, singurătate și dificultăți academice (în cazul victimelor) și actelor de delicvență sau consum de substanțe (în cazul celor care sunt implicați în comportamentul de bullying).

În dezvoltarea noastră ca indivizi funcționali în societate, prietenia ne ajută când suntem copii să ne formăm o imagine stabilă a valorii noastre, să ne explorăm și să achiziționăm abilități și competențe noi.

În cazul adolescenților, a fost arătat că o prietenie de calitate crește angajamentul față de școală, acceptarea propriei persoane în contexte sociale și o stimă de sine generală mai ridicată.

Pentru că în această perioadă apar o varietate de schimbări, prieteniile pot fi de scurtă durată și diverse, însă cu implicare afectivă mare.

Pentru adulții tineri, prietenii ocupă o mare parte din viață, aceste legături devenind definitive și stabile și constituind o a doua familie. Astfel, prin intermediul acestor relații se concretizează interesele, hobby-urile, domeniile profesionale și se consolidează trăsături de personalitate.

Cu alte cuvinte, la o privire mai atentă, prietenia nu înseamnă doar o sumă de amintiri plăcute, este chiar o parte importantă a vieții noastre. În afecțiunile psihice și somatice, suportul afectiv și fizic al prietenilor este un factor ce cântărește mult în procesul de tratare.

Este foarte important să ne găsim prieteni care sunt potriviți nevoilor și resurselor noastre pentru ca relația să fie una constructivă și de durată.

Nu are rost să ne implicăm în relații în care nu ne simțim confortabil, în care credem că ni se cere prea mult sau prea puțin, în care primim ce nu vrem.

Nu are rost să rămânem în relații în care simțim că suntem tratați cum nu am vrea. Nu este recomandat să fim prieteni cu oameni ale căror dorințe și nevoi nu pot fi îndeplinite de ce suntem noi dispuși și capabili să le oferim.

E nevoie să învățăm să comunicăm cu apropiații noștri despre ce se întâmplă în relațiile noastre cu ei și să echilibrăm ceea ce investim în ele și ceea ce primim.

Pe lângă toate astea, să ne bucurăm și să îi apreciem de oamenii de lângă noi! Prietenia este un orizont – unul care se lărgeşte ori de câte ori ne apropiem de el.

 

Un articol scris de:

Rodica Afrasinei,

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB

Ca sa adaugi un comentariu trebuie sa te loghezi.

Articole Similare