Strategii de control ale furiei
Furia este o experiență umană naturală și, uneori, există motive întemeiate pentru a izbucni, fie că te simți rănit de ceva ce a spus sau a făcut cineva, fie că te confrunți cu frustrare. Furia necontrolată poate fi problematică pentru relațiile și sănătatea ta.
Verifică. Este greu să faci alegeri inteligente atunci când ești copleșit de emoții negative puternice. Încearcă să previi accesele de furie. Identifică semnalele de alarmă ale unei posibile crize de mânie. Când recunoști semnalele, îndepărtează-te de situație sau încearcă tehnici de relaxare pentru a preveni creșterea gradului de iritare.
Nu stărui asupra situației. Unii oameni au tendința de a reanaliza incidentul care i-a deranjat. Aceasta este o strategie neproductivă, mai ales dacă ai rezolvat deja problema care te-a înfuriat la un moment dat. În schimb, încearcă să te detașezi de incidentul trecut. O modalitate de a face acest lucru este de a te concentra pe lucrurile pe care le apreciezi la persoana sau situația care te-a supărat.
Schimbă-ți modul de a gândi. Când ești supărat, este ușor să crezi că lucrurile stau mai rău decât sunt în realitate. Printr-o tehnică cunoscută sub numele de restructurare cognitivă, poți înlocui gândurile negative nefolositoare cu cele mai rezonabile. De exemplu, în loc să gândești că „totul este ruinat”, spune: „acest lucru este frustrant, dar nu este sfârșitul lumii”.
Relaxează-te. Tehnicile de relaxare cum ar fi respirația profundă, imaginile relaxante, meditația sau rugăciunea pot ajuta la calmarea acceselor de furie. Dacă practici regulat o astfel de tehnică, va fi mai ușor să o aplici atunci când se declanșează un acces de furie.
Îmbunătățește-ți abilitățile de comunicare. Oamenii adesea sar la concluzii când sunt supărați și pot spune primele lucruri (adesea nedrepte) care le trec prin minte. Încearcă să te oprești și să asculți înainte de a reacționa. Apoi, ia-ți timp să te gândești cu atenție la modul în care îți dorești să răspunzi. Dacă ai nevoie să te retragi pentru a te răcori înainte de a continua conversația, fă o promisiune de a reveni mai târziu pentru a continua discuția.
Fii activ. Exercițiul fizic regulat te poate ajuta să reduci tensiunile, să consumi energia suplimentară și să reduci stresul care ți-ar putea provoca accese de furie.
Recunoaște și evită situațiile declanșatoare. Gândește-te la lucrurile care te supără. Dacă știi că întotdeauna te înfurii în trafic la orele de vârf, ia autobuzul sau încearcă să-ți schimbi programul, pentru a evita ambuteiajele. Dacă întotdeauna discuți cu soțul/soția noaptea, evită subiectele controversate, pentru că sunteți amândoi obosiți.
Nu poți elimina complet emoțiile de furie, însă poți face schimbări în modul în care evenimentele te afectează și maniera în care răspunzi lor. Făcând efortul de a-ți ține sub control furia, vei fi mai fericit pe termen lung. Nu uita că poți cere oricând ajutorul atunci când simți că nu poți gestiona singur situația.