Experimentează · luni, 23 nov.

Respiro Help

Modalități de a face față pandemiei în izolare

 

Pandemia de coronavirus și regulile de izolare au adus cu ele un sentiment de încordare, indiferent de unde locuim și cu cine. Deși există avantaje ale traversării acestei perioade în singurătate - ca de exemplu lipsa încărcăturii emoționale rezultată din relaționarea cu persoane care depind de ajutorul nostru sau provocările împărțirii spațiului de locuit - izolarea în absența altora prezintă un set unic de particularități.

Ce dificultăți ai putea întâmpina?

În timpul izolării te-ai putea confrunta cu:

  • Sporirea comportamentelor problematice, ca de exemplu consum de alcool, fumat, abuz de substanțe, alimentație haotică, jocuri de noroc sau exces de cumpărături online;
  • Hipervigilența referitoare la informații despre pandemie și răspuns comportamental negativ la ceea ce observi în media;
  • Schimbarea rutinei de somn și odihnă (somnul slab calitativ sau exagerat sunt semnale de alarma);
  • Lipsa motivației de a sta în contact cu familia și prietenii;
  • Pierderea rutinei zilnice, ceea ce ar putea include igiena de bază sau curățarea spațiului de locuit;
  • Prezența gândurilor negative repetitive și incontrolabile;
  • Senzația de neajutorare, lipsă de încredere și chiar gânduri suicidare.

Din fericire există strategii eficiente pe care le poți adopta pentru a întreține un pattern de gândire pozitiv, în cazul în care ești nevoit/ă să te autoizolezi pe cont propriu.

Hrănește relațiile pe care le ai

Poate cel mai eficient mod prin care oamenii care locuiesc singuri își pot păstra sănătatea emoțională - atât în perioadele bune, cât și în cele mai puțin fericite - constă în hrănirea relațiilor familiale și sociale.

 Mai mult timp acasă înseamnă mai mult timp în care te poți conecta virtual cu cei dragi. Ia în considerare o întâlnire săptămânală pe Zoom cu familia extinsă și/sau conectează-te cu prietenii și angajați-vă în diverse activități creative. Oamenii sunt ființe sociale care depind de conectare pentru o sănătate emoțională optimă. În plus, conversațiile cu cei apropiați despre temeri pot oferi o altă perspectivă și pot ajuta la demontarea credințelor negative.

La fel de benefic este să apelezi la un specialist din domeniul sănătății mintale pentru îndrumare și încurajare în momentele de deznădejde.

Îngrijește-te de corpul tău

Poate părea la îndemână să dezvolți o tulburare alimentară datorată schimbării comportamentului alimentar. Și, deși pe alocuri, cu moderație, este perfect acceptabil să te răsfeți cu alimentele tale preferate, nu-ți ignora nevoile. Ai grijă de corpul tău mâncând sănătos, având o rutină de mișcare fizică (poți avea acces la multe exerciții fizice online, iar sălile de sport oferă alternativa realizării unui program specific, pe care îl poți urma acasă) și petrecând timp în aer liber. Nu numai că îți vei îmbunătăți sănătatea mintală cu ajutorul unei plan de activitate, dar vei avea grijă și de sănătatea ta fizică.

În legătură cu comportamentul alimentar, încearcă să faci din gătit un exercițiu amuzant. Actul în sine te poate ajuta la eliberarea stresului și distragerea atenției. Alege feluri de mâncare colorate și sănătoase și limitează cantitatea de zahăr, sare și carbohidrați.

Deprinde o nouă abilitate sau hobby

Există o reticență referitoare la dezvoltarea unei noi pasiuni în această perioadă și dacă simți că nu ai energia suficientă pentru a face acest lucru, este ok. În mod general explorarea creativității sau îmbunătățirea unei abilități deja existente poate ajuta la sporirea sănătății mintale.

Antrenarea intelectului în diverse activități ajută la intensificarea unor părți din creier care contribuie la agilitate și concentrare. De asemenea poate alunga plictiseala iar energia petrecută învățând ceva nou nu este o energie consumată pe gânduri, sentimente și comportamente negative.

Ne putem referi la cercetarea unui nou domeniu de interes, învățarea unui nou joc sau activități creative precum croșetat, tricotat, grădinărit. Ai putea încerca totodată lecturarea unor cărți atipice pentru tine, scriere literară, gătit și exerciții de memorie. Acordă timp din fiecare zi unei astfel de activități și ia în considerare împărtășirea experienței tale în diverse grupuri online de profil.

Monitorizează-ți sănătatea în ansamblu

Autoizolarea ca formă de prevenție înseamnă că există șanse mai scăzute de infectare cu coronavirus, însă este esențial să îți monitorizezi constant simptomele și să împărtășești familiei și prietenilor eventualele semne care te îngrijorează. Institutul Național de Sănătate Publică ne informează că simptomele cărora ar trebui să le acordăm o atenție deosebită sunt tusea uscată, febra și dificultatea de respirație. Alte simptome specifice includ durerea în gât, durerea de cap, durerile musculare și tulburările gastrointestinale.

Deși procentajul pentru deces în cazul acestui virus este scăzut, este totuși important să ne preocupăm de propria sănătate și să tratăm cu seriozitate avertismentele. La fel de important este să păstrăm o comunicare coerentă cu medicii și Direcția de Sănătate Publică, cu scopul de a răspunde timpuriu în cazul suspiciunii de infectare.

Pentru că și sănătatea mintală este la fel de importantă, nu ignora semnalele de alarmă. Documentează-te constant, dar nu te expune informațiilor nefondate. Rămâi în contact cu familia și prietenii zilnic și creează un plan de activitate care să păstreze senzația de normalitate.

 

Sursa: https://www.verywellmind.com/coping-with-coronavirus-if-you-live-alone-4802358

Articole Similare

Cinci sfaturi scurte despre cum să-ți exprimi opinia
Ca să-ți exprimi opinia fără să întâmpini riscul unor consecințe imprevizibile, e bine să ții cont de câteva sfaturi.
Cinci mituri despre relații și iubire
De foarte multe ori și mai ales într-o căsnicie sau într-o relație de cuplu, nu este plauzibil să crezi că nu vor exista conflicte.
Scrisoare post-despărțire sau despre cum să treci peste o despărțire neașteptată
Ne despărțim de oameni și de locuri dragi. Putem spune că viața, printre altele, se alcătuiește dintr-un lung șir de plecări. Pană când... ajungem să plecăm de tot. Au ceva în comun toate aceste despărțiri?
Cum știi că ai o relație sănătoasă?
Relațiile sunt o parte importantă a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat în nenumărate rânduri că legăturile sociale sunt indispensabile sănătății fizice și mintale.
Strategii de control ale furiei
Nu poți elimina complet emoțiile de furie, însă poți face schimbări în modul în care evenimentele te afectează și maniera în care răspunzi lor.
Social Media

Fii la curent cu noutățile, urmărește-ne:

Susține proiectele Asociației Respiro

Fii voluntar
Te așteptăm alături de noi dacă dorești să te implici împreună cu echipa Respiro într-unul din următoarele domenii: consiliere psihologică, redactare articole sau alte materiale educative, speaker evenimente, găzduire evenimente.
Trimite-ne CV-ul tău și o scrisoare de intenție pe adresa de e-mail: contact@respiro.ro!

Donează
Influențând viața unui om poți influența o lume!
Poți face diferența în viața unui tânăr! Prin contribuția ta vei face posibil accesul la servicii profesionale de consiliere psihologică și resurse pentru dezvoltarea socio-emoțională a tinerilor lipsiți de resurse financiare.
Susține activitatea Asociației Respiro făcând o donație în contul:
CIF: 33421979
IBAN: RO95BREL0002001722140100 Libra Bank

Apasă butonul donează și vei fi direcționat către operatorul de plată cu cardul. Îți mulțumim!