Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Cu siguranță că ți s-a întâmplat să începi bine o conversație, și apoi aceasta să degenereze, transformându-se într-o ceartă în toată regula. Acest lucru se poate întâmpla, dacă o persoană emite o părere fără să țină cont de câteva reguli de bază.
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de următoarele sfaturi:
- Gândește-te bine la ce vei spune. Înainte să-ți exprimi părerea, analizează mesajul și ceea ce vrei să transmiți. Dacă ești supărat, așteaptă puțin – chiar și o zi întreagă – înainte să vorbești. Astfel, vei evita multe probleme.
- Încearcă să cunoști interlocutorul. Fiecare persoană este diferită, deci și modul de a comunica trebuie să fie diferit. Unii oameni sunt mai sensibili decât alții, așa că e bine să îți adaptezi tonul.
- Păstrează-ți mintea limpede. Chiar dacă te înfierbânți, nu lăsa flăcările indignării sau neputinței să-ți afecteze amabilitatea. Conversațiile devin mereu certuri atunci când ridicăm tonul sau intrăm in defensivă. Și, mai ales, nu lua lucrurile personal. Pur și simplu nu evidențiază faptele.
- Nu generaliza. De exemplu, nu folosi cuvintele „întotdeauna” și „niciodată”. Sunt aprecieri personale superficiale, care îl irită și mai mult pe interlocutor.
- Amintește-ți că e vorba despre o părere. Oricât de bine documentată sau de bine-intenționată este viziunea ta despre tema în cauză, ea rămâne subiectivă. Așa că începe frazele cu „cred că” sau „mi se pare că”, în loc să faci afirmații absolutiste.
Percy, A. (2017). Platon pentru visători. București: Editura Herald, pp. 121- 122.